Tolvajkommandó

2020. december 09. 07:26

A józan ész megáll. A csillár leszakad.

2020. december 09. 07:26
Bán Károly
Magyar Hírlap

„Ám a történelem képes ilyen groteszket produkálni.

(Részlet az Országgyűlés jegyzőkönyvéből 1990-ből az ellopott vagyonról, Horváth Béla MDF-es képviselő interpellációjából.)

»Menjünk vissza 1989 nyarára, közepére. Mint tudjuk, akkor a KISZ megszűnt, az úttörőszövetség pedig önállósodott, önálló társadalmi szervezetté alakult át. És most elérkeztünk a problémához, a mértéktartáshoz és az igazi igazságérzethez. A magyar állam tulajdonát képező ingatlant, a volt csillebérci úttörőtábort, a több mint ötven hektárt a Demisz ingyen elajándékozta a Magyar Úttörők Szövetségének, és a tulajdonosváltást a fővárosi kerületek földhivatala bejegyezte.

Tisztelt Képviselőtársaim! El tudják Önök képzelni, hogy Budán, a Szabadság-hegyen, a XII. kerületben ötven hektár terület mennyit ér? Mielőtt háborogni kezdenénk a társadalmi érdek sérelmén, tudni kell, hogy 1989. június 22-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a törvény, amely az ilyen jellegű elajándékozásokat, tulajdonosátruházásokat megtiltotta. Ezek után a KISZ, a Demisz és az úttörők szövetsége lázas munkába kezdett, hisz a törvény életbe lépéséig volt egy hetük. Június 27-én, kedden meg is kötötték az elajándékozási szerződést, és a Fővárosi Földhivatal példás gyorsasággal három nap alatt, pénteken bejegyezte a tulajdonosváltozást, majd szombaton életbe lépett a tiltó törvény. Mikor rákérdeztem a földhivatal vezetőjénél, hogy ugyan már, hogyan lehetséges, ahogy amikor tízezer és tízezer elintézetlen akta várja az elintézést, s ők három nap alatt ezt az ajándékozást bejegyezték, azt a választ kaptam, hogy a KISZ, a Demisz és az úttörők szövetsége soron kívüli eljárást kért, és mivel a földhivatal vezetőjének erre joga van, az engedélyt meg is adta.

Kérdem ezek után, hogy mit mond az itt ülők igazságérzete? Mint megtudtam az ügyészi szervektől, jogi felelősségre vonásra nincs lehetőség (sic!), de úgy gondolom, hogy az erkölcsi elmarasztaláshoz nincs szükség ügyészségre.

Tisztelt Országgyűlés! Önök is, én is a közelmúltban kaptunk egy levelet a Demisztől. Csak egy mondatot szeretnék belőle idézni: 'A Demisz az első pillanattól kezdve a jogállamiság és a piacgazdaság megteremtéséért szállt síkra.' Eddig az idézet. Úgy vélem, az itt ülők másképpen képzelik el a jogállamiságot és a piacgazdaságot.«

Ennek a történetnek az egyik főszereplője, a főtolvajok egyik éceszgébere a KISZ és a Demisz második embere, bizonyos Gyurcsány Ferenc volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2020. december 09. 11:43
Mit történt azóta? "A 2015-ben hozott ítélet szerint a Fővárosi Ítélőtábla "100 százalékban visszaadta az államnak az 1989-ben kijátszott csillebérci úttörőtábort a rajta álló vadászházzal együtt". Mint írták, az úttörőtábor mellett a vadászház is az államé lett, a vesztes alpereseknek - a Magyar Úttörők Szövetségének, a Bau-bércnek és a Mobilbernek - el kellett hagyni a területet. A modernizálásra szoruló tábor területén jelenleg a Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központ működik, ahol a számos sport és szabadidős lehetőség mellett egy kalandpark is található." (A Cultura Magazin cikke).
PaSa
2020. december 09. 11:35
Gyurcsány(i): "Ha Ön azt kérdezi, hogy én tisztességesen boldogultam-e, azt mondom: Mi az, hogy nagyon is! Törvényesen és tisztességesen!" Taps. Csillár, függöny le!
zsanett-kúnrum
2020. december 09. 11:11
demisz a komisz
mokány
2020. december 09. 08:58
Ha csak ennyit loptak volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!