Az MSZP Pintért és Handót is meghallgatná Rostásék szökése miatt

2013. október 07. 11:13

Bárándy Gergely és Harangozó Tamás összehívja a az alkotmányügyi és a rendészeti ellenőrző albizottságokat, hogy azokon a belügyminiszter és az Országos Bírósági Hivatal elnöke ismertesse, hogyan akadályoznák meg az ároktői banda tagjainak szökéséhez hasonló eseteket. Bárándy szerint rendszerszintű hiba okozza, hogy négy év alatt nem született első fokú ítélet az ügyben.

2013. október 07. 11:13

Pintér Sándor belügyminiszter és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke meghallgatását kezdeményezi az MSZP az ároktői bűnbanda két tagjának szökése miatt. Bárándy Gergely és Harangozó Tamás országgyűlési képviselők hétfői sajtótájékoztatójukon elmondták: szerdára összehívják az általuk vezetett parlamenti ellenőrző albizottságokat – az alkotmányügyit és a rendészetit –, hogy a belügyminiszter és az OBH elnöke ismertesse, hogyan akadályoznák meg a hasonló esetek előfordulását. Bárándy azt mondta: rendszerszintű hibáról van szó, hiszen a rablógyilkossággal vádolt bűnbanda ügyében négy év alatt nem született elsőfokú ítélet, majd a két veszélyes bűnöző házi őrizetből szökött meg.

A politikus elmondta, ismét megpróbálják az Országgyűlés napirendjére venni azt a nyár elején beterjesztett törvényjavaslatukat, amelyet az ároktői bűnbanda ügyében tapasztalható késlekedés indokolt. E szerint soron kívül kellene értékelni a bíró tevékenységét, ha négy éven belül nem hoz ítéletet, és emiatt megszűnik a vádlott előzetes letartóztatása, illetve a nyomozó ügyész felettese is köteles lenne ez esetben soron kívül vizsgálatot folytatni a büntetőeljárás törvényességének és hatékonyságának ellenőrzésére. Az MSZP-s képviselő hozzátette: azt várják, a kormánytöbbség nyári döntésével szemben most vegye tárgysorozatba javaslatukat.

Harangozó Tamás elmondta, az ároktői bűnbanda ügyében az egyik legnagyobb problémát az okozta, hogy a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) csak 2013 márciusában, több mint két év elteltével tudott átfogó szakvéleményt készíteni. Ezt a BSZKI anyagi problémáival hozta összefüggésbe, megjegyezve: az intézetvezető közlése szerint 240 millió forintos fejlesztéssel a három-négyszeresére tudnák növelni kapacitásukat. A szocialista politikus döbbenetesnek nevezte, hogy nincs erre pénz, miközben például Pintér Sándor egykori cége évente 270 millió forintos megbízási díjért nyújt biztonságtechnikai szolgáltatást a Magyar Postának. Felszólította a kormányt, azonnal intézkedjen, hogy a BSZKI megkapja a működéséhez és a fejlesztéshez szükséges összeget, és a jövő évi költségvetésben is kezeljék kiemelten a bűnügyi nyomozások támogatását. Harangozó Tamás hozzáfűzte: ez azért is fontos lenne, mert a rendőrség eredményessége tavaly 23 éves mélypontra süllyedt, 270 ezer nyomozást zárt le eredménytelenül.

A rendőrség szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az idős emberek sérelmére elkövetett rablógyilkosságokkal vádolt ároktői banda két tagja. Fogolyszökés miatt indult eljárás a 26 éves Rostás Henrik és az 51 éves Rostás Elemér ellen.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy vélemény
2013. október 07. 17:42
Az is határozottan furcsa, ahogy az üggyel kapcsolatban a szakértőket szidják, mintha döntően ők tehetnének az ügy elhúzódásáért. A vezetők természetesen semmiben sem sárosak?! Az 1961 óta működő Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetet 2011 január elsejével integrálták a rendőrség szervezetébe. Pintér Sándor belügyminiszter a következő évben aranylánc emléktárgyat adományozott: dr. Lontainé dr. Santora Zsófia asszonynak, a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet igazgatójának,
egy vélemény
2013. október 07. 17:18
Azért enyhén szólva gyenge duma, ahogy a rendőrség próbálja fehérre mosni magát. Jogszabály egyértelműen rögzíti, hogy „a rendőrség a házi őrizet előírásai megtartásának ellenőrzését folyamatos rendőri ellenőrzéssel látja el, ha az előzetes letartóztatás tartama a büntetőeljárásról szóló törvény szerint lejárt és a bíróság ezt követően házi őrizetet rendel el” A folyamatos rendőri ellenőrzés legcélravezetőbb módszereit talán a rendőrségnek magának kellene tudnia. Ez egy szakma, vagy mégsem? Ha mondjuk hasmenése lenne az egyik rendőrnek akkor a bíróságról kérne tanácsot a klotyópapír használati módjára vonatkozóan?
vigyor
2013. október 07. 15:08
"Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) csak 2013 márciusában" Most október van. Eddig akkor miért nem született meg az első fokú ítélet, ha már csak erre az elemzésre vártak?
Cafka Margit
2013. október 07. 15:02
egyetértek... valóban azonnal és soron kívül meg kel hallgatni az ügyészségnek és a parlamentnek herczog edit hazaárulót... "A TAVARES-JELENTÉS Külön szólnék róla, mert – bizonyos hozzám eljutó információk szerint -, bár négyünk munkájának mintegy bizonyítványa, hiszen az Európai Parlament kétharmados többséggel ítélte az Európai Unió lényegi ismérveitől eltérőnek az Orbán-kormány politikai irányvonalát és utasította el azt, kételyeket ébresztett itthoni – párton belüli – megítélésünkben. Összeállítása elsősorban Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme, végigharcolásában mindannyian résztvettünk, elfogadtatásáért valamennyien mindent megtettünk"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!