Tételezzük fel, Karácsony Gergely csupán a körülmények áldozata

2023. április 26. 05:15

A kompetenciahiányt a politikai kommunikáció sem képes palástolni.

2023. április 26. 05:15
null
Nagy Gábor

Tételezzük fel, hogy Karácsony Gergely főpolgármester csak a körülmények áldozata. A koronavírus-járványé. A menekültválságé. Az energiaválságé. És persze a sokat emlegetett kormányzati elvonásoké.

Hogy bár a háta közepére kívánta a csőddel való riogatást; mégis, épp Budapest egyesítésének százötvenedik évfordulója, a városközösség egyik legnagyobb ünnepe előtt kellett megkongatnia a vészharangot:

kiürültek a számlák, elfogyott a pénz.

Tételezzük fel, hogy a városvezető – látva azt, hogy a történelem egyik, ha nem a legviszontagságosabb időszakában kell helytállnia, irányítania a nemzet fővárosát – ezúttal nem fog meghátrálni, mint azt tette a legutóbbi kormányfőjelölti versengésben. „Az a dolgom, hogy megóvjam a budapestieket a kormányzati sarcok hatásaitól. Budapest nélkül Magyarország szegény és fejletlen ország.”

Csakhogy mit mondott a városvezető, amikor a pandémiával kellett megküzdeni? „Városaink kifosztása nem kormányzás!” (Úgy, hogy majd 200 milliárd forint nem kötött felhasználású forráson ült a Városháza.)

Miről beszélt akkor, amikor az orosz agresszió gazdasági hatásai elértek minket? Nem biztos, hogy a főváros ki fogja fizetni a számláit. (Úgy, hogy már ekkor több tízmilliárd forinttal nőtt a főváros adóbevétele, mint a 2019 előtti időszakban.)

És a jelen, amikor megindultak a jövő májusban esedékes önkormányzati választásokkal kapcsolatos mozgolódások? „Beszüntetjük a kormány finanszírozását. Nem másért, csakis Budapestért!” (Utóbbit nem bízza a véletlenre se, hirdetett posztját természetesen a fővárosiak fizetik.)

Politikai kommunikáció mindez, ez az igazság; amit még a legjobb esetben sem ő irányít: „elszenvedője” talán.

Azonban ne legyünk teljesen igazságtalanok Karácsony Gergely főpolgármesterrel, mert egyáltalán nem biztos, hogy tudott-e arról, hogy mivel is jár valójában a szivárványkoalíció és a bársonyszék. Például az öt négy helyettessel. A több tucatnyi tanácsadóval. A 2010 előtti idők pártklientúrájának visszatérésével. A városdiplomáciával. A nemzetközi, angol nyelvű konferenciákkal, és az ebből eredő kínos szituációkkal.

Ezek bizony azok a körülmények, amelyekről a kormánypártisággal egyáltalán nem vádolható 24.hu is ekképpen emlékezett meg, pár héttel a beiktatását követően:

milliókat, mi több, milliárdokat lehetett volna spórolni, ha nem kell kielégíteni minden párt igényeit.

Nézőpont kérdése; szerencséje, netalántán balszerencséje a főpolgármesternek, valamint a fővárosiaknak, hogy idén és így ünnepelhetjük Pest, Buda, Óbuda egyesülésének kerek évfordulóját. A városvezető újabb bőrt húzhat le a kivéreztetés réméről – igazolhatja majd „Túlélőprogramját”; a budapestiek pedig készülhetnek a megszorításokra, mert a 2010-et követő kormányzati adósságkonszolidáció,  (a Fővárosi Önkormányzat esetében ez 218, a kerületek esetében 106 milliárd forint) a bő 200 milliárd forintnyi megtakarítás alig négy év alatt eltűnt. Mint írtuk: növekvő adóbevételek mellett.

Így a Fővárosi Közgyűlés közeledtével tételezzük fel némi képzavarral élve, mit tenne Karácsony Gergely főpolgármester az elmúlt korszakok központjaiban, a nemzet fővárosaiban, ha nem a sokat hangoztatott elvonásokkal kellene megbirkóznia; hanem az állandó politikai instabilitással, ostromokkal, a német-, tatár-, Habsburg-, orosz, náci szovjet hódoltatásokkal, illetve az ebből fakadó gazdasági krízisekkel, pandémiákkal?

Vélhetően ott és akkor ugyancsak kiderülne, hogy

a kompetenciahiányt, a körülményeket a politikai kommunikáció sem képes palástolni.

 

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2023. április 26. 13:30
A villalakó főpolgár fő a zöld villával spenótleves-etetés kínjaiban, leeszi magát, kevés jut a szájba a kényszeresen etetett elzöldülő-zendülgető közpolgárnak a mágikus mutymuruttyból.
dakotasámán
2023. április 26. 13:00
"A kompetenciahiányt a politikai kommunikáció sem képes palástolni." a szar kurmányzást még ideig-óráig igen. baszki gabesz, arról regélj valamit, kis fika miért vesz fel kínai kölcsönt a Vodafone megvásárlására, amikor ott állnak az eur milliárdok ara várva, hogy végre megkaphassák a magyarok. ja, hogy vissza kellene állítani a demokráciát, és azt nagyon nem akarja. nem azért követett el folytatólagos hazudozást már 16 éve, hogy kicsavarják a kezéből a mutyikirályi jogart.
makám
2023. április 26. 12:57
"Tételezzük fel, Karácsony Gergely csupán a körülmények áldozata" az olvastam "körülmetétlek" lehet kéne egy szemüveg...
Palatin
2023. április 26. 12:44
Budapestet a DK-tól és Karácsonytól kell megvédeni és megmenteni. Radnóti, kedvenc költöm ma ilyesmit írna erröl az alkalmatlan Mekk Elekröl: Nem tudhatom Karácsony, hogy neked e város mit jelent, Nékem szűkebb hazám e gyöngyszem, örök, ékes és szent. A sors cikcakkos útjain barangolván, ha újra megcsodálom, Praclid nyoma szívem csücskén oly rút, hogy falra mászom. Hát mit tettél bölcsömet ringató kis hazámmal te ripacs? A városunk fennségét akarókkal miért vagy oly makacs? Miért vagy mostoha Lánchidunkkal, hogy az már tragacs? Egy bohóc vagy Gergő, bár sapkádról hiányzik a pamacs. Árpádunk helyett te Gyurcsányt, e simlis kóklert kedveled, Benne kenyéradódat, pártolódat, utad egyengetőjét leled. Hazád, városod nincs neked, szemed a dícsfénybe réved, Álmodban előtted térdel, kegyeidért esengve árva néped. Mert bölcs és hazádat szerető nem lévén, te lankadt manó, Egy személyben is murisabb vagy mint a jó Hacsek és Sajó. Mamlaszságban, balgaságban sehol nincs hozzád fogható, Se, ki bolsevista árulásra oly szószegön és rögvest kapható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!