Neveket és lakcímeket kérhet ki a Miniszterelnökség

2012. május 21. 19:24

Az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez neveket és lakcímeket kérhet ki a jövőben a Miniszterelnökség – döntött hétfőn az Országgyűlés. Az ellenzék aggályosnak ítélte a módosításban foglaltakat.

2012. május 21. 19:24

Az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez neveket és lakcímeket kérhet ki a jövőben a Miniszterelnökség az ezeket tartalmazó nyilvántartásból – döntött hétfőn az Országgyűlés a fideszes Koszorús László javaslatának elfogadásával. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényt 241 kormánypárti igen szavazattal, 97 nem ellenében módosította a Ház.

A kihirdetése utáni napon hatályba lépő szabályozás értelmében a kormány által meghatározott ügyekben a Miniszterelnökség az emberek személyre szóló tájékoztatása, valamint álláspontjának megkérdezése céljából neveket és lakcímadatokat kérhet ki a nyilvántartásból. Az adatkéréskor szempont lehet az állampolgárok neme, születési helye és ideje, lakcíme, családi állapota és házasságkötése vagy bejegyzett élettársi kapcsolata létesítésének helye.

A kérés teljesítését akkor kell megtagadnia a nyilvántartónak, ha az adatok kiadását az állampolgár letiltotta – kivéve, ha az adatszolgáltatásra eseti engedélyt adott –, ha a kérelmező az adat felhasználásának célját, illetve jogalapját nem vagy nem megfelelően igazolta, továbbá ha az újszülött adatainak nyilvántartásba vételét követően még nem telt el kilencven nap. A Miniszterelnökség az átvett adatokat – eltérő rendelkezés hiányában – az átvételtől számított kilencven napig kezelheti.

A fideszes Koszorús László előterjesztését azzal magyarázta, hogy a kormányzati intézkedések során szükségessé válhat a polgárok tájékoztatása vagy véleményének, álláspontjának megismerése. Az ellenzék a javaslat parlamenti vitájában aggályosnak – az MSZP alaptörvény-ellenesnek, a Jobbik a korábbi kormányzati konzultációk visszamenőleges törvényesítésének – ítélte a módosításban foglaltakat.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2012. május 22. 10:00
"Neveket és lakcímeket kérhet ki a Miniszterelnökség" Ez természeted, ha a miniszterelnökség "szolgái", az állambiztonság vagy a rendőrség ezt megteheti, miért ne tehetné meg épp a legfőbb vezetés..?
Secnir
2012. május 22. 09:44
"Az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez neveket és lakcímeket kérhet ki a jövőben a Miniszterelnökség [...] a kormány által meghatározott ügyekben a Miniszterelnökség az emberek személyre szóló tájékoztatása, valamint álláspontjának megkérdezése céljából neveket és lakcímadatokat kérhet ki a nyilvántartásból. [...] A kérés teljesítését akkor kell megtagadnia a nyilvántartónak, [...] továbbá ha az újszülött adatainak nyilvántartásba vételét követően még nem telt el kilencven nap." kérdem én: milyen véleménye van/lehet egy 91 napos újszülöttnek a kormányról? és egy 8 évesnek? milyen személyre szabott tájékoztatást kaphat egy óvodás? nem sikerült kicsit gyengére az indoklás?
trespass
2012. május 22. 09:21
"A kérés teljesítését akkor kell megtagadnia a nyilvántartónak, ha az adatok kiadását az állampolgár letiltotta" A rendelkezés a kihírdetéskor lép hatályba. Az mikor lesz/volt? Gondolom nem reklámozták. Mire letiltaná valaki, már késő. Ügyes.
imres
2012. május 22. 09:10
Édes Istenem! Ennyi idióta hivatásos rettegőt! Az amerikai vízum még a lábszagodat is megkérdezte, mégse tiltakoztál ellene... Gyurcsány 2007-ben a Perfekt zRT-n keresztül lenyúlta a kreatív informatikai szakemberek listáját. Senki nem tiltakozott ellene. Más kérdés, hogy amilyen idióta, azt a listát sem tudta hatékonyan felhasználni (lásd, a honlapjukat!).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!