Merkel: Lehetnek különböző formái a szolidaritásnak a menekültügyben

2019. március 21. 10:37

A kancellár elmondta, hogy a menekültek és a migráció ügyében sikerült előrelépni, így például javult az EU-s külső határ védelme, „de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy messze nem sikerült mindent elérni".

2019. március 21. 10:37

Létezhetnek különböző formái a tagállamok közötti szolidaritásnak a menekültügyben – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) a délután kezdődő brüsszeli európai uniós (EU-) csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

A kancellár elmondta, hogy a menekültek és a migráció ügyében sikerült előrelépni, így például javult az EU-s külső határ védelme, „de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy messze nem sikerült mindent elérni"„Most arról a kérdésről van szó, hogy lehet-e eltérő formában vállalni a 27 tagország közötti szolidaritást az illegális migráció elleni harc és a szabályos, legális migráció bevezetésének témájában, hogy viselhetnek-e a tagországok egymástól eltérő, különböző felelősséget?"

„Én azt mondom, hogy egyértelműen igen, de azt is hangsúlyozom, nem lehetséges, hogy egyes tagállamok kijelentik, hogy egyáltalán nem vesznek részt a menekültek szolidáris elosztásában" – fejtette ki a német kancellár.

Mint mondta, itt „elvekről van szó", de az alapelvek tisztelete mellett természetesen lehet „eltérő súlyozású" a szolidaritás.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2019. március 21. 17:26
Bizony, itt elvekről kellene, hogy szó legyen. A "menekült" addig lehet menekült, ameddig vissza nem tud térni. Azt, hogy milyen feltételek teljesülése esetén kell visszatérnie a szülőföldjére, mindenkivel szerződésbe kellene foglalni. A menekült státusz nem járhat állampolgársággal, ugyanakkor joga van olyan szokások szerint élni, ahogy kíván. Pl., ha tetőtől talpig zsákban akar járni, ha nem akar nőkkel kezet fogni vagy a gyerekét a menedékadó ország iskolájába járatni, akkor megtehesse. A "bevándorló" státusz letelepedésre szóljon és bizonyos idő után állampolgársággal is járjon, ha az illető az átmeneti idő alatt teljesíti az integráció feltételeit. Ezek a feltételek attól függőek legyenek, hogy az illető honnan jött. Nyilván bizonyos idő alatt minden bevándorlónak meg kell tanulnia a befogadó ország nyelvét és munkába kell állnia. Segély, támogatás csak korlátozott ideig járhat. Vizsgát kellene tenni a befogadó ország törvényeiből és szokásaiból. El kell hagyni a befogadó országban nem elfogadott szokásokat, s ha valaki az erről szóló szerződést megszegné, az állampolgárságtól megfoszthatóvá és kitoloncolhatóvá válna. Meghatározott feltételek mellett a bevándorló nőknek is munkába kell állniuk, ne lehessen őket muszlim szokás szerint karanténban tartani. Ezekről a feltételekről és szerződésekről kellene megállapodni és abban az esetben lehetne akár kvótázni is a feltételeket teljesítőket, attól függően persze, hogy hol, milyen munkaerőre van szükség.
pollip
2019. március 21. 16:54
Érdektelen a gyűlölködésed, de egyben vicces és szánalmas.
Bitrex®
2019. március 21. 13:54
A Genfi Egyezmény kerek-perec kimondja, hogy az ELSŐ biztonságos országban kell menedékhez folyamodni. Az összes többi szöveg csak hablaty. Európába semmilyen ázsiai, afrikai menedékkérőnek nem lenne szabad beutaznia, mivel előtte már több békés országon átjött. Szolidaritásra kötelezni országokat teljesen nonszensz. Aki akar, fogadjon örökbe, tartsa el saját pénzén, vállaljon tetteiért garanciát.
kispufi
2019. március 21. 12:53
Én az őshonos európai emberrel, életmódjával, kultúrájával és biztonságával való szolidaritást vállalom, ha megfelel ez a forma. Ha nem, akkor is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!