KIM: A sarkalatos törvények pénzügyi stabilitást teremtenek

2011. december 27. 12:49

Az új sarkalatos törvények erősebb védelmet adnak az ország pénzügyi stabilitásához – áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleményében.

2011. december 27. 12:49

Az év végével lezárul az alkotmányozás, az Országgyűlés az elmúlt hónapokban megalkotta a január 1-jén hatályba lépő alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos törvényeket, 2012-ben pedig még néhány, az alaptörvénnyel összefüggő törvény technikai módosítása várható. Az új sarkalatos törvények minden eddiginél erősebb védelmet adnak a közpénzek felhasználásához, az államadósság növekedésének megakadályozásához, és Magyarország pénzügyi stabilitásához – közölte kedden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A közleményben hangsúlyozzák: a tavasszal elfogadott alaptörvény egyik legnagyobb újdonsága az államadósságfék követelménye, amely megköveteli, hogy „egy generáció se élhesse föl a következő nemzedék jövőjét, vagyis nem adósíthatja el az utána következő nemzedékeket”. A Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló sarkalatos törvény részletesen szabályozza az alaptörvényben szereplő államadósságra vonatkozó, 50 százalékos határt megszabó korlátozásokat és költségvetési szabályokat, illetve olyan garanciális szabályokat rögzít, amelyek megakadályozzák az önkormányzatok eladósodását – emelik ki.

Mint fogalmaznak, a közpénzek és a közvagyon védelmét szabályozza a nemzeti vagyonról szóló sarkalatos törvény, amelynek „égető hiányát az elmúlt évek korrupciós ügyei is igazolják”. A törvény átláthatóvá teszi a vagyonkezelési viszonyokat és hosszú távon biztosítja Magyarország vagyonának gyarapítását és közérdek szerinti kezelését – közlik.

A KIM szerint „különlegesen erős, alkotmányos védelmet ad a családoknak” az, hogy külön sarkalatos törvényjavaslat rendelkezik róluk, megteremtve a korábban hiányzó biztonságot, kiszámíthatóságot és állandóságot a családokat érintő szabályozásban. A tárca felidézi: az alaptörvény kifejezi Magyarország elkötelezettségét az EU közös értékei és hagyományai iránt, rögzíti az ország polgárainak egyéni és közösségi jogait, és meghatározza az alapvető szabadságjogokat. Magyarország demokratikus intézményei nem, vagy csak kis mértékben változtak az alaptörvény következtében – fűzik hozzá.

A KIM emlékeztet: változik a választási rendszer is, egyrészt azért, mert az Országgyűlés létszáma a következő parlamenti választásokon a jelenlegi 386 helyett maximum 200-ra csökken, másrészt pedig azért, mert „komoly alkotmányos mulasztások és aránytalanságok” voltak az eddigi rendszerben. A kettős állampolgárság idei bevezetésével Magyarország jelentős lépést tett a határon túli magyarokért, akik választójogot kapnak és pártlistára szavazhatnak a jövőben – jegyzik meg.

Mint írják, a hatékonyság és egységesség jegyében megváltozott az országgyűlési biztosok rendszere is: az alapvető jogok országgyűlési biztosáról szóló sarkalatos törvény az eddigi négy országgyűlési biztos helyett egy egységes biztosi rendszer szervezeti és működési szabályait határozza meg.

Az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló sarkalatos törvény az Ab-t az alaptörvény védelemének legfőbb szerveként határozza meg, az alapjogvédelem „új korszaka nyílik meg” azzal, hogy az Ab az egyedi ügyekben hozott bírói döntés esetleges alaptörvénybe ütközését is megvizsgálhatja – olvasható a tárca összegzésében.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Merlin
2011. december 27. 20:56
Nem sokat tudok a kínai gazdaságról, de amit összeolvastam, az azt az érzést kelti bennem (és néhány ismerősömben is), hogy orbán kínai mintát követ. Államkapitalizmust ? akar, szabadságjogok nulla, a rabszolga egy tál rizs helyett egy vekni kenyérért fog dolgozni. A szociális ellátásokat el kell felejteni, az egypárt rendszer már megalapozva stb. Ha Kína látja az igyekezetét, akkor talán kinyílik a pekingi buksza.
Gombóc XVI. Artúr
2011. december 27. 20:33
Hát ezt a közleményt olvasva lehet, hogy a gonosz balliberálishazug sajtó hazudott a Barroso-levél kapcsán és abban Barroso éppenhogy tanácsot két Viktortól, hogyan kell jó törvényeket, jogszabályokat alkotni...
2011. december 27. 18:31
Amióta a fidesz megvédi az embereket a törvényeivel, az alkotmányával, azóta az itt élő emberek 80%-ának rosszabb lett. Abba kéne hagyni, orbán!!
jag3
2011. december 27. 14:07
Az államadósságfék... a következő ciklusnak. Amit persze ha a Fidesz kormányra kerül, majd kiskapukkal kerül meg. Ha nem, számonkéri a mindenkori kormányon. Majd jusson eszetekbe, amikor _mások_ tekintik a törvényeket és az intézményrendszert lapulevélnek, hogy ti járattátok le az Alkotmányt, ti járattátok le a legalizmust. Pontosan az ellenkezőjét tettétek, mint ami egy "polgári" párttól elvárható lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!