A közös listát állító pártok vállalják, hogy nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat

2021. január 05. 16:27

A merésznek tűnő ellenzéki vállalás akkor kerek, ha még a hátországukban sem találunk… khm… „impexeseket”.

2021. január 05. 16:27
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

»A közös listát állító pártok vállalják, hogy bepótolják az 1989-1990-es rendszerváltás fájó mulasztását, és nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat.« – olvasható a Korszakváltás Garanciái között. Öt év alatt tucatnyi alkalommal terjesztettem a Ház elé az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről, valamint az állampárti vezetők és a diktatúra állambiztonsága hivatásos állományának egyes közhivatalok viseléséből való kizárása érdekében szükséges törvénymódosításokról  szóló törvényjavaslatomat.

Frakciótársaim mellett az ügyet kitartóan napirenden tartotta az akkor jobbikos Novák Előd is. Utoljára így érveltem a javaslat mellett:

»Beszéljünk nyíltan és világosan arról, hogy már a rendszerváltó parlament tele volt olyan személyekkel, akik érintettek voltak a kommunista állambiztonságban, tele volt a gazdasági rendszerváltás és a médiabeli rendszerváltás is olyan szereplőkkel, akik a régi kommunista állambiztonsági kapcsolatokat váltották át pénzügyi tőkévé vagy adott esetben információkká, amivel a médiapiacon tudtak hatalomra szert tenni. Akarunk-e egy olyan Magyarországot, ahol bizony még negyedszázad után is nem csak a politikát, a gazdaságot és a médiát átszövik és manipulálják olyan hálózatok, amelyek láthatatlanok, olyan hálózatok, amelyek egyébként a létezésüket és a befolyásukat egy diktatúrának köszönhetik?«

A merésznek tűnő ellenzéki vállalás tehát akkor kerek, ha: 1., az »ügynökakták«, helyett a hálózatok, az állambiztonsági múlt feltárásáról, aktanyilvánosságról, szól; 2., a lusztráció keretében – harminc év után jórészt jelképesen – kezdeményezik az egykori nómenkaltúra és a kommunista állambiztonság fejeseinek kisöprését a közéletből; 3., kötelezik  a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, hogy záros időn belül állítson össze egy Fehér Könyvet az 1989-2015 közötti politikai, gazdasági és médiaelit állambiztonsági érintettségéről 4., személyi garanciaként pedig még a hátországukban sem találunk… khm… »impexeseket«.”

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hattori
2021. január 06. 18:16
hát iegen, nem rendszerváltás volt ez, hanem gazdasági, majd politikai hatalomátmentés.... a szabad választások után 4 évvel vissza is tértek a komcsik... nekik volt médiájuk kizárólag... és pénzük hozzá!
Xman
2021. január 06. 11:26
Miről beszél az ellenzék? Nyitott kapukat döngetnek. Már a szócsövük is megírta és világgá kürtölte, hogy az idén ügyfélkapun keresztül mindenki hozzáférhet majd az aktákhoz. https://444.hu/2020/12/27/jovore-mar-online-is-meg-lehet-nezni-kirol-ki-es-mit-jelentett-a-rendszervaltas-elott
Gullwing
2021. január 06. 09:32
Sokatszorra: az ügynöklisták kutathatók, tehát nem titkosak. A fajtád pufajkás zöldbolsi ellenben kilopkotta, eltüzelte, ledarálta a rólla és fajtatársairól szóló aktákat. Könnyen pofázol szardarab, róllatok nem sok minden maradt meg.
Fila2020
2021. január 06. 08:39
Ebben az esetben Gyurcsány nem lesz képviselő? A magas nyugdijakat is meg kéne kurtítani az elvtársaknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!