Hősi ének Orbán Viktor nevére

2021. július 02. 08:48

Magyarország 1956-ban visszaszerzett becsületét eltékozolták, a hárommillió koldus országát újratermelték.

2021. július 02. 08:48
Márton László
Népszava

„Maradna 1989/90 és a rendszerváltás, ami nem volt semmi. Rendszerváltók a demokratikus ellenzéktől a Duna körig és azon túl is sokan voltak, derék, bátor emberek és asszonyok. De nem hiszem, hogy a még élők – hadd ne soroljak neveket! – a hős címre igényt tartanának. A halottak még kevésbé. Félreértéseket és félremagyarázásokat megelőzendő rögzítsük azt is, hogy a Brüsszellel, azaz az Európai Unióval szabadságharcot mímelő miniszterelnök semmiféle esemény – például a rendszerváltás – során nem vívott semmiféle szabadságharcot, utcai harcot sem. Volt szerepe, de meglehetősen szerény. Gimnáziumi KISZ titkárként vívott szabadságharcáról eddig nem kerültek elő adatok. Bibó kollégistaként, az alakuló Fidesz egyik aktivistájaként két alkalommal behívták (nem vitték) a rendőrségre, ahol »barátságtalanul elbeszélgettek« vele, majd szabadon távozott.

Marad, de még mennyire marad, a Nagy Imre és társai temetésén mondott beszéde. Erről általában azt emlegetik, hogy elsőként követelte a szovjet csapatok kivonását. Tény, hogy követelte, kockázatot vállalt. Tény az is, hogy bátran döngette… a nyitott kaput. A szovjet csapatok (részleges) távozásáról szóló egyezményt június 16. előtt három hónappal aláírták és a kivonás már folyt. A kockázatot mellesleg a szervezők, az ötvenhatosokból álló Történelmi Igazságtevő Bizottság tagjai nevében vállalta, akik arra kérték, ne említse a csapatkivonást. Következmény nem volt. A szélsőjobboldalon kedvelt képzet a lakosságcseréről ugyan nem következett be, de a történelem átírásához szükséges hőscsere elkezdődött. 1956 látható jelképei, mint Nagy Imre szobra, a Forradalom lángja eltűntek a Kossuth térről, az 56-ot kutató intézetet felszámolták – Orbán elérkezettnek tartja az időt, hogy végrehajtsa a hős cserét.

A tényleges szabadságharcot felváltja az EU-val folytatott kekeckedés, a hajdani megszállót legjobb baráttá alakítják, az országot szakadékba vezető kormányzó immár »kivételes államférfi«. Magyarország 1956-ban visszaszerzett becsületét eltékozolták, a hárommillió koldus országát újratermelték. Mi maradt az életük végéhez közeledő, cselekvésre már alkalmatlan, de józan eszüket még őrző tanúknak? Józan szavakkal beszélni, ordítani, ha kell, utolsó lélegzetükig.”

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2021. július 03. 08:04
Ja azért van tele minden pláza, érted már népszarás pláza ásza! A fizetések nettóban nagyot emelkedtek Gyurcsótány és Libás Gordonhoz képest, az infláció meg alacsony értéke. A minimálbér több, mint 100% nőtt pláza ásza, ettől lett 3 millió koldus országa. Bezzeg a Gyurcsótányi bérstop időkben a dö0gkötak voltak a plázák érted már pláza ásza!
tartarossz.blog
2021. július 02. 16:40
A te fajtád nyitotta meg a páholyokat, az ilyen tardív diszkinéziás Orbánokkal az élen 1989. október 23-án ti szellemi létminimum alatt élő szekta-nyomorékok
Felvidéki MAGYAR
2021. július 02. 14:32
A pofádnál már csak a fajtád ocsmányabb!
szürkeSzarvas
2021. július 02. 12:42
"Ez ki ez"? 1 új zsidó klaviatúraharcos? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!