Vörösiszap-katasztrófa: azt hitték a diszpécserek, semmit se kell tenniük

2012. szeptember 28. 14:25

Csaknem húsz percig nem értesítettek senkit a gátszakadásról az ajkai timföldgyár diszpécserei – hangzott el a vörösiszap-katasztrófa pénteki tárgyalásán ismertetett nyomozati vallomásokból idézve a Veszprémi Törvényszéken.

2012. szeptember 28. 14:25

Az ellene felhozott vádakat a negyedrendű vádlott, Sz. Tibor ügyeletes diszpécser és felettese, a tizenötöd-rendű vádlott B. Antal vezető diszpécser is tagadta.

A nyomozati vallomások szerint az ügyeletes diszpécser 12 óra 23 perckor értesült a gátszakadásról, de nem értesítette sem a tűzoltóságot, sem a rendőrséget vagy a katasztrófavédelmet. Először 12 óra 41 perckor telefonált – 18 perc elteltével –, és a MÁV ajkai állomásfőnökét hívta, majd a timföldgyár különböző részlegeit kezdte el értesíteni a gyár leállításáról.
 
A két diszpécsert halált okozó gondatlan közveszélyokozással vádolják, és terhükre róják azt is, hogy a vasútállomást is késve értesítették. Az ügyeletes diszpécser – kinek munkaköri leírása szerint kötelessége katasztrófa esetén értesíteni a hatóságokat – nyomozati vallomása szerint 12:45-ig „semmilyen hatóságot nem értesített”. „Azt hittem, hogy mivel hétfőn a gyár minden vezetője benn van, majd ők értesítik a hatóságokat” – mondta a vádlott.
 
Felolvasott vallomása szerint azzal védekezett, hogy a kapott információk alapján üzemzavarként kezelte a helyzetet, mert áramszünet miatt a szivattyúk máskor is leálltak. A gátszakadásról felettesét, B. Antal vezető diszpécsert tájékoztatta, akivel közösen keresni kezdték a hatóságok számait, de nem találták.
    
A tizenötödrendű vádlott B. Antal vezető diszpécser a bíróságon azt mondta: a vezető diszpécser önállóan végzi munkáját, az előírások szerint nincs riasztási kötelezettsége. A felolvasott vallomása szerint amikor az ügyeletes diszpécsertől értesült a gátszakadásról, tovább végezte „szokásos napi tevékenységét”, mivel Sz. Tibor azt mondta, „nekem nem kell tennem semmit”. 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. szeptember 28. 17:10
". Először 12 óra 41 perckor telefonált – 18 perc elteltével –, és a MÁV ajkai állomásfőnökét hívta, majd a timföldgyár különböző részlegeit kezdte el értesíteni a gyár leállításáról." --- Én úgy tudom, hogy a diszpécser afölött "diszponál", amit engedélyeznek neki. Engem az érdekelne, hogy a tulajok és a fővezérek mikor tudtak az eseményről és ők kiket értesítettek! Ugyanis itt nem arról volt szó, hogy egy kiscica belekakált a homokozóba! /Már elnézést/. Gondolom, egy olyan nagy cégnél, mint a MAL volt "katasztrófa- szabályzat", ahol pontosan le volt írva, kit, milyen esetben kinek kell értesítenie. Ha ilyen nem volt, akkor az iszapömlés nem is ott történt... Még egy: Azért ki a felelős, hogy 10 millió Ft-ért magánkézbe adták anno a több milliárdot érő céget, majd kikötötték, hogy hozzák rendbe a tározókat! A szerződésben nem volt benne, hogy ki fogja ezt ellenőrizni? A leírtak szerint a diszpécserek "nem találták a telefonszámokat". A homokozóban még elhinném! Meg kell várni az eseményeket, majdcsak kiderül, valójában miért nem léptek a diszpécserek. Nagyon Zuschlagosnak tűnik ez az egész első hallásra! Mert! Ha egy szerződési feltétel nem teljesül, akkor -jelen esetben - a PTK szerint semmis, ha abból katasztrófa következik be, akkor A BTK lép életbe! /Arra a személyre/szervezetre nem, akinek dolga lett volna ellenőrizni, hogy teljesültek-e a szerződési feltételek/ ?
kjkj945
2012. szeptember 28. 15:32
És benne volt a munkaköri leirásukban? Meg munkavédelemből vizsgáztak, hogy mit kell katasztrófa esetén tenniük? Volt katasztrófa esetére megfelelő leírás és, hogx kit kell értesíteni? stb stb A főnökeik és azok főnökei is ugyanolyan felelősek. Ja de hát ez Magyarország!!!!!!!
nyugalmazott tanár
2012. szeptember 28. 15:21
Vörösiszap-katasztrófa: azt hitték a diszpécserek, semmit se kell tenniük A bíróság meg majd ezeknek ad igazat. Ami itt igazságszolgáltatás címén zajlik pár éve, az minden elképzelhetőt alulmúl. Rémisztő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!