Közeledik a megállapodás CEU-ügyben

2017. augusztus 09. 15:33

Nem menne Washingtonig a Külügyminisztérium, beérik a New York állammal kötendő egyezséggel is a HVG szerint.

2017. augusztus 09. 15:33

Hajlandó lemondani a CEU-ügyben a szövetségi kormánnyal való tárgyalásról a Külügyminisztérium, beérnék a New York állammal kötendő egyezséggel is – írja a HVG. A megállapodás viszont csak az egyetem működését ellehetetlenítő egyik problémát oldja fel, a jelenlegi törvény szerint továbbra is New York-ban kellene kampuszt létesíteni létesíteni az egyetemnek.

Pár héten belül révbe érhetnek a tárgyalások, a HVG szerint már csak a dokumentum pontos szövegét várja a kormány New York állam képviselőitől. Ez azt jelentené, hogy a hosszúra nyúlt találgatások után pont kerülhet az ügyben felmerült egyik vitás kérdés végére. 

Egyre tisztább képet kapunk a CEU-üggyel kapcsolatban is. Az áprilisban elfogadott jogszabály, lex-CEU néven elhíresült jogszabály értelmében Magyarországon csak akkor működhet felsőoktatási intézmény, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Amennyiben pedig az egyetem székehelye olyan föderatív államban található, ahol a nemzetközi szerződések megkötésére nem a tagállami kormányzat jogosult – ahogy ez az USA esetében fenn is áll –, akkor a szerződésnek egy a központi (szövetségi) kormánnyal megkötött előzetes szerződésen kell alapulnia.

Washington a bizonytalan helyzet kialakulása óta többször is közölte, hogy sem jogköre sem szándéka nincs belépni a tárgyalásokba. A legfrissebb információk szerint azonban a fordulópontot az jelentette, hogy Betsy DeVos szövetségi oktatási miniszter levelét a magyar kormányzat betudja a törvényben előírt „előzetes szerződésnek”. Eszerint pedig nem kell tovább Washingtont kergetni az ügy miatt.

A megállapodás után az még mindig kérdés marad, hogy hogyan fog a CEU eleget tenni annak a feltételnek, hogy az egyetem a székhelyállamban is tényleges oktatási tevékenységet folytasson, vagyis működő kampusszal rendelkezzen New Yorkban.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egri Marika
2017. augusztus 11. 10:00
Tudjuk követni annyira, hogy elhatároztam, hogy CEU név alatt nyitok egy címet mondjuk Debrecenben és adok egy debreceni diplomát is. Igaz, hogy ott nincs kampusz sem oktatás, csak egy cím, de milyen jó is lenne két diploma egy füst alatt. Emiatt a család miatt tiltakozott a kormány, nem bezáratni akarta az egyetemet, csak a csalást megszüntetni. Abból is látszik, hogy nem volt szabályos, most a New York állami megállapodás kötelezi az oktatást, nem csak egy címet. Ezért érdemes volt fellármázni azt a sok tudóst akinek fogalma sem volt arról ami itt történt.
Mindjárt
2017. augusztus 10. 13:40
Hát igen, Soros volt aki a tolvaj felcsúti bandát a nyakunkba varta. TI DOLGOZTOK. ŐK LOPNAK. SOROS-KEGYELT FIDESZESEK: Orbán Viktor Szájer József Kövér Laszlo Schmidt Mária Deutch Tamás Habony Árpád Kovács Zoltán Soros nélkül Orbán nem lenne politikus. Simicska nélkül nem lenne miniszterelnök. NEM ILLIK ODA ÜRÍTENI, AHOL KORÁBBAN JÓKAT ETTEK A FIDESZESEK Ismerve a felcsúti fidesz csürhét, ha a szajré és hatalom úgy kivánja akkor vissza mennek zabálni oda ahová most ürítenek. Ez a Fidesz.
Senior
2017. augusztus 10. 13:11
New York állammal kényszerből megegyeznek, majd valamelyik ottani, már működő egyetemmel egy kampuszt is létrehoznak. Ki is nevet a végén?
Mindjárt
2017. augusztus 10. 09:13
Ha bárkinek bármi kételye lehetett volna, hogy Schmitt egy total idióta aki egyáltalnán nem méltó a doktori cmre azt emlékeztetem arra, hogy miután megfosztották a doktorátusától, kijelentette, hogy 6 hónapon belűl ír egy doktorátus dolgozatot. Aki ilyen idióta az bizonyára még a fordítást és másolást se maga végezte hanem valaki azt is megcsinálta helyette. Schmitt mentségére cask azt mondhatom, hogy többi köztársasági és miiszterelnök még krenénebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!