Trócsányi: Járhat kegyelem a tényleges életfogytosoknak

2014. október 28. 10:40

Különleges kegyelmi eljárást vezetne be a tényleges életfogytiglanra ítéltek számára a büntetés-végrehajtási törvény javasolt módosítása – ismertette az igazságügyi miniszter kedden az Országgyűlésben. Negyven év letöltése után hivatalból indulna meg a folyamat, melyet a büntetőbírókból álló Kegyelmi Bizottság vezényelne le.

2014. október 28. 10:40

A büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvény és ehhez kapcsolódóan más törvények módosításáról szóló előterjesztés vitáját megnyitó expozéjában Trócsányi László kifejtette: ez a kegyelmi eljárás nem kérelemre indul, hanem kötelezően folytatandó le, megindításának feltétele pedig az, hogy az elítélt a kiszabott büntetéséből negyven évet letöltsön.

A döntéshozatalban való részvételre létrejön a Kegyelmi Bizottság, amelynek büntető bírók lehetnek tagjai. Az igazságügyi miniszter e testület állásfoglalását terjeszti fel a köztársasági elnöknek. Ha az elnök nem gyakorol kegyelmet, az eljárást két év múlva ismét le kell folytatni – mondta el Trócsányi László.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. október 28. 15:19
Sok a 40 év. 20 év után kellene 5 évente. A 30 éves életkor felett elítéltek többsége meg sem fogja érni ennek a kegyelemnek a lehetőségét. Nagyon sokan nem érik meg a nyugdíjkorhatárt sem, csak fizetik azt a sok járulékot a semmiért. Szóval azért valami életszerűséget is kellene belevinni, mert ez így csak jogi csűrés csavarás Strassburg kedvéért, gyakorlati jelentőség nélkül.
kukagyerek
2014. október 28. 13:33
"Trócsányi: Járhat kegyelem a tényleges életfogytosoknak" ............ Be sem kell őket zárni, had fogyjon a magyar! De ha elfogy, ki a fasz fog rátok szavazni? Mert a közönséges gyilkosok nem szelektálnak attól függően, hogy ki a fidesz-birka és ki nem.
egysegelem
2014. október 28. 12:32
Kivetelesen helyes dontes, ugysem fognak senkit szabadlabra helyezni, de majd el lehet mondani, hogy Mon van ilyen intezmeny is. A Fideszre nem jellemzo modon, ket legyet siker utni egy csapasra, megnyugtatjk az emberi jogok felkent harcosait, mikozben az ilyen szabadsagvesztesre iteltek orokre bortonben maradnak. Az a nehany szelsojobbos, aki semmit nem ert ebbol sem, szora sem erdemesek.
lutra
2014. október 28. 12:31
Valahogy nem tudom átérezni az életfogytosok helyzetét... Amikor kegyetlenkedésről hallok, olyankor sajnos gyakran az az első gondolatom, hogy karóba kellene húzni az elkövetőt. De tudom, hogy ez nem valami européer megoldás! ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!