Matolcsy látomása és 12 pontja

2020. július 01. 07:54

További szép álmokat, Elnök Úr!

2020. július 01. 07:54

„7. »Világszínvonalú közlekedési infrastruktúrára.«

Új metróvonal építése nem körvonalazódik, pillanatnyilag a régieket újítják fel. Elektromos buszvásárlásokra nem lesz pénz, hiszen most folyik az önkormányzatok kifosztása. A Magyar Államvasutakra csak annyit tudok mondani: „Vár az utas, áll a MÁV”. Ja és még valami, Elnök úr! 2030-ra a Lánchidat is illene kipofozni! A felújítást támogathatná az Ön által vezetett MNB.                             

8. »Egészséges mezőgazdaságra és biztonságos élelmiszeriparra.«

9. »Tőke –és technológia-intenzív iparra.«

10. »Fejlett kreatív iparra.«

11. »Sokszínű és dinamikus szolgáltató szektorra.«

Terjedelmi korlátok miatt, összevonom a fenti négy pontot, már csak azért is, mert elképzelni sem tudom, hogy mi rejlik a jelszavak mögött. Úgy vélem, hogy itt (is) csak az MNB vezetőjének vágyait olvashatjuk, mivel a kivitelezés módját, ütemezését, konkrét irányát sajnos nem osztja meg velünk a mindig elfoglalt Matolcsy, aki erre az évre két-három százalékos GDP növekedést jövendölt. Higgyünk a nemzet nagy álmodozójának?

12. »Versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézményekre.«

A szolgáltató és olcsó államra több évtizede igény mutatkozik. A magyar vállalkozó, alkalmazott, nyugdíjas és diák viszont még mindig azt tapasztalja, hogy a mindenható állam csak terjeszkedik, hízik és elveszi a levegőt azoktól, akik eltartják. A központi hatalom intézményei nem könnyítik mindennapjainkat, hanem egyre bonyolultabbá teszik életünket. Matolcsy utolsó – 12. – pontjában megfogalmazott igény (követelmény) viszonylag kis költséggel és gyorsan megvalósítható lenne, ha a törvényhozó és végrehajtó hatalom urai komolyan vennék, hogy a versenyképesség és a hatékonyság nem csak az üzleti szférában értelmezhető, hanem az államigazgatásban is. A Magyar Nemzeti Bank elnöke (bankrendszerünk első embere) sokat tehetett volna és tehetne az előrelépésért, de az elmúlt évtizedben e területen nem mutatott aktivitást. Jósolt, értéktárgyakkal üzletelt, alapítványokat gründolt és most megfogalmazta a XXI. század első felének »Tizenkét pontját«. További szép álmokat, Elnök Úr!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr Diener Mann
2020. július 03. 21:37
Némileg hiteltelen, hogy az MNB vagyonát kilopó Matolcsy ad tanácsokat.
pemete jakab
2020. július 01. 21:41
Matolcsy 12 pontja a magyar politika örök 12 pontja: sosem sikerül megvalósítani őket. Kiben is van a hiba, a népben vagy az ún. vezetőikben?
balsors
2020. július 01. 21:04
Hát persze, hogy a szakértők alatt volt téma az ország bedőlése, és nem most, de azért az elvtársak tekerik a piros biciglit abban a reményben, hogy az ország amnéziás.
Sulammit
2020. július 01. 18:47
Pofára estél a "nagy" szakértelmeddel, és már csak a dekadens pártnak kellettél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!