KMKSZ: Barátságtalan a kettős állampolgárság büntetése

2012. október 03. 15:01

Érthetetlennek és a kisebbségekkel szembeni barátságtalan lépésnek tekinti az ukrán parlament keddi döntését a kettős állampolgárság büntetéséről a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

2012. október 03. 15:01

Az ukrán parlament által elfogadott törvénnyel kapcsoltban Kovács Miklós az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: értetlenül áll a tény előtt, hogy az Ukrajnában a hatalmat gyakorló Régiók Pártja (PR) az október végi parlamenti választások célegyenesében ilyen, a saját hitelét romboló, a kisebbségekkel szemben barátságtalan lépésre szánta el magát. Hozzátette: ugyanakkor ez is ékesen bizonyítja, hogy helyes a KMKSZ álláspontja, amely szerint a PR nem tekinthető magyarbarát pártnak, bármennyire is igyekszik erről meggyőzni a kárpátaljai magyarságot helyi szövetségese, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség.

A KMKSZ elnöke megjegyezte: most „kibújt a szög a zsákból”, hiszen a kettős állampolgárság büntetéséről megszavazott jogszabály „egyértelműen leleplezi az UMDSZ csalárdságát”, amellyel a kárpátaljai magyar szavazókat, akik között nem kevés a magyar állampolgársággal is rendelkező UMDSZ-tag, minden áron arra igyekszik rávenni, hogy voksaikat – a KMKSZ képviselőjelöltjeivel szemben – a PR embereire adják a parlamenti választásokon.

A kettős állampolgárságért kiszabható büntetés mértéke kapcsán Kovács kifejtette: ebben az esetben nem a bírság összegének a nagysága a lényeg, hanem az a tény, hogy – a korábbi helyzettel szöges ellentétben – ezentúl büntetőjogi felelősség terheli a kettős állampolgárokat. A jogszabály lehetséges érvényesítése kapcsán a KMKSZ elnöke úgy vélte, hogy azt – mint szerinte hasonló esetekben mindig – szelektíven fogják alkalmazni, vagyis egyetlen orosz-ukrán kettős állampolgárt sem ér majd bántódás, miközben a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok ellen „hajtóvadászat” indul.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Királyvizet Károlyira
2012. október 03. 15:11
"barátságtalan" - ENNYI?! MEG KÉNE MÁR TANULNI TILTAKOZNI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!