Donáth Anna az ellenzék wannabe vezetője?

2022. augusztus 24. 13:55

Ehhez azért lesz egy-két szava Gyurcsány Ferencnek is.

2022. augusztus 24. 13:55
null
Rőfös Géza
Kontra

„Az áprilisi pofára esést követően az ellenzéki pártoknak és politikusaiknak nem csak az egymásba vetett bizalma rendült meg, de a korábbi magabiztos céltudatossággal ellentétben láthatóan már azt sem tudják, mikor, kinek, mit, miért és hogyan kéne csinálnia. Egyesek láthatóan a túlélésre játszanak (Márki-Zay Péter, Jakab Péter, a Jobbik roncsai), mások még a jelenlegi tetszhalott állapottal is elégedettek (MSZP, Karácsony Gergely), míg Gyurcsányék szép lassan sütögetik pecsenyéjüket. Mostanában nem igazán lehet túl sok hatékonysággal és eréllyel vádolni a ronggyá vert baloldalt.

Ennek ellenére valószínűleg mindannyiuk fejében ott motoszkál a kényelmetlen kérdés: kit lehetne 2026-ban (2030-ban, 2034-ben, 2038-ban stb.) Orbán Viktorral szemben felépíteni? Olyan emberre van szükség, aki kellő mértékben különbözik az eddigi jelöltektől, viszont hitelességében, jelentőségében vele egy súlycsoportban van.

Amellett, hogy az összefogás modellje alaposan leszerepelt, és bizonyítottan alkalmatlan eszköz a kormányváltásra, mindenki tudja: a magyar politikában nem elég alternatív programot, jövőképet kínálni a változásra, kulcsfontosságú a kormányfőjelölt személye. Sokak szerint Orbán méltó kihívója még nem született meg, ha mégis, sok-sok éves építkezéssel lehetne csak formába hozni. Az előválasztáshoz hasonlatos castingtól Márki-Zay Péter kamikaze stílusú szereplése miatt vélhetően hosszú időre elment a baloldal kedve, ezért a következő hónapokban-években a pártok várhatóan megpróbálnak majd  előrukkolni saját reménybeli messiásjelöltjeikkel.

Úgy tűnik, hogy az első komolyan vehető jelentkező az összellenzéki megváltó címére a momentumos Donáth Anna.

A 35 éves EP-képviselő kétségtelenül pártja talpraesettebb politikusai közé tartozik – nem mintha ez hatalmas intellektuális teljesítmény lenne a lila romanofil liberális párt első vonalas arcait ismerve.”

Nyitókép: Donáth Anna Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2022. augusztus 25. 13:41
Látva, hogy mit művelnek a női miniszterelnökök, EU veztők kérdés, hogy kell ez nekünk? (Kérdezem nőként.)
LancelotDuLac
2022. augusztus 25. 08:32
Ki a faszom az a Donáth Anna?!
Lajos83
2022. augusztus 24. 21:26
Eddigi legkomolyabb teljesítményei, eredményei: - NOlimpia sikerre vezetése -A Momentum Mozgalomból párt lett - bekerült a parlamentbe Mit hagytam ki?
Megtalálta
2022. augusztus 24. 18:06
Momentumék eddig eléggé szolgalelkűen másolták a nemzetközi liberálisokat, BLM-LMBTQ, transzizék, zöld-kommunizmus. A nemzetközi balliberális vonulat ezen kívül nem igazán tud új témákat felhozni, ezeket tolják orrba szájba Nyugaton, Hollywoodtól kezdve szinte az összes fősodratú médiában-, és Joe Biden hatalomra kerülése óta most már a Fehér Házban is. Ez náluk működik, legalábbis egyelőre. A probléma csak az, hogy nálunk ezekkel a témákkal nem lehet nyerni. Ahhoz, hogy a baloldal nálunk nyerjen, ahhoz sokkal innovatívabbnak kellene lennie, mint az Usa ballib szellemi elitjének. Őszintén szólva a tizedét nem nézem ki sem a Momentum-, sem a DK-s politikai-értelmiségi vonulatból, mint amerikai barátjaikból. Nem vitás, tényleg nehéz helyzetben vannak, mert kifogytak a jól működő nyugati mintákból, újra meg egyelőre nem futja. Már csak egy gazdasági összeomlásban reménykedhetnek. Nem csoda, hogy ebben reménykednek, ez az egyetlen esélyük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!