„Ukrajna állítsa vissza a magyar nyelvet védő jogi kereteket” – üzente a magyar államtitkár Kijevnek

2023. szeptember 26. 12:32

„Reméljük, hogy Ukrajna előbb-utóbb visszatér arra az útra, melyen korábban is járt” – tette hozzá Zsigmond Barna Pál.

2023. szeptember 26. 12:32

Ezúton is arra kérjük Ukrajnát, hogy tartsa be az európai normákat, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásait, valamint állítsa vissza azokat a jogi kereteket, melyek védik a magyar nyelvet és a magyar nemzeti közösséget – fogalmazott az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Zsigmond Barna Pál az Európai nyelvek napja alkalmából a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország nemzeti kormánya kiemelt figyelmet fordít az anyanyelvünk védelmére, 

a magyar nyelv megóvása mellett pedig hazánk biztosítja a velünk élő nemzeti közösségek, kisebbségek nyelvhasználatát is.

„Örömünk azonban nem lehet felhőtlen, hiszen a Kárpát-medencében, a határon túl élő magyaroknak nap mint nap meg kell küzdeni az anyanyelvük használatáért – tette hozzá az államtitkár.

Reméljük azt, hogy Ukrajna előbb-utóbb visszatér arra az útra, melyen korábban is járt, visszaállítja a magyar közösség jogait és ismét lehetőség nyílik arra, hogy a magyar nyelvet szabadon lehessen használni az oktatásban, a kultúrában és a közéletben – fogalmazott az államtitkár.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Zsigmond Barna Pál Facebook-oldala

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 26. 15:02
"„Ukrajna állítsa vissza a magyar nyelvet védő jogi kereteket” – üzente a magyar államtitkár Kijevnek" Mert ha nem? Akkor nem szavazzák be Ukrajnát az EU-ba és NATO-ba, mint Romániát meg Svédországot? :-)
Kybon
2023. szeptember 26. 14:13
...Ami egyébként alapjog lenne. Pláne hogy Sms von der Pfizer vékonybélig fölnyalt az ukrán nemisnáci demoRkráciának!
Genusnextgen
2023. szeptember 26. 13:52
Az ukránok biztosan roppantul meghatódtak Buksikák.
békalepcse2.0
2023. szeptember 26. 13:39
Inkább a határokat kéne visszaállítani és majd mi gondoskodunk az ukrik nemzetiségi jogairól és pont!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!