Kilépett? Lelépett? Végleges?

2022. szeptember 19. 15:52

Magyarázó írásunk a Hodász-bejelentés margójára

2022. szeptember 19. 15:52
null
777
777blog

„Hétfő délelőtt rég nem látott elérési számokat produkál a 777 blog, az olvasottság az egekben, s ez most – mint régen oly sokszor – ismét Hodász András atyának köszönhető. Ezekben az órákban azonban nem bátorító, inspiráló üzenetek keltik fel az emberek érdeklődését, sokkal inkább a bánat, a csalódottság, a félelem és a szomorúság – s talán a düh –, ami rátelepszik legtöbb olvasónk szívére. »Kilépett Hodász atya« – mondják sokan, hozzátéve: ők már rég féltek ettől. Ugyanakkor éppen most lenne igazán fontos, hogy tisztán lássunk, s ne értsük és magyarázzuk félre a megismerhető információkat.

»Pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint.«

Az első és legfontosabb: a papság szentség. Tehát minden áldozópapot felszentelnek, s ekként egy végleges ontológiai változás áll be: Istennek szentelik életüket, s ez emberi mivoltuk leglényegét határozza meg, formálja át. Ez nem egy visszavonható dolog, hiszen egy életdöntés, egy választás. Más a helyzet akkor, ha utólag derül ki, hogy a szentség kiszolgáltatása mégsem volt érvényes, s ilyen módon az semmisnek tekinthető. Ennek többféle oka is lehet, Hodász András atya esetében azonban nem erről van szó. Papsága örökké megmarad. De akkor miről beszélünk? »Elküldték?« Ez a leggyorsabban cáfolható állítás: mint ő is írja, maga kérte elöljáróját a döntés meghozatalára. »Kilép az egyházból?« Erről sincsen szó. A papi szolgálatát érintő kérdések merültek fel, de az egyház iránti hűségét semmilyen információ alapján nem lehet vitatni. »Lelép?« Nézőpont kérdése. Ha úgy vesszük, most egy időre: igen.”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2022. szeptember 20. 18:33
Még az is lehet, hogy megsértődött Hodász András, hiszen, már augusztusban felmentette Erdő Péter. Miután HODÁSZ ANDRÁS plébániai kormányzó urat felmentettem a Budapesti Karizmatikus Személyi Plébánia vezetése alól – főpásztorának jóváhagyásával – DR. FÁBRY KORNÉL urat neveztem ki erre a tisztségre.
ÁrPi
2022. szeptember 20. 11:38
A 110. Zsoltár (Dávid zsoltára) az egy Messiás- prófécia, és a " Pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint." kijelentés ebben szerepel. Szerintem a Messiásra vonatkozik.
scion
2022. szeptember 20. 08:05
lesz ebből még laicizálás...nem egy pap jutott erre a sorsra nőzés és gyerekcsinálás miatt. ezek az emberek nem "papok mindörökre", nem is viselkednek úgy.
Osztap Bender
2022. szeptember 20. 08:01
Tudod, az én koromban nem nevezhetek egy gyereket "atyának". Ráadásul én ateista is vagyok. De mióta megismertem (úgy ötven éve) apósomékat, vallásosságukat, azóta tisztelem a vallásos embereket. (persze nem általánosíthatok, mert a tolvaj, betörő, gyilkos, cigány, stb is lehet vallásos) Egy pap, jelen esetben Hodász úr valami oknál fogva válságba kerülhetett. Mivel tanult, elkötelezett ember, meg fogja oldani saját problémáját, rendezni tudja viszonyát feletteseivel, a hívőkkel. Ebben segítsétek, segítsük őt, ne álljunk elő idióta találgatásokkal, feltételezésekkel. Ráadásul néki ott van az égi munkáltatója, Isten. Van kire számítania rajtunk kívül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!