Orbán az elnöki rendszer elvetéséről

2012. április 03. 14:11

A Kúria keddi ülésén Orbán Viktor azt mondta: történeti és jogtiszteleti okokból nem tért át 2010-ben elnöki rendszerre Magyarország.

2012. április 03. 14:11

A miniszterelnök a Kúria keddi ülésén elmondta, 2010-ben nem csak az volt a kérdés, hogy szükség van-e új alaptörvényre, hanem az is, hogy milyen legyen az ország közjogi berendezkedése. Orbán Viktor szerint bár számos érv szólt amellett, hogy Magyarország áttérjen a prezidenciális (elnöki) rendszerre, végül történeti és jogtiszteleti okok miatt maradtak a parlamentarizmusnál.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2012. április 04. 09:31
Elnöki rendszer bevezetésére 1990-ben volt esély, de az SzDSz rettegett Pozsgay valószínű megválasztásától. De ez nem rendszer kiagyalásának, hanem hasonlóan a királysághoz, alkalmas személynek kérdése.
HSL
2012. április 03. 19:18
hogy is volt ez 2 éve: "Véleményem szerint az elnök szerepét nem kell megváltoztatni" - hangsúlyozta a kormányfő, úgy értékelve: ha Magyarországot a nyugati világgal - Amerikától Németországon keresztül egészen Lengyelországig - hasonlítja össze, valamennyi közül politikailag a magyar miniszterelnök rendelkezik a legerősebb végrehajtói pozícióval. "Ezért mindig mosolyognom kell, amikor azt kérdezik tőlem, vajon az elnöki rendszer irányába akarok-e haladni" - jelentette ki Orbán Viktor, hangsúlyozva: "Magamat azért csak nem akarom gyengíteni".
gabuci
2012. április 03. 16:50
És jogtiszteleti okokból törvénykeztek visszamenőlegesen
Felebarát
2012. április 03. 16:02
de cserébe kizárják Szalma Botodnot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!