Illés: Nem indul újra a MAL

2010. október 10. 10:17

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár délutáni sajtótájékoztatóján több tízmilliárdos büntetést helyezett kilátásba a MAL Zrt. számára, valamint közölte: a közeljövőben biztosan nem folytathatja működését a gyár. Az államtitkár korábban arról beszélt, hogy egyre inkább nő az újabb gátszakadás veszélye az ajkai zagytározónál.

2010. október 10. 10:17

Megállt a repedés az ajkai zagytározó múlt hétfő délután beomlott gátszakaszának északi oldalán. Dobson Tibor ezredes, katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a korábban észlelt repedések javítása folyamatban van, és újabb repedések nincsenek. Az ajkai zagytározó X. kazettájának északi oldalán 47 centiméter széles repedést mértek még csütörtökön, de ez péntek estére hét centimétert nőtt. Ezt követően a védelmi bizottság a belügyminiszterrel együtt úgy döntött: kitelepítik Kolontár lakosságát, mert reális veszély áll fenn egy gátszakadásra.

A szakemberek vasárnap reggel, a megsérült tározó közelében azt mondták: a repedés mellett egy 40 centiméteres szinteltolódás is van  a gátszakasz két fala között, és az zsanérszerűen nyílik. Úgy vélik, mivel ez a mozgás lelassult, jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást. A tározót üzemeltető cég munkásai és a katasztrófavédelem emberei próbálják betömíteni a rést.

Folyik annak a védőgátnak az építése is, amellyel Kolontárt akarják megvédeni. A védőgát alapozása lényegében befejeződött, a vasárnapi nap fő feladata a védőgát szélesítése, illetve magasítása lesz. A hétfői, illetve a pénteki események nyomán a kolontári kitelepítettek száma mintegy 1000-re emelkedett. Devecseren kedvezőbb a helyzet, eddig körülbelül 400-500 ember hagyta el a települést, és mintegy 5000-en maradtak. Remények szerint nekik már nem kell elhagyniuk a várost.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drienovác
2010. október 11. 08:45
tegyük fel, hogy a timföldgyártás újraindul hová teszik a keletkező vörösiszapot? minden tározójuk fullon van! kiengedik Kolontárra, Devecserre, hogy ott már úgyis mindegy?
sky.net
2010. október 11. 08:20
nemkicsit mal-function van
honphibu
2010. október 11. 07:38
Akkor egy kicsit emelkedjünk felül a "rohatt vörös-kapitalisták nem nyerészkednek többet majd" gondolatsoron. Bezárják a MAL-t, a hazai kitermelésű bauxit-ot viszont külföldön történő eladásra nem tudjuk kitermelni, mert annyira alacsonyak a világpiaci árak, hogy deficites lenne. Ha bezár a MAL, bezárnak a bauxitbányák is. És ezzel megkezdődik az 1 millió új munkahely megszüntetése.
blogen
2010. október 11. 06:39
Egyetlen fillér kártérítést se fog fizetni a csődbement gyár, amit Illés Zoltán és Orsós Viktor tesz most tönkre, szal a debil illés handabandázása csak azt bizonyítja, hogy az Orsós-kormány eszement idióták gyülevész hordája, akikhez képest Gyurcsányék bandája szakértő és felelős kormányt alkotott. Továbbá nemhogy kártérítést nem fognak tudni kisajtolni a gyárból, hanem még egy komplett kistérségnyi embert is nekik kell majd évtizedekig segélyezniük, ahogy az Ózdon is történt, amikor bezárt a gyár és az élet ott kilátástalanná vált. Szal jelen pillanatban minden politikai antipátiát félretéve Illés Zoltán és Orsós Viktor hazánk legnagyobb kártevője és ellensége. És lehet vergődni ezen, mert szellemi fogyatékos módjára handabandázni, csak fölösleges, mert irdatlan pofáraesés lesz a vége, amikor se gyár, se kártérítés, se munka, semmi. Csak romok és munkanélküliek egy reménytelen kistérségben, amit nem egy ökológiai katasztrófa, hanem személyesen Orsós és Illés tett tönkre. És ezt nem fogják elfelejteni nekik, ezeknek a patkányoknak átkozott lesz a nevük néhány hónap múlva arrafelé, amikor a helyiek rádöbbennek, hogy a gyár bezárásával mit tettetek velük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!