Áttör a szankciókon a Roszatom

2023. május 18. 21:28

Mennyivel egyszerűbb volt együttműködni a Roszatommal!

2023. május 18. 21:28
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„Az Európai Unió már a nukleáris energia területére is kiterjesztené a szankciókat, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a Roszatomot kiszorítsa az európai piacról. Nem kevés sikerrel, hiszen a finn atomerőmű-projekt (Hanhikivi) 2022 végi felmondása után Paks-II. maradt az unión belül az egyetlen orosz részvétellel futó erőmű építkezés. Ezt megelőzően még az ukrajnai háború kirobbanása előtt, 2021-ben kizárta Csehország a Dukovany erőmű 5. blokkjának tenderéből mind az orosz Roszatomot, mind pedig a kínai CGN-t. Ezt követően született az a döntés is, hogy az egyébként orosz építésű Dukovanyba és Temelínbe nem Oroszországból vásárolják már a fűtőanyagot sem, hanem azt az »amerikai« Westinghouse és a francia Framatome szállítja. Persze, ez utóbbi bejelentés inkább politikai jellegű volt, hiszen az orosz nukleáris fűtőanyag Temelín esetében még kettő, míg Dukovanyban három évre elegendő.

»Aztán 2022 júliusában Szlovákia is bejelentette, hogy a még szovjet építésű bohunicei és mohovcei erőművek esetében függetleníti magát az orosz fűtőanyagtól, mint ahogy 2022 novemberében a szintén szovjet projekt loviisai atomerőműnél a finnek is felmondták a Roszatom (TVEL) szolgáltatásátés a Westinghouse-szal kötöttek szerződést«

A G7 országai 2022 júniusában határozatot fogadtak el, amelyben kijelentették, hogy az atomenergia polgári felhasználásában csökkentik a függőséget Oroszországtól. Ennek jegyében nemrégiben Szapporóban Kanada, Franciaország, Japán, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a működő és az új erőműveikben kizárólag saját fűtőanyagot használnak. Tehát immár a Nyugat kizárólag a »szabadság molekuláival«, hanem a »demokrácia neutronjaival« fűt. Ehhez modellként szolgálhat Bulgária, amely elállt a kozloduji erőmű bővítésétől, miután az uniós csatlakozás feltételeként előtte a hat blokkból négyet bezárt. Most egy új szerződés alapján a kanadai Comeco céggel kötöttek 2033-ig szerződést, amelynek értelmében a kanadaiak uránt szállítanak az európai URENCO konszernnek, az dúsítja az uránt, ezt kapja meg a Westinghouse, hogy főtőelemeket állítson elő és szállítson Kozlodujba. Mennyivel egyszerűbb volt együttműködni a Roszatommal!”

Nyitókép: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
körte10
2023. május 20. 09:50
Amikor az európai értékrendü demoratáknak az volt a baja, hogy O1G nem vásárolt elég gáz. https://nepszava.hu/3167351_foldgaz-gaztarolo-orban-kormany-energiaellatas-magyarorszag "Érdemi erőfeszítés helyett trükközik az Orbán-kormány, alig telnek a magyarországi gáztárolók" "A kérdés most azért különösen sarkalatos, mert az uniós intézmények – az Európai Bizottság, az Európai Parlament, majd június végén az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács – a tagállamokat az orosz-ukrán háború gázszállításokat érintő, fenyegető hatásai miatt a tél előtt legalább 80 százalékos töltöttség elérésére kötelezte. Hozzáfűzték, hogy uniós szinten 85 százalékra törekszenek, a további években pedig 90 százalék a cél. Miközben az uniós szintű cél a jelenlegi ütem alapján bőven borítékolhatónak tűnik, a hazai tárolási mérték a Népszava számításai szerint pont október végére érné el a 80 százalékot."
Gusztiapu
2023. május 19. 13:13
Egyszer volt, hol nem volt... Volt egyszer egy ország, úgy hívták, Bulgária. Hogy csatlakozhasson egy naaagyon tisztességes és naaagyon tiszta európai szövetséghez, egyik feltételként szabta neki a szövetség, hogy ne bővítse a kozloduji erőművét, sőt hat blokkból zárjon be négyet. Hogy miért? Csak. Most egy új szerződés alapján a kanadai Comeco céggel kötöttek 2033-ig szerződést, amelynek értelmében a kanadaiak uránt szállítanak az európai URENCO konszernnek, az dúsítja az uránt, ezt kapja meg a Westinghouse, hogy főtőelemeket állítson elő és szállítson Kozlodujba. Mindeközben egy másik, hatalmas ország, amelyik erősen befolyásolja a szövetséget, de teheti, hiszen a világon a legbecsületesebb, legtisztább - vígan veszi Oroszországtól a kiváló minőségű urániumot. Itt a mese vége. Tanulság: nincs. NINCS???
machet
2023. május 19. 08:51
Ugyan már.Mindig az üzletről szól minden.A politika hozzá a kamu,a színház.Kreálnak helyzeteket hogy hozzáférjenek a lóvéhoz.A "nép" meg benyeli mindezt.
MrStokes
2023. május 19. 07:37
Meg kell kérdezni a finneket , miért késik több mint 10 évet a franciák által épitett atomerőmű ?????? Bruhaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!