Az Európai Unió Alapjogi Chartája egységesen kimondja a megkülönböztetés tilalmát

2023. május 05. 19:55

Ha vagyont vesznek el tőled Szlovákiában, mert magyar vagy, senki sem törődik veled. Az EU se.

2023. május 05. 19:55
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Magyarországgal szemben az Európai Unió Alapjogi Chartája alapján látnak sokan problémát. Mi ez? Mit mond ez?

Nos, 2000. december 7-én ünnepélyesen hirdette ki az Európai Parlament. A 21. cikkében ez egységesen kimondja a megkülönböztetés tilalmát »nem, faj, szín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai tulajdonság, nyelv, vallás vagy meggyőződés, politikai vagy más vélemény, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés, fogyatékosság, kor vagy szexuális irányultság alapján«.

Szeretném felhívni a »nyelv« és a »nemzeti kisebbséghez tartozás« pontra. Vannak olyan EU tagországok, ahol el sem ismerik a nemzeti kisebbségek létezését. Nincsenek – pedig vannak. Mivel nincsenek, (pedig vannak) minden durva jogsértés, megalázás »láthatatlan«.

A kisebbségi nyelvek pedig nagyon sok helyen másodrendűek – sőt használatuk van ahol büntethető.

Ezt meg lehet tenni ma Európában – simán. Ha azért aláznak meg, hoznak hátrányos helyzetbe, mert mondjuk macedón vagy Görögországban, senki sem fog törődni veled.

Ha vagyont vesznek el tőled Szlovákiában, mert magyar vagy, vagy legalábbis nagyapád magyar volt valaha – senki sem törődik veled.

Sem a jogvédők, sem az Európai Unió.

Ha valami nagyon felháborít, a hihetetlen kiélezett érzékenység egy területen (szexuális kisebbségek, bevándorlók) és a nulla érzékenység a másikon.

Ettől még jobb az EU-ban lenni, mint rajta kívül. De hogy ez egy olyan Európai Unió, amit fair-nek, igazságosnak, az enyémnek tudok felfogni? A személyes válaszom: nem.”

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThuleanPerspective
2023. május 06. 13:57
Jó lenne minél többször bevinni a köztudatba ezt. Én mindig posztolom ezt a videot a külföldieknek is, tudjanak róla (van magyar változata is): https://www.youtube.com/watch?v=HreyLc6LqXo
masikhozzaszolo
2023. május 06. 10:10
/Megkülönböztetés tilalma/ Aki már kapott pénzt az Uniótól, azok már teljesítették a 27 mérföldkövet. Hol tart az ő vizsgálatuk? Integritás hatóságuk van? Alkotmánybíróságuk? Olyan ember lehet a Kúria tagja náluk, aki már ítélt el szöges kerítést, mert az megkarcolta a Migráns fejszéjét és kalasnyikovát? Vagy elítélt adományozót, mert sertésparizeles zsemlét mert adni egy muzulmánnak?
Bell & Sebastian
2023. május 05. 23:22
Oh yeah, csakhogy a nemzeti alkotmányok vagy alaptörvények erősebbek, mivel a Charta az európai unió alkotmányát helyettesíti mindaddig, míg csak meg nem születik. Teccik érteni, csupán egy pótlék, mint a melasz kandiscukorka helyett.
Akitlosz
2023. május 05. 22:57
"Ha vagyont vesznek el tőled Szlovákiában, mert magyar vagy, senki sem törődik veled. Az EU se." És Magyarország sem. Ki V4-ezik? A V4 együttműködés "sikeréért" cserében a szőnyeg alá seprik a kétoldalú problémákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!