Rendkívüli!

Híres vezető-gyilkosságok, melyek megfordították a világtörténelem menetét

Az európai gazdák világossá tették, mit várnak az Európai Unió új vezetőitől

2024. április 29. 05:22

Közös kiáltványban szólítják fel az európai gazdák az EU leendő vezetését arra, hogy ismét kiemelt stratégiai területként tekintsenek a mezőgazdaságra és a vidéki terültetek fejlesztésére. Mutatjuk, a júniusi választások után mit várnak a termelők Brüsszeltől.

2024. április 29. 05:22
Nagy Kristóf

Nyitókép: Getty Images

Tanultak a gazdák az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság káros agrárpolitikájából, ezért a legnagyobb európai agrár-érdekképviseletek, a Copa és a Cogeca az európai termelők nevében választási kiáltványt tett közzé.

Ebben felszólítják a júniusi európai parlamenti választások után felálló új uniós intézményeket, hogy térjenek vissza a Párizsi Megállapodásban foglaltakhoz, vagyis kezeljék ismét prioritásként Európa élelmiszer-önellátását, valamint a vidék fejlődését.

A dokumentum hét pontban határozta meg azokat a stratégiai területeket, amelyek fejlesztésével garantálható az Európai Unió mezőgazdaságának és élelmiszer-előállításának átalakulása, fenntarthatóvá tétele. A gazdák emellett komoly vállalást is tettek: főszerepet vállalnak az EU klímasemlegességi törekvéseiben. A legfontosabb feladatok a következő években:

  1. alkalmazkodás a klímaváltozáshoz
  2. a fenntartható élelmiszer-előállítás megteremtése a versenyképesség és jövedelmezőség erősítése mellett
  3. az agrár-generációváltás elősegítése
  4. a növényegészségügy és az állatjólét növelése az új technológiákkal
  5. a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás hozzáférhetősége a megújuló energiához
  6. a szövetkezetek megerősítése, versenyképességük növelése
  7. a vidéki területek fejlesztése, az új technológiákba való beruházásokkal

A termelők emellett – tanulva Brüsszel 2019 és 2024 közötti káros, romboló agrárpolitikájából – kijelölték azt a négy szakpolitikai irányt is, amellyel a fenntarthatósági- és klímacélok teljesítése mellett a vidéki területek fejlődése és a gazdák versenyképessége is garantálható.

A klímaváltozás a gazdák egyik legnagyobb kihívása

A választási kiáltvány emlékeztet, a gazdák az egyik legnagyobb elszenvedői az éghajlatváltozásnak, éppen ezért jelentős erőfeszítéseket tesznek a fenntartható termelési gyakorlatokra való átállás érdekében.

A gazdák meg tudnak felelni a környezeti és társadalmi igényeknek, fenntarthatóvá téve az élelmiszer-előállítást, de csak akkor, ha megmarad a versenyképességük.

Ezért az uniós termelők arra szólítják fel az EU leendő vezetőit, hogy

  • erősítsék meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot korlátozó szabályokat, és a gyakorlatban is lépjenek fel a kereskedők erőfölényével szemben.
  • Támogassák, jutalmazzák azokat, akik komoly erőfeszítéseket tesznek a fenntarthatóbb gazdálkodás érdekében,
  • valamint ösztönözzék a rövid ellátási láncok és a termelői piacok működését.

A Copa-Cogeca arra emlékeztetett, a 2019 és 2024 közötti uniós ciklusban mindenki számára világossá vált, hogy az európai mezőgazdaság versenyképességét nem tehetik tönkre a politikai ambíciók.

Agrár-helyreállítási törvény garantálná a versenyképességet

A termelők az új döntéshozóktól az agrárium helyreállítását célzó törvény elfogadását várják, amely rögzíti, hogy az uniós mezőgazdaság védelme éppen olyan fontos, mint a természet védelme.

Ezt is ajánljuk a témában

Emellett a Közös Agrárpolitikát (KAP) meg kell erősíteni, és úgy kell átalakítani, hogy reagálni tudjon az egyre gyakoribbá váló válsághelyzetekre.

Most van az utolsó lehetőség a generációváltásra

A felhívásban a harmadik prioritásként a generációváltás elősegítését nevezték meg a termelők. 

Noha Magyarország már megteremtette a generációváltást és a gazdaság átadását megkönnyítő szabályozást, EU-s szinten egyelőre szó sincs ilyen javaslatcsomagról.

Ez nagy hiányosság, mivel az európai gazdálkodók többsége már 60 éves is elmúlt. A generációváltás megkönnyítését, vagyis a mezőgazdaság vonzóvá tételét a fiatalabbak számára, valamint a gazdaságok jogutódlásával kapcsolatos szabályozást nem lehet tovább halogatni.

Érzelmek helyett tudományos megközelítést!

Az eddigi gyakorlattal szemben a növényegészségügyi és az állatjóléti szabályok felülvizsgálatakor, azok esetleges szigorításának mérlegelésekor a tudományos megközelítést várják el az európai termelők. Az érzelmi alapú döntések helyett ezért azt várják a leendő uniós intézményektől, hogy a kutatás-fejlesztést és az új technológiák, vagy új kémiai anyagok minél gyorsabb gyakorlati alkalmazását segítsék elő. Szükség van emellett az EU-nak az önellátás érdekében műtrágya-stratégiára.

A gazdák arra is felszólították a leendő brüsszeli döntéshozókat, hogy tartózkodjanak a laboratóriumi hús és más társadalmi, etikai, gazdasági és környezeti aggályokat felvető innovációk felelőtlen és elhamarkodott támogatásától és a nem konszenzusra épülő szabályozástól.

Ezt is ajánljuk a témában

A gazdák termelik a megújuló energiát is, mégsem férnek hozzá

A termelők szerepe nélkülözhetetlen a fosszilis energiahordozók kiváltásában, ugyanakkor a Copa-Cogeca szerint jelenleg a körforgásos energiatermelés leküzdhetetlen akadályokba ütközik. A termelők arra kérik az EU-t, hogy garantálja hozzáférhetőségüket a megújuló energiaforrásokhoz és tegye lehetővé a bioenergia előállítását. Ehhez egyebek mellett ne korlátozza az erdészeteket a faalapú biogazdálkodásban és a fenntartható erdőgazdálkodásban.

Brüsszelben mára rendszeressé váltak az európai gazdák tiltakozó megmozdulásai az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság döntéseivel szemben
Fotó: Thierry Monasse/Getty Images

Arra is rámutattak, hogy a mezőgazdasági területeken található, megújuló energiát termelő létesítmények – például napkollektorok – által előállított energiához jelenleg nem férnek hozzá a termelők, ezen mielőbb változtatni kell.

A szövetkezetek megerősítésével gyorsítható a fejlődés

A kiáltvány arra a hiányosságra is rámutat, hogy a mezőgazdasági üzemek együttműködése sok területen akadályokba ütközik, az EU nem támogatja a szövetkezetek működését.

A szövetkezeti formában működő vállalkozások támogatásával ugyanakkor jelentősen növelhető a versenyképesség és az új technológiák kutatása és fejlesztése is jelentős lökést kapna, de a gazdák a mostaninál jóval kevésbé lennének kiszolgáltatottak az erőfölénnyel bíró szereplőknek.

Óriási beruházásokra van szüksége az európai vidéknek

A vidéki területek fejlesztése elkerülhetetlen az élelmiszer-ellátás fenntarthatóságához – figyelmeztet a kiáltvány. A mezőgazdaságnak és az erdőgazdálkodásnak alapvető szerepe van az EU fejlődésében, ám a vidék korábban nem látott fejlesztése nélkül megáll a fejlődés.

Európa vidéki területeinek elsőbbséget kell élveznie az uniós politikában annak érdekében, hogy a vidéken élők is hozzáférjenek a fejlett infrastruktúrához, a megfelelő színvonalú képzésekhez, a digitális megoldásokhoz és a nagyvárosokban is elérhető szolgáltatásokhoz. Kiemelt fejlesztési terület kell legyen az termőterületek öntözhetősége, a jelenlegi infrastruktúra fenntartható megújítása, vagy ahol nincs, annak kiépítése.

Brüsszel életre keltette a gazdák minden rémálmát

A kiáltvány a hét stratégiai fejlesztési terület mellett négy szakpolitikai területen is érdemi változást javasol az uniós agrárpolitikában. A KAP 2027-től esedékes újabb reformja során – a rossz tapasztalatokból tanulva – meg kell teremteni az európai termelők versenyképességét védő intézkedéseket, beleértve a piacvédelmet abban az esetben is, ha Ukrajna csatlakozik a közösséghez, ami önmagában 30 százalékkal növelné az uniós termőterületek méretét.

A Green Deal végrehajtásához szükséges szakpolitikákról a jövőben kizárólag akkor születhessen döntés, ha ezek termelésre gyakorolt következményeiről pontos és részletes hatásvizsgálatok is rendelkezésre állnak, beleértve a vidéki területekre és az unió pénzügyi stabilitására gyakorolt hatásokat is.

Az agrárpolitika változásához a jövőben ne lehessen megkerülni a gazdákat, valamint az európai agrárium szereplőinek bevonása nélkül ne lehessen alapvető változásokat előidéző döntéseket hozniuk a politikusoknak. A Copa-Cogeca emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az Európai Bizottság intézményei helyett az agráriumot érintő javaslatokra bizottsági alelnököt kell megválasztani, a döntéshozatal intézményi kereteinek alapja kell legyen az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága, valamint a jelenleginél nagyobb felhatalmazást kell élvezniük a tagállamok mezőgazdasági minisztereinek. Hozzátették: inkább kevesebb szabályról döntsön az új uniós vezetés, de ezek a döntések legyenek megalapozottak és átgondoltak. 

Végezetül megjegyezték: a hamarosan leköszönő uniós vezetés egyetlen jó lépését, a gazdatüntetések nyomására életre hívott stratégiai párbeszédet általános gyakorlattá kell tenni az ágazat szereplőivel.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. április 29. 10:29
Észrevetted, hogy a kenyér három nap alatt megpenészedik? Az első nap végére már nem friss? Nagyanyám kenyerét egy hétig ettük, és legalább két napig élvezetes volt enni. Az van kedves gyerekek, hogyha a gazdákat sikerül kigolyózni, akkor egy vállalat kezelheti egyben az összes területet, ahova bebassza a műtrágyára legjobban reagáló búzát, törpésítő szerrel nem lesz olyan hosszú a szár, gyorsabban felér a tápanyag a kalászhoz, hamarabb nagyobb szemek lesznek, meglesz a sikértartalom, és hogy az egyéb fontos tartalommal mi lesz, az le van szarva, így lesz boltban a drága és frissen sem valami hűha kenyér. És ezen valaki nagyon sokat keres, hogy a pénzt újabb gazdák tönkretételére és földszerzésre tudja fordítani, ez egy pénzügyi háború, gazda meg küzd a mindenféle papírozással, meg a klímasemleges baromkodással, míg anyagilag tönkre teszik.
Dixtroy
2024. április 29. 10:22
" A gazdák emellett komoly vállalást is tettek: főszerepet vállalnak az EU klímasemlegességi törekvéseiben." Mivel akiket megválasztanak, azok majd a kövkő választásig szarnak a gazdákra, a gazdák is jobb, ha a klímasemlegesség faszságot majd helyiértékén kezelik, ők is szarnak rá.
pesszimista
2024. április 29. 09:15
Az európai mezőgazdasági érdek ellentétes az USA mezőgazdasági érdekeivel. Európa vezetői pedig az utóbbiakat szolgálák ki.
coyote-0
2024. április 29. 08:12
Az a baj, hogy a mezőgazdaság a GDP pár százalékát adja csak, ezeket a megvett bürokratákat, meg EP-s politikusokat meg csak az érdekli, a GDP meg a profit. Erre élveznek el. Pedig a pénzt nem lehet megenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!