Törölni kell a szociális konzultáció személyes adatait

2011. augusztus 16. 13:05

Az adatvédelmi biztos jogellenes adatkezelés miatt határozatban rendelete el a kérdőíven szereplő személyes adatok törlését.

2011. augusztus 16. 13:05

Jogellenes adatkezelés miatt határozatban rendelte el a Szociális Konzultáció 2011 kérdőívein szereplő személyes adatok törlését az adatvédelmi biztos. Jóri András megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és -feldolgozást is.

Az ombudsman júniusban már megállapította, hogy a szociális konzultáció kérdőívei és a hozzájáruló nyilatkozat sértik az adatvédelmi törvény előírásait. A kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének azonban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala nem tett maradéktalanul eleget, ezért indított közigazgatási eljárást az ügyben. Ennek eredményeként született meg a mostani határozat, amelynek felülvizsgálatát a Fővárosi Bíróságtól kérhetik.

Az adatvédelmi biztos leszögezte: a Szociális Konzultáció 2011 kapcsán a törvényben meghatározott garanciák, mint a teljes anonimitás követelménye, továbbá az érintett véleménye és név-, lakcímadatai összekapcsolásának tilalma nem érvényesülnek. A kérdőíven található vonalkód a kérdőívet ugyanis egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, vagyis a véleményre vonatkozó adatok összekapcsolhatók a személyazonosító adatokkal, és az adatvédelmi törvény által előírt egyéb garanciák sem érvényesülnek.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
denever
2011. augusztus 16. 16:49
már elnézést, de ha én valakinek szándékosan megadom a személyes adataimat, azt azért teszem, mert én úgy akarom. ha lehet, engem ne védjen már az ombudsman, és ne törölje az általam megadott adatokat. köszi. egyébként is felnőtt emberek vagyunk, akik nem postolják be a lakcímüket mindenféle hülye közösségi oldalra, nem?
Laikus érdeklődő
2011. augusztus 16. 14:48
A kérdőív nem azért volt sértő, mert névre szólt, hanem azért, mert ezt a tényt a lap alján elrejtve, apróbetűs szövegben közölték. (Na meg azért, mert a kérdések többsége már-már viccesen szájbarágósra sikerült és sok fontos kérdés kimaradt.)
Ouroboros
2011. augusztus 16. 14:46
Nyilván személyes sértettségből rendelkezett így Jóri... Jól mondom, Csicsi?
liberálzöld.
2011. augusztus 16. 14:19
Megoldás 1: Törölni kell az ombucmant (folyamatban). Megoldás 2: Módosítani kell az alkotmányt (folyamatosan folyamatban). Aki a szakmában dolgozi az tudja: egy létrejött adatbázist garantált módon lehetelen úgy törölni, mintha sohasem lett volna (mentések, archivumok, szerviz biztonsági mentései, kliens oldali lekérdezett (pl excelbe) adatok, stb, stb).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!