A Kúria jóváhagyta a kormány nemi átalakító műtétekre vonatkozó népszavazási kérdését

2021. november 09. 18:01

Az indoklás szerint a felülvizsgálati kérelmek nem voltak megalapozottak.

2021. november 09. 18:01
null

A Kúria hétfői végzésével helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, amely hitelesítette a kormány egyik népszavazási kérdését. A Varga Zs. András Kúria-elnök által vezetett háromtagú tanács döntése szerint lehet országos népszavazás tárgya a következő kérdés: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”  – olvasható a Népszava cikkében.

A Kúria döntése jogerős, ellene további jogorvoslatnak nincs helye.

A lap azt írja, hogy Varga Zs. András ebben az ügyben előadó bíróként járt el. A Kúria döntésének elvi tartalma:

„A népszavazásra javasolt kérdés vizsgálata során figyelemmel kell lenni arra, hogy az egyértelműség követelményének következetes érvényesítése nem vezethet oda, hogy valamely tárgykört a teljesíthetetlen követelmények megfogalmazása által az NVB vagy a Kúria ténylegesen kizárjon a népszavazásra feltehető kérdések köréből.”

Mint ismert, Orbán Viktor még júliusban jelentette be, hogy a kormány öt kérdésben úgynevezett „gyermekvédelmi” népszavazást kezdeményez. Az NVB július 30-án

mind az öt kérdést hitelesítette, ám ezeket több magánszemély és szervezet megtámadta a Kúrián.

Eddig egyetlen kérdés ügyében döntött a Kúria, a Kovács András bíró által vezetett kúriai tanács végzése elutasította a következő kérdés hitelesítését: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”

A múlt héten azonban a kormány alkotmányjogi panaszban támadta meg ezt, mondván a Kúria végzése sérti az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2021. november 09. 21:12
népszavazás nemi átalakító kezelésekről??? elképzelem, amikor Mariska néni és Pista bácsi szavazás előtt megbeszélik :))))))
tomtam
2021. november 09. 19:07
Lassan előjöhetne a homályból a szakma a tudománnyal. A kromoszómák által definitíve adott nemi hovatartozással, a hím és nőnemű organizmus között már eddig is kimutatott különbségekkel. Aztán lehet diszkussziót folytatni az egyéb jelenségekről, melyik micsoda, milyen legyen a szakmai és társadalmi megítélése, definíciója, stb. De az évszázadok során kialakult polgári értékrendet, ami a lehetséges legszélesebb körben biztosít élhető társadalmi közeget az emberek számára, öngyilkosság hagyni szétverni. A kultúrtörténet legelfogadhatóbb korszaka van veszélyben. Tudomásul kell venni, hogy vége a nyugalomnak. Tenni kell az értékekért. Most a szaktudományokon van sor. A politika egy része érdekből már megadta magát.
Sinistra
2021. november 09. 18:53
A Fudan pedig egy nemváltottak számára tart fenn egy klinikát. Nos.
Nehidd El
2021. november 09. 18:42
Ez egyben óriási szakmai pofon az Orbán-fóbiás Kovács András kúriai főbírónak. Reméljük, megfelelően fogják értékelni a feljebbvalói.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!