Úgy tűnik, bevégeztetett

2020. október 28. 06:00

Az ellenzéki békefrontban feloldódnak az ideológiai különbségek, elhalkul a múlt csatazaja, összesimul demokrata és nemzeti radikális az Orbán-fóbia akolmelegében.

2020. október 28. 06:00
Constantinovits Milán
Mandiner

Az ukrán parlament vidámabb napjait idéző burleszk keretében Jakab Péter át akart nyújtani egy zsák burgonyát Orbán Viktornak, majd fájlalta a négymilliós büntetést, amit a házelnök kirótt a produkcióra. A történet talán át sem lépi az ingerküszöbünket az elmúlt évek ajtótörő, tévéőrökkel ketrecharcoló ellenzéki akcióinak fényében.

2020-ra eljutottunk ugyanis oda, hogy a valaha volt nemzeti radikális párt parlamenti performanszokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, immár az érdemi politizálás látszatát is kerülve. A színművészetisek grandiózus alakításait adaptáló Jobbik azonban így is nehezen tűnik ki abból az ellenzéki masszából, amelybe évek óta tartósan beleragadt.

Sokszor és sokan elemezték azt a tizenkét éves pályafutást, ami a jelenlegi helyzethez vezetett, hogy a gárdista bakancstalpakon az országgyűlésbe masírozó párt hogyan vesztette el karakterét, formáját és lényegét a Fidesz erőskezű és nemzetközpontú politizálása mellett. Hogyan zajlott a néppártosodásnak címkézett szellemi és morális kiüresedés,

hogyan vált a balliberális oldallal egylényegűvé az egykoron szebb jövőt álmodó párt.

De úgy tűnik, bevégeztetett. Az ellenzéki békefrontban feloldódnak az ideológiai különbségek, elhalkul a múlt csatazaja, összesimul „demokrata” és „nemzeti radikális” az Orbán-fóbia akolmelegében. A szálakat mozgató nagy bábmester pedig jól tudja, hogy az idő neki dolgozik. 2006 tragédiája és 2010 katarzisa óta sok év telt el, és a most választókorúvá érő nemzedéknek már csupán ködös fogalmai vannak (ha vannak egyáltalán) az exminiszterelnök viselt dolgairól. Chatbotos csevejjé, kedélyes beszélgetőkörökké és nyári lángosozássá szelídül a könnygáz emléke. 2006-ban viperák villantak, most csak a kígyók kígyóznak békésen.

Gyurcsány számára tökéletesen mindegy, hogy a nagy ellenzéki dzsemboriba milyen kapukon át jutnak az elkeseredettek:

az egyik kapu trikolórra van mázolva, a másik zöldre, a harmadik Dobrev-színűre, a negyedik fiatalosan lilára.

Ám bárhol is lép be valaki, végül ugyanoda érkezik. Különbség legfeljebb abban mutatkozik, hogy a kapuőrök mennyire törekednek az önállóság látszatidentitását fenntartani: ki jobban, ki kevésbé, ki sehogy.

A Jobbik Bíró László jelölésével egyértelműen megmutatta, hogy az eltartott kisujj politikája lejárt, ha Nerisztán megdöntése a cél, az ördöggel is szövetséget kell kötni. No és az ország gondjai, a gazdaság kihívásai, a járványhelyzet és az uniós nyomás? Természetesen ezekre is van válasz: rovarhotel, biciklisáv... vagy épp egy zsák krumpli formájában.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. október 28. 11:46
Erre a libsi-bolsi-náci összeolvadásra ("Összefosásra") van néhány (egymással összefüggő) magyarázat: 1. Ugyanabban a "műhelyben" gyártották őket 2. Ugyanazok a gazdáik 3. A pénz- és a hatalomvágy közös bennük 4. A gazdáik most kiadták a parancsot: itt az idő, összefosva kell támadni a Magyar Kormányt, a Fideszt 5. A korábban annyira hangoztatott ideológiák könnyedén lehullnak róluk
írmag
2020. október 28. 11:37
Az egyetértésem jelzése ellen is lehet bátran tiltakozni, de lehet tanulni is: a magyar írástudók ellenzékiségét Csurka István parlamenti beszédei és viselkedése természetben, kiemelkedően bemutatta, a gárda, böszme testéhez és szelleméhez kötött megalakulása, Usztics Mátyás támadhatatlan magyarságában szintén mintaértékű volt. Az élet egyiknél sem állt meg, de a mintáik értékesek.
kovsa
2020. október 28. 11:21
Lehet, hogy rosszul látom, de szerintem a krumpli problémát nem kezelte jól a kormányfő és a többi képviselő. Szerintem helyesebb lett volna, ha Orbán átveszi a krumplit egy kézfogás kíséretében, majd szerényen megjegyzi, hogy a felesége a hétvégére éppen marha pörköltet fog főzni, most már a köret is megvan hozzá. Ezután már Jakabnak: Tisztelt képviselőtársam remélem nem fűz vérmes reményeket arra, hogy ezzel az apró ajándékkal elérte, hogy ezután lelkes Jobbik szavazó leszek?
Secnir
2020. október 28. 10:58
Consta (belülről) azt nem látja át, hogy a fidesz jobboldalt van. annyira jobboldalt van, hogy tőle még az eredeti szélsőjobb is balra van. sőt! a teljes ellenzéki paletta olyan szinten van tőle balra, hogy onnan kikukucskálva mindenki baloldali, még a náci pártok is. ezt nem veszi észre, mondjuk onnan nem lehet észrevenni. ere születnek ezek a rémhírterjesztő félanalfabéta cikkek, hogy összefog a jobbik meg a baloldal, és akkor már ők balosok mindkettő. nem. onnan alulról kinézve mosódik össze csak a kettő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!