Újraindult a hőtermelés a MAL-nál

2010. október 13. 09:19

Már áll a gát Kolontáron, a hétvégén hazamehetnek a helyiek, a gyárban pedig már beindult a hőtermelés - ma döntenek arról, hogy mikor indulhat újra a termelés a MAL-nál. A térségben megfelelő minőségű az ivóvíz, de több út még le van zárva.

2010. október 13. 09:19

A hétvégére hazatérhetnek Kolontárra az iszapömlés után kitelepített lakók a katasztrófavédelmi szóvivő szerint. Kilenc házat kell elbontani a faluban. A települést védő gát elkészült, már a dolomitos borításon dolgoznak. Az iszappal elöntött ajkai térségben megfelelő minőségű az ivóvíz. A tisztiorvosi szolgálat a múlt héten nyolc településen összesen 68 helyről, köztük fúrt kutakból vett ivóvízmintát. Az ÁNTSZ megállapította azt is, hogy a szállópor koncentrációja a térségben nem haladja meg az egészségügyi határértéket, de továbbra is javasolja a porálarc használatát. A rendőrség több utat is lezárt az iszapömlés sújtotta területen: Kolontárra csak a hatóságok és a gátépítést végzők mehetnek be.

Az előkészületeket már megkezdték, az ajkai timföldgyárban megindult a hőtermelés, és a hét végén akár újra is indulhat a termelés - mondta Bakondi György, aki kormánybiztosként felügyeli az állami irányítás alá került céget. A társaságot mostantól egy több mint tíz szakértőből álló csoport vezeti, az APEH pedig átfogó adóhivatali revíziót indított a cégnél. A kormány várhatóan a mai nap folyamán dönt a MAL Zrt. termelésének újraindításáról Veszprémben tartandó ülésén.

A magyar származású politikus, George Pataki az amerikai médiában tesz közzé felhívást az adakozásra, hogy segítse az iszapkárosultakat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!