Egykori főpolgármester-helyettes: Lényegileg most is csődben van a főváros

2023. július 28. 07:11

Bagdy Gábor szerint kicsúszott az irányítás Karácsony Gergelyék kezéből.

2023. július 28. 07:11

„Karácsony Gergelyék érzik: a gazdasági helyzetet nem tudják kézben tartani, ezért próbálják a felelősséget másra hárítani” – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bagdy Gábor korábbi pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes. Bagdy szerint a baloldali városvezetés utolsó esélye az, hogy 

azt a látszatot keltsék, hogy a főváros rossz gazdasági helyzetéért a kormányt hibáztassák.

„Mindenképp jó hír, hogy a főváros tud fizetni. Viszont az, hogy a megemelt hitelkeret terhére, vagyis további eladósodás útjára lép a főváros, az nagyon rossz hír” − hangsúlyozta a lapnak az egykori főpolgármester-helyettes.

Túlélőprogramról beszélt Karácsony helyettese

Mint ismert, Karácsony Gergely helyettese, Kiss Ambrus pár héttel ezelőtt, rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt Budapest jelenlegi pénzügyi helyzetéről. úgy fogalmazott: júniusban mínusz 1,1 mil­liárd forinton állt a főváros számlája, folyószámlahitelből él a város. Az éves tervezett bevétel 45 százaléka beérkezett, köztük az iparűzési adó 51 százaléka is, amelynek várhatóan szep­tember ­15-én érkezik a második része. A 2023-as évre tervezett mérték több mint 271 mil­liárd forint, ennek érkezett be június végével több mint a fele, vagyis 139 mil­liárd forint – sorolta.

„A túlélőprogram segítségével, a számításaik alapján az augusz­tusra előirányzott mínusz 70 milliárdos folyószámla-egyenleg összege mínusz 39 mil­liárdra csökkent, 

tehát elkerülte a csődöt a főváros, amihez hozzájárult, hogy megemeltük a hitelkeretet” 

– magyarázta a sajtótájékoztatón Kiss.

A jelenlegi fővárosi gazdálkodás alapvetően instabil

Bagdy Gábor ezzel kapcsolatban felidézte a Magyar Nemzetnek, hogy az utóbbi tíz évben, főleg a Tarlós István vezette városvezetés „elég jó rutint alakított ki ahhoz, hogy meg tudják becsülni az iparűzési adóbevételeket”. Mint mondta: idén a tervezettnél is nagyobb, jelentős adóbevétellel számol a főváros.

A Fidesz-KDNP fővárosi képviselője ugyanakkor megjegyezte, hogy nem ­amiatt aggódna, hogy beérkeznek-e időben az iparűzési adóból származó bevételek, ugyanis szerinte azok hiába érkeznek be, a jelenlegi fővárosi gazdálkodás alapvetően instabil. Bagdy felhívta a figyelmet, hogy 

lényegileg most is csődben van a főváros, 

mivel a fizetési kötelezettségeit csak újabb és újabb hitelek felvételével tudja teljesíteni.

„A fővárosi vezetésben sok a bölcsész. Biztosan ismerik a Noszty fiú esete Tóth Marival című ­Mikszáth Kálmán-regényt: úgy tűnik, a vezetés hasonlóképpen működik, mint a regényben bemutatott dzsentricsalád: újabb és újabb hitelekből törlesztik a korábban felvett hiteleket. Majd már a családi birtokra és a kastélyra is jelzálog kerül, s végül minden a hitelezőké lesz. (...) A főváros régóta ezt csinálja, ezért vett fel a BKK hatalmas hitelt és ezért növeli meg a főváros a folyószámlahitelének keretét is” – ismertette Bagdy Gábor a Magyar Nemzettel.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Facebook

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soma100
2023. július 28. 07:27
"Bagdy Gábor szerint kicsúszott az irányítás Karácsony Gergelyék kezéből" soha nem volt a kézében. Karácsony egy Gyurcsány kezére vagy farkára felhúzott báb.
chief Bromden
2023. július 28. 07:24
Kár lenne kilopni a főváros pénzét a kampányra. Kidobott pénz. Látják a protest szavazók is , ha ez folytatódik még rosszabb lesz. Higgadtan kellene politizálni az erőviszonyoknak megfelelően, nem gyűlöletből. Senkit nem fog meghatni, ha az eszközként használt lakosság továbbra is felsőbbrendűnek érzi magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!