Kinek kell Toroczkai cigányügyi receptje?

2022. szeptember 29. 08:31

Mit is akarnak Toroczkaiék? Forduljon el a nemzeti kormány a cigány tízezrektől, adja vissza a terepet az etnikai feszültséget szító NGO-knak?

2022. szeptember 29. 08:31
null
Joó István
Joó István
Mandiner

A bal- és liberális oldal üresfejei szokták zörögni annak idején, amikor még a Fidesz és a Jobbik barátként láttatása volt műsoron, hogy a Fidesz ugyanazt gondolja, mint a Jobbik, csak nem mondja ki.

Nehéz volna elővenni ezt a fajta ostoba mókát Fidesz-Mi Hazánk relációban, miután a Jobbikkal nem más, mint a baloldal ragadt össze, olyannyira, hogy legfeljebb sok vödör hideg vízzel lehetne őket szétválasztani. Mégis érdemes rögzíteni egy hét eleji parlamenti mozzanatot: 

az ősjobbikos szólamokkal kufárkodó Mi Hazánk

kapcsán látványosan megmutatkozott, hogy mind gondolkodása, mind beszéde ég-föld távolságra van a Fidesz-KDNP-étől.

Toroczkai László pártelnök-frakcióvezető napirend előtt, felszólalása csattanójaként hozta szóba a hazai cigányságot. Azt sürgette a mihazánkos: állítsák le a szerinte „teljesen fölösleges” (!) romaügyi programokat.

Orbán Viktor miniszterelnök azonban azt válaszolta, a romák felzárkózását támogató programokra szükség van, ezért azokat eszük ágában sincs leállítani. Így például „válság ide vagy oda”, a háromszáz legszegényebb település felzárkózását segítő projektet is folytatni fogják,

„hogy a magyar cigány közösség a középosztályosodás útján tovább haladhasson”.

Toroczkaiék négy éve alakították a Mi Hazánkat, hogy a zsidók mellett a cigányok kollektív leminősítésével is eljátszadozzanak, ha már ezt a Jobbik taktikai okból, illetve szétmállása következtében kevésbé teszi. Apáti István képviselőjük 2020 májusában, a Deák téri kettős gyilkosság emlékére többek között a cigányság degenerációjáról is szónokolt. Hasonlóan nagy a baj Dúró Dórával is, aki kerületi irodájának bejáratára kitett egy plakátot: „Nem lehetünk cigányország!” (Aha, a „Meseország mindenkié” már ledarálva, cigányország pedig előre megakadályozandó…)

Hordereje azonban annak van, hogy Orbán Viktor a cigányellenes párt vezetőjének és rajta keresztül az egész magyarországi társadalomnak értésére adta:

a háromszáz legszegényebb falu felzárkózásának segítését ilyen körülmények között sem szüntetik meg.

Ez a nagyszabású program, amit a vérprofi katolikus karitatív szervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végez közszolgálatként, egészében magyar forrású.

Részleges toroczkaisták a DK-s érzelműek között is vannak. Nemrég egy inkább gyurcsányista, mint Mi Hazánk-szavazó ismerősöm kajánul jósolta, hogy az orosz-ukrán háború miatti válságnak és az állami építőipari nagyberuházások visszafogásának majd az lesz a következménye, hogy a cigányság visszaszorul a putrijaiba, és akkor aztán megint minden paraszt féltheti a baromfiudvarát és tűzifáját az északkelet-magyarországi falvakban.

Volt is, maradt is itt-ott olyan probléma, amit Kuncze Gábor valahai SZDSZ-es belügyminiszter megélhetési bűnözésnek keresztelt, de sok helyütt visszaszorult. Főleg mert az Orbán-kormányok alatt ötven százalékkal nőtt a cigányok körében a foglalkoztatottság.

A munkanélküliség azóta sem emelkedett, a cigányok között sem,

pedig már nyolc hónapja dúl a szomszédban a háború. Nem is várható, hogy ez a folyamat olyan könnyen megfordulna; például mert továbbra is jól forog a magyar építőipar betonkeverő-szalagja, ami jól látszik abból is, hogy hiánycikk a házak felújításához a kőművesen túl még a segédmunkás is.

A cigányság középosztályosodásának a fogalma sem kamuzás a miniszterelnök részéről. És ez éppen a nevével fémjelzett korszak társadalmi felzárkózási politikájának köszönhető.

Jártam sok helyütt, ahol magyar és roma együttélésre van ítélve. A rendszeres roma munkajövedelem és a falusi csok megtette együttes jó hatását: a korábbi cigánysorok népe valóban polgárosodik. Lehet, hogy Dúró Dóráéknak nem, de nekem még az a gyakori jelenet is kedves, mikor egy plázában a cigány asszonyság a férjének okostelefonon közvetíti, ahogy a bevásárlóközpontban vásárol. Tényleg polgárosodnak.

Most nem az a fő baj, hogy Toroczkai és frakcióbeli hat társa követeli a romaprogramok beszüntetését. Hanem az, hogy egyebek mellett

az esélyteremtés európai uniós projektjeinek forrásait – is – makacsul visszatartja a brüsszeli elit.

Nekem, a nem Mi Hazánk-módra magyar újságírónak szomorúságot okozna, ha például azokat a cigány származású, a saját kisebbségi közösségük körében dolgozó mentorokat, akiket egy baranyai romariportutam során megismertem, a brüsszeli nyomás miatt nem lehetne többé államilag alkalmazni. Vagy ha a végre érdemi képzéseket nem lehetne folytatni, illetve ha az cigány ösztöndíjakat nem lehetne az érintett tehetséges, kiemelkedni vágyó diákoknak újra meghirdetni… Mára 1,7 százalékra nőtt a diplomások aránya az teljes roma közösségen belül.

Mindenesetre ez a kormány, ahol lehet, egyelőre kipótolja a kieső részt. Ráadásul a még leszakadásban lévő cigány rétegeknek sem kell dideregniük a télen, mert egyrészt rég bevezették Orbánék az önkormányzatokon keresztül érvényesülő tűzifaprogramot, másrészt a háborús válság miatt utóbb hozott

tűzifarendeletben a tűzifára is árstopot vezettek be,

a rezsi- és bizonyos élelmiszerfajták árkorlátozásához hasonlóan.

Mit is akarnak hát Toroczkaiék? Forduljon el a nemzeti kormány a cigány tízezrektől, adja vissza a terepet az etnikai feszültséget szító NGO-knak?

Persze értem én: mindez jól jönne a Mi Hazánknak, mert az úgynevezett cigánykérdés visszatérése löketet adna kétes létjogosultságuknak.

 

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AlexO
2022. október 01. 22:46
Köszönjük László! Hajrá MHM!
Danaida
2022. szeptember 30. 00:05
Pedig egyértelmű volt ez akkor, még ha a naiv jobbikosoknak nem is tetszik.
Hajni37
2022. szeptember 29. 19:02
A cigányok létszámáról: A legutóbbi országos népszámláláskor 390 ezren vallották magukat romának. A Kemény féle kutatások és a Magyar Tudományos Akadémia adatai alapján létszámuk 650 ezer és 700 ezer között van. A Debreceni Egyetem közelmúltbeli 800 ezres adata komolytalan, mivel a saját bevallásuk szerint is beleszámolták a telepszerűen mélyszegénységben élő nem romákat, a vegyesházasságban élő százezret, illetve a félanalfabéta cigány kisebbségi vezetők bemondásaira alapoztak, akik a nagyobb költségvetési források miatt, szokás szerint minden érintettet duplán számoltak. Csak hogy tudjuk hányan vannak.
csulak
2022. szeptember 29. 18:04
TL-nek van egy kis igaza, hisz mindaddig mig a ciganysag NEM akar beilleszkedni addig falra hanyt borso minden penz rajuk ! Nehez megvaltoztatni ezt a nepcsoprotot, amely va 600 eve bejott Europaba es sehol nem akart beilleszkedni !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!