Ezért lesz Márki-Zay Péter a miniszterelnök-jelölt

2021. október 02. 07:47

Miután Karácsony eddig nem a betartott ígéreteiről volt híres, Márki-Zay nem valószínű, hogy egyet hátrébb lépne.

2021. október 02. 07:47
null
Boros T. Tamás
168 Óra

„Korábban Márki-Zay Péter kijelentette, három feltétel teljesülése esetén ülne le Karácsony Gergellyel tárgyalni, ez a visszalépés szükséges, de nem elégséges feltétele. Ma pedig a két politikus bejelentette, hogy közösen indulnak harcba Dobrev Klára ellen. Miután – ahogy alább ki is fejtjük – a főpolgármester eddig nem a betartott ígéreteiről volt híres, sőt, épp azokkal ellentétesen cselekedett, elfogadható garancia hiányában a hódmezővásárhelyi polgármester nem valószínű, hogy egyet hátrébb lépne. (Ha mégis, az csak súlyos elvi kompromisszum árán történhet meg.) Így a Fidesz vitorlájából is kifognák a szelet, amely Karácsonyra és Gyurcsányra építette fel gyűlöletkampányát, hiszen Márki-Zay Péteren már lényegesen nehezebb lenne fogást találni.

Nézzük röviden, hogyan alakult a miniszterelnök-jelölti verseny első köre. A DK színeiben induló Dobrev Klára magabiztosan nyert az összesített szavazatok 34,8 százalékával, mögötte a budapesti választókerületekkel felzárkózó Karácsony Gergely főpolgármester (MSZP-Párbeszéd) végzett 27,2 százalékkal. Az első két helyezett papírforma, a meglepetések ezután következnek. A dobogóra nem Jakab Péter, hanem Marki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) érkezett meg, aki nehezített pályán, vagyis párt nélkül ért el 20,4 százalékot. Mögötte a Jobbik elnöke alaposan lebőgött, 14,2 százalékkal végzett. Fekete-Győr András 3,5 százalékával jóval a Momentum támogatottsága alatt szerepelt, az előválasztási induláshoz szükséges aláírásmennyiség (25 ezer) alatt produkált.

Abban Karácsony Gergely és Marki-Zay Péter is egyetért, hogy a most regnáló kormánynak kedvezne, ha Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára indulna harcba Orbán Viktorral szemben. Mindketten egyetértettek abban, hogy egyiküknek le kell mondania a másik javára, ez némi csavarral, de megvalósul. Talán az sem meglepő, hogy mindketten úgy gondolják: a másiknak kellene háttérbe vonulnia, ha véget akarnak vetni a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, erről azonban később döntenek. Márki-Zay Péter saját bevallása szerint több dologban ért egyet Dobrev Klárával, mint Karácsony Gergellyel, csak épp a DK-elnöke az a Gyurcsány Ferenc, akitől rettegnek a Fidesz-szavazók, tehát személye jelentős mozgósítóerő a jobboldalon. Ezt alátámasztva, a kormány, mintha számolt volna ezzel a forgatókönyvvel, hangsúlyos kampányban riogatja az országot a 2010 előtti állapotok visszatérésével.”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2021. október 02. 17:01
A Jóisten kíméljen meg bennünket attól, hogy Márky-Zaynak módja legyen betartani az ígéreteit!
Metzger Balázs
2021. október 02. 13:32
Amikor a vágyak tényként rögzülnek.
annamanna
2021. október 02. 12:50
Karigeri mindig mindenben engedett, 2018-ban basszusozott, hogy minek vállalta el a jelöltséget.... ehhez képest irtózatosan fura, hogy pont most keménykedik és ragaszkodik a maga pozíciójához. Furcsa és ellenszenves, hogy pont akkor erősködik, amikor tényleg akad másik jelölt.
józan paraszti ész
2021. október 02. 12:01
Makizajnak semmi esélye. Első kérdés: Ki jelöli miniszterelnöknek a parlamentben? Saját maga párt híján? Második kérdés? Mi tesz mikor a DK "csak" tartózkodik a szavazásnál? Több kérdésem nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!