Így mentenék meg a devizaadósokat a bankok

2013. augusztus 27. 13:39

A bankszövetség két javaslatot dolgozott ki a devizaadósok megmentésére, ezek a forintosítás, a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem kombinációján alapulnak. A szövetség elnöke szerint a javaslatok jelentősen csökkentik az adósok törlesztőrészleteit, a több évre több százmilliárdos teher nagyobb részét a bankok állják.

2013. augusztus 27. 13:39

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője a tárgyalást követően az MTI-nek elmondta: a bankszövetség a kormányzattal folytatott tárgyalások keddi fordulójára két részletes, hatástanulmányokkal alátámasztott tervet terjesztett elő.

Három fő eszköz kombinációját vizsgálta meg a szövetség: a kedvezményes árfolyamon történő átváltás (forintosítás), a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem lehetséges kombinációit, és a két optimálisabb verziót tették le a kormány asztalára.

Patai Mihály bankszövetségi elnök, aki az UniCredit Bank Hungary vezérigazgatója, a Reuters tudósítása szerint az egyeztetést követően elmondta: a bankszövetség javaslatának fő eleme a kormány kérésének teljesítése volt az adósok havi törlesztőrészletének jelentős csökkentésére.

A javaslatban a bankrendszer vállalná a terhek nagyobbik részét, a költségvetés pedig egy kisebb hányadát, de az adósokra is jutna egy kis rész a terhekből – tette hozzá.
 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. augusztus 27. 19:22
Ami a felvezetődet illeti egyetértek veled. Ami pedig a továbbikat illeti az a véleményem, hogy a fő, lényegi dolgokban, történésekben egyetértünk. Ezt pedig egy zsidó származású nagyfőnökömtől tanultam meg, (nyugodjon békében) ; "sokat eladni olcsóbban többet ért és jelentősebb nyereséggel bírt,mint keveset eladni drágán.", s mindig szem előtt tartottam az üzleti életben. Mint ahogy az is; az adott szó többet ér az írásnál, az igaz, becsületes emberek között. Én is köszönöm a kettőn között lezajlott polémiát és azon túl, hogy tisztelettel üdvözöllek, remélem még találkozunk.
Berecskereki
2013. augusztus 27. 17:44
"a fejlődés várható ÜTEMÉT 30 évvel visszaveti" megfogalmazás két részre bontható, úgymint fejlődés, valamint ütem. Az idézett megfogalmazásban viszont értelmezhetetlen. Miről lehet beszélne? 30 évig nem növekszik a gazdaság. 30 évig a növekedés alacsony színvonalon történik. Évi 1-2 %. Amennyiben most mondjuk 10 %-ék lenne a növekedés évi üteme, akkor mondhatnánk, hogy 30 évig lassulni fog a növekedés üteme. Stb. Így a megfogalmazásból hiányzik a várható ütem meghatározása is, mint ahogy a fejlődés kiinduló pontja is. Röviden; Ilyen kijelentést egyetlen közgazdasági szakember sem mondhatott. Ezt fórumtársunk biztos úgy álmodta.
luga
2013. augusztus 27. 17:11
A bankok csak kevesebb nyereséget érnek el, mint amire számítottak. Veszteség nem éri őket. Már régen visszakapták busás haszonnal, a kihelyezett pénzüket.
blaupanter
2013. augusztus 27. 16:34
Emlékezetem szerint 2002 után boldog-boldogtalan,jövedelemigazolás nélküli,munkahellyel nem rendelkező bar listás/közvetítő utján/kaphatott autóvásárlásra,lakásvásárlásra,szab.felhasználásra hitelt.A bankok tudván tudták,hogy nagyon sokan nem lesznek képesek visszafizetni,a teher életük végéig rajtuk marad,életük hátra levő részét tönretették.A többségében becsületesen fizetők révén az extraprofit garantált,a tartozókét majd a gyermekeiken,unokáikon a bank behajtja.A jövő generációk is megszenvedi a bankok tisztességten profitszerzését.Elsősorban a bankok,másodsorban az állam is felelős az ilyen fajta banki tevékenység elterjesztésében.ill meg nem akadályozásában.Kártérítésssel is ilyen arányban tartoznak a százezrek felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!