Az unióról

2022. július 16. 10:49

Véleményem szerint az a felfogás, amit Magyarországon 1990 óta mesélünk magunknak az Európai Unióról, téves.

2022. július 16. 10:49
null
Ungár Péter
Ungár Péter
Élet és Irodalom

„Susan Watkins baloldali gondolkodó egy 2014-es, Spanyolországban tartott előadásában azt mondta, amikor az Európai Unió vezetése válságban van, amikor kétséges, hogy az EU politikai architektúrája túléli a nem túl távoli jövőt, az EU vezetésének mindig ugyanaz a válasza a kihívásokra: több Európai Parlamentet, azaz több Európát. 

Az Európa jövőjéről folyó mostani konferencia, az EU és a tagállami vezetés által kontrollált folyamat ugyanazt a végeredményt adja, amit Watkins 2014-ben megjósolt. Ebben a kérdésben egy fideszes határozati javaslat miatt a magyar országgyűlés is tartott egy vitát.

A vitában fideszes és ellenzéki képviselőtársaim is hozták a tőlük megszokottat. Bár volt színvonalas és érdemi felszólalás a föderális Európa mellett Arató Gergelytől, a vitában főleg gondolattalan politikai szlogengyűjteményekkel vettek részt. Attól a kontextus nélküli mondattól, hogy »ha az Európai Uniót nézzük, akkor azt látjuk, hogy egy hanyatló birodalom képét mutatja«, azon a fájóan sokat hangoztatott féligazságon át, hogy »az Európai Unió legfőbb értéke és vívmánya az európai béke megteremtése és garantálása«, a pénzkiadó automatákon és  Szájer József emlegetésén keresztül minden volt ezen a vitán, ami a magyar politika EU-val kapcsolatos viszonyát jellemzi: kölcsönösen folytatott moralizálás, üres frázisok és a meggyőződés, hogy az EU vagy jó, vagy rossz.

Kísérletem mint a legkisebb ellenzéki párt vezérszónokáé az volt, hogy rendszerkritikus szempontból és árnyaltan vizsgáljam meg az EU jövőjéről kialakítandó magyar álláspont kérdését. Lehetséges, hogy nem sikerült, de ennek a szövegnek a célja e becsvágyam megosztása Önökkel.  

A Fidesz határozati javaslata, bár tartalmaz támogatható elemeket, mint az őshonos kisebbségek védelmére vonatkozó rész, alapvetően mégiscsak a jobb- és baloldali liberálisok közti vitát mutatja meg Európában. 

Véleményem szerint az a felfogás, amit Magyarországon 1990 óta mesélünk magunknak az Európai Unióról, téves. Az Európai Unió alapítói, akikről minden magyar szereplő a Fidesztől a Momentumig különböző ha­giográfiákat zeng, a XIX. században született nyugat-európai, a gyarmattartásból meggazdagodott országok vezetéséből jövő emberek. Ők három nagy nyugati országra és három kicsi Benelux-országra találtak ki politikai architektúrát. 

Az első fontos véleménykülönbségünk a liberálisokkal szemben az, hogy a mi álláspontunk szerint az EU politikai felépítését nem a második világháború tragédiáját követő humanista felébredés okozta. Az Európai Uniót valójában a hidegháború hozta, és az Egyesült Államok akarata, hogy a bipoláris világnak legyen egy európai szervezete.”

Fotó: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anna bolena
2022. július 17. 09:23
Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders szerint a Benes-dekrétumok történelmi dokumentum, jelenleg nincsen joghatása, alkalmazása pedig nem ütközik az uniós jogba. Na, ez mindent elmond az EU-ról, a többi, drága Peti, csak blabla és lepkefing. Különösen a kinyilatkoztatás utolsó, a dekrétum alkalmazására vonatkozó része, uis szabad kezet ad a szlovák kormánynak, amely MA IS alkalmazza.
kaltran
2022. július 17. 07:49
Arató Gergelyről nem tudom elképzelni, hogy valami értelmes jöhetett ki a száján. Lehetetlen. Róla mindig az a jelenet jut eszembe, mikor a Terror Házánál Zusi poénkodott a zsidókon hű fegyverhordozóival oldalán, Újhelyivel és Aratóval. Egyikőjüknek sem jutott eszébe, hogy elhatárolódjanak. Aratónak ott kéne rohadnia Zusi melett a semmiben.
trl9
2022. július 17. 07:11
Csak a szokásos semmitmondás, okoskodás..nagyon messze esett az alma..
pumuklik
2022. július 16. 22:10
Már ne haragudj, de 32 év múltával már nem nehéz okosnak lenni, azzal együtt, hogy igazad van. Az EU nem egy demokratikus szövetség, hanem SZU-val nagyban azonos, gyarmattartó hatalom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!