Balog: A baloldali érzelműek oldalán állunk

2013. szeptember 20. 19:28

A kormánypártok kétharmados többsége az Országgyűlésben a 2008-as szociális népszavazás következménye – mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pénteken, a 1943-as szárszói találkozó 70. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencián a Lakiteleki Népfőiskola Kölcsey Házában.

2013. szeptember 20. 19:28

A baloldali érzelműnek vagy szocialista szavazónak nevezett tábor akkor, 2008-ban hitte el először nekünk, hogy az ő oldalukon állunk – hangsúlyozta Balog Zoltán, Nemzeti önismeret és emberi erőforrás címen tartott előadásában. A miniszter szerint, a baloldali érzelmű emberek megbizonyosodtak arról, hogy nem egy úri, „elit Magyarországot” akarnak, ahol szégyellni kell magukat. Véleménye szerint, nem lehet felelőssé tenni azokat, akiknek az életéből, neveltetéséből kimaradt a nemzeti tudat.
Az a felelősségünk és kötelességünk, hogy pótoljuk ezt náluk” – tette hozzá.

A miniszter fontosnak nevezte a nemzeti önismeretet. Hozzátette azonban, ha mindent nemzetinek nevezünk, anélkül hogy „ennek a belső tartalmát tisztáznánk, elkezdünk maszatolni”, nem lesznek világosak a határok. Ennek kapcsán megjegezte, hogy „a nemzeti az, ami ma Magyarországon a különös, az emberi meg az, ami általános”, és ezzel indokolta, hogy hivatalba lépésekor megváltoztatta a minisztériuma elnevezését. Hozzátette, hogy a „különös” azoknak az embereknek a közössége, akik tudják, hogy hova tartoznak, tudják, hogy miért tartoznak oda.

A rezsicsökkentésről azt mondta a politikus, hogy az embereknél hagyott pénz egyúttal üzenet is. Mint fogalmazott, „az üzenet az, te, a kisember fontos vagy”. Szerinte ha Magyarország versenyképessége ma még azon múlik, hogy nem engedik „elszállni” a béreket, akkor az államnak vállalni kell azt, hogy az élethez szükséges alapszolgáltatásokhoz olyan áron lehessen hozzájutni, hogy az ne tegye lehetetlenné az életet – indokolta a rezsicsökkentés szükségességét előadásában.

Kahler Frigyes jogtörténész előadásában méltatlannak nevezte, hogy 2000-ig kellett várni arra, hogy az 56-os harcosok teljes rehabilitációját meg lehessen tenni, amikor végre az ezt lehetővé tevő törvény szövegébe bekerült, hogy az 1956 utáni ítélkezés, nem jogállami keretek között történt.

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke előadásában utalt arra, hogy a földtörvény és a földforgalmazási törvény fogja biztosítani azt, hogy a spekulációs földvásárlás lehetetlenné válik. Aczél Petra docens, a Corvinus Egyetem magatartástudományi és kommunikációelméleti intézetének igazgatója előadásában arról beszélt, hogy Szárszó után háromféle értelmiség alakult ki Magyarországon. Az egyik korrumpálódott, a másik menekülve az organikus hagyományok és kultúra felé indult el, míg a harmadik a felfüggesztett értelmiség, aki nem talál utat. Szerinte kérdés, nincs-e ez ma is így.

A szárszói emlékkonferencia szombaton az Országgyűlés felsőházi termében folytatódik. A népi írók műveit publikáló Püski Sándor Magyar Élet Könyvkiadójának baráti társasága és a Soli Deo Gloria református ifjúsági szövetség hetven éve, 1943. augusztus 23-29. között rendezte meg Kiútkeresés '43 címmel találkozóját Balatonszárszón. Az 1943-as tanácskozás mintegy 600 résztvevője, többségében fiatalok előtt vitázó írók, szociológusok, publicisták, közgazdászok és politikusok a háború utáni új Magyarország berendezkedésének közgazdasági, szociálpolitikai és közoktatási kérdéseit taglalták.

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacElek
2013. szeptember 21. 14:55
Mér van ilyen idiótákkal tele a magyar kormány?
MacElek
2013. szeptember 21. 14:53
Megszokhattuk már, hogy Balog a baloldaliak, a cigányok és mindenki más oldalán áll. Csak egyszer hallanám azt tőle, hogy a magyarok oldalán... És tanulja már meg végre, hogy ebben az országban nincsenek ilyen meg olyan oldali civilek. A civilek nem politizálnak. Ők csak élnek meg szavaznak.
narancsos-kaméleon
2013. szeptember 21. 10:26
"Balog: A baloldali érzelműek oldalán állunk" Nesze nektek, fidesz-idióták!!! A bal és jobboldali bolsik színjátéka lelepleződött. A sok agymosott barom persze felsem tudja fogni ésszel, hogy mennyire átbaszták, és hogy kikre szavazott akkor, amikor ezekre voksolt eszementen.
*ufó*
2013. szeptember 21. 09:24
huhúúú, hányszor próbáltak - sikertelenül, mert mindig nekem van igazam - leugatni engem a fidex-kdnp-s sötét kretén kommentelők, mikor írtam a valóságról, hogy ez biza egy szennyes legalja komcsi párt, hogy "júj, az nem úgy van meg izé" ... nesztek, retkek, itt a pártotok az értelmesek pedig várnak a konzervatív pártra még mindig ... amúgy szép sabbath-ot nektek is meg mindenkinek persze :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!