Aláírta Áder a közérdekűadat-igénylés korlátozását

2015. július 13. 15:21

A hvg.hu arról ír: Áder János szombaton aláírta az információszabadságról szóló törvény módosítását, mely alapján a jövőben többet kell fizetni az információkért, amelyekhez ráadásul lassabban lehet majd hozzájutni.

2015. július 13. 15:21

A hvg.hu beszámol arról: Áder János köztársasági elnök szombaton aláírta az információszabadságról szóló törvény módosítását. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, továbbá egyes más törvények módosítása alapján előzetes költségtérítést állapíthat meg a közfeladatot ellátó szerv a közérdekűadat-igénylés teljesítéséért. 

Az Országgyűlés július 6-án 123 igen szavazattal, 66 nem ellenében fogadta el az igazságügyi miniszter által benyújtott előterjesztést. A törvény szerint a költségtérítés az adatigénylés teljesítésével kapcsolatban felmerült költség mértékéig állapítható meg, annak pontos összegéről az igénylőt előzetesen tájékoztatni kell. Az adatigénylőnek 30 napja van nyilatkozni arról, hogy az igénylést fenntartja-e. Ha fenntartja, akkor a költségtérítést az adatkezelő által megállapított, legalább 15 napos határidőben köteles az adatkezelő részére megfizetni.
 
Az adatkezelőnek a jövőben is az igény beérkezésétől számított 15 napon belül kell az adatot kiadnia, de ezt a határidőt meg lehet hosszabbítani egy alkalommal még 15 nappal. Erre akkor van lehetőség, ha az adatigénylés jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik, vagy az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. Az adatközlő nem lesz köteles az adatigénylésnek eleget tenni, ha az igénylő egy éven belül már kérte ugyanazokat az adatokat, és azok nem változtak. Az adatközlő akkor sem lesz köteles eleget tenni kérésnek, ha az igénylő nem adja meg nevét, az elérhetőséget.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. július 13. 22:57
Tényleg létezik olyan segghülye fideszes, akinek bejön, hogy nem tudja, mennyit lop a Párt? Hogy képtelen belegondolni, hogy a "Párt" nem örökké a fidesz lesz, és ilyen törvények mellett minden létező hatalom szétlophatja az országunkat? Ennyire ostoba lett a magyar?
vakhangya5
2015. július 13. 22:11
Áder negyedévente jár orvosi felülvizsgálatra....vajon mi baja lehet? Miért titkolják?
tabakur
2015. július 13. 22:07
Ki emlékszik arra ,hogy annak idején a Fidesz még ellenzékben úgy karácsony táján a Gyurcsányéknak több mint ezer írásbeli kérdést tettek fel amire válaszolni köteles volt a kormány. Válaszoltak. Érdekes a szlovákoknál ilyen probléma nincs.Náluk igen kevés adat kivételével kint van minden az interneten.
bajai
2015. július 13. 21:14
És miért is ez a nagy siránkozás? Egy "közérdekű adatigénylés ft" google kereséssel kapott példa: Fénymásolás: 7 Ft/oldal Járulékos költségek: 118 Ft/alkalom. CD írás: 300 Ft/CD Járulékos költségek: 118 Ft/alkalom. Rettenet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!