Tetszik a Liberálisoknak a forintosítás

2014. november 11. 16:37

A Magyar Liberális Párt (MLP) üdvözli, hogy a kormányzat piaci árfolyamon akarja végrehajtani a devizahitelek forintosítását – nyilatkozta az MTI-nek telefonon kedden Bodnár Zoltán, a párt gazdasági főtanácsadója.

2014. november 11. 16:37

Bodnár Zoltán azt mondta, hogy az elképzelésben több minden is tükröződik abból, amit pártjuk egy nyáron benyújtott országgyűlési határozati javaslatában már leírt. Példaként említette, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a devizatartalék terhére biztosít forrásokat a forintosításhoz, a kiáramló deviza jelentős része pedig betétek és más műveletek útján visszakerül a jegybankhoz.

Az elképzelés számos kérdést nyitva hagy – folytatta a politikus, aki szerint idő előtti volt az elképzelés bejelentése, mert egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mennyi lesz a forinthitelek kamata.

Bodnár Zoltán azt viszont kritizálta, hogy a hitelesek túlnyomó többsége számára gyakorlatilag kötelezővé tennék a szerződések forintosítását. Véleménye szerint ez egy olyan súlyú és mértékű beavatkozás a polgári jogi szerződéses szabadságba, amit nem lehet alkotmányosan igazolni. Emellett arra is kitért, hogy ezt a forintosítást már 2010 végén vagy 2011-ben is végrehajthatták volna a végtörlesztés helyett, méghozzá egy, a mostaninál lényegesen jobb árfolyamon.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. november 11. 18:18
Most azert elbizonytalanodtam, talan megse jo otlet...
kamasuka
2014. november 11. 17:28
Ha nekik tetszik, akkor tényleg szar. ;)
lantose70
2014. november 11. 17:27
Majdnem mindent ki lehet magyarázni. De ezek után Orbánék nem lesznek könnyű helyzetben. Nem akarok ötletet adni, de én a Jobbik helyében már a hétvégére meghirdetném a devizahetelek ilyetén forintositása elleni békés felvonulást.
adam
2014. november 11. 17:24
Jaj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!