Közgazdász: A Financial Times cikke kész bohózat, egy haraggal teli idióta meséje

2024. január 29. 17:41

Phillip Pilkington szerint az EU stratégiája a legalapvetőbb közgazdasági ismereteket is nélkülözi.

2024. január 29. 17:41

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Financial Times (FT) szerint bizonyos kiszivárgott dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy uniós tisztviselők zsarolásra akarják használni az uniós forrásokat Magyarországgal szemben, annak érdekében, hogy a „magyar vétó” ne álljon tovább az Ukrajnának szánt gigantikus segélycsomag útjában. 

Phillip Pilkington közgazdász, a Magyar Külügyi Intézet vendégkutatója szerint azonban az FT cikke egy bohózat, amely hemzseg a szakmai hibáktól. A közösségi oldalán szedte össze, miben tévedett a a neves lap.

Pilkinton szerint a legnyilvánvalóbb hiba az az elképzelés, hogy Magyarországon „nagyon magas az infláció”. A valóságban

az infláció Magyarországon a korábbi magas szint után gyorsan csökkenésnek indult,

és jelenleg alig haladja meg az 5 százalékot, és felülmúlja a várakozásokat. Az ilyen hibák arra utalnak, hogy bárki is állította össze a »stratégiát«, valószínűleg nem túlságosan, mondjuk úgy, adatorientált közgazdász. Inkább egy ügyvéd, aki homályosan emlékszik a 6 hónappal ezelőtti FT szalagcímekre, amelyek már elavultak – fogalmazott a szakértő.

A közgazdász szerint a cikket a makro-közgazdaság megértésének hiánya jellemzi. Bárki is írta, úgy tűnik, azt gondolja, hogy ha Magyarországtól visszatartják az uniós forrásokat, akkor a magyar valuta, a forint összeomlik. Ez az egyetlen igazán húsba vágó fenyegetés a cikkben – írta. Kifejtette, a forint árfolyamát ugyanúgy határozzák meg, mint a legtöbb más valutáét: Magyarország relatív inflációs rátája és a jegybanki kamatláb határozza meg. A korábbi inflációs hullám során a jegybank pedig jól menedzselte a forint árfolyam-kiigazítását Pilkington szerint. 

A közgazdász „tippje”, hogy

az FT cikke inkább a cikkíró vágyainak a kivetülése.

Szerinte a cikk egyszerűen nem a közgazdaságtan szabályai szerint íródott, hanem egy „jogász agyával”. 

Azt írja Pilkington: „Lehet, hogy a brüsszeli elit meg tudja győzni a pénzügyi sajtót, hogy a szalagcímeket Magyarország ellen fordítsa – ez egyre gyakoribb taktika egyes lapoknál, amelyek ezzel hitelességüket vesztik – , de valószínűleg nem fog a valóságban változást elérni”.

Azt is hozzáteszi, a Magyarországra áramló közvetlen külföldi tőkebefektetések olyan befektetők által kerülnek felhasználásra, akik tisztában vannak azzal, hogy az ország „fekete bárány”, és hozzászoktak ahhoz, hogy a negatív szalagcímeket ezen a szemszögön keresztül értelmezzék.

A Kína elleni szalagcímek fegyverként való felhasználását, a statisztikák ismeretlenségére és a visszafogott rasszizmusra való rájátszást még meg lehet úszni, de ha ezt egy olyan országgal kezdjük el csinálni, amelynek statisztikáit az Eurostat teszi közzé,

akkor csak tájékozatlannak és idiótának tűnhetünk

 – fogalmazott. 

A közgazdász mindent egybevetve arra a megállapításra jut, hogyaz EU „támadási stratégiája” komolytalan. Valószínűleg nem közgazdászok dolgozták ki, hanem inkább jogászok, akiknek a gazdasági ismeretei csak újságcikkekből származnak.

„Az egész egy kicsit kétségbeesettnek tűnik, hogy őszinte legyek.

Egy idióta meséje, tele haraggal, ami nem jelent semmit”

– fogalmazott Pilkington.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images / LUVLIMAGE

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 01. 07:22
Azért kárt tudnának okozni, ha nem is akkorát. Meg tudják rángatni a forint árfolyamát (mai így is alulértékelt) egy konkrét összehangolt shortolás pedig durva kamatemeléseket Is ki tud erőszakolni akár azonnal. A befektetési alap lényege, hogy óriási ügyfélbefektetéseket tudnak egy irányba polarizálni, amivel piacot tudnak mozgatni. Az viszont igaz, hogy teljesen eltúlzónak gondolják az EU pénzek arányát és páran talán tényleg elhiszik, hogy ebből élünk.
figyelő4322
2024. január 29. 22:52
elfújta az ellenszél 2024. január 29. 21:37 "Nem közgazdász, de nem is jogász. Tippelhetek? Gyuribá" Lényegében igazad van szerintem is. Mondjuk azt még hozzáteszem, hogy a Gyuribá' (legalábbis nem is régen) nem volt hüle... Csak hatalom- és pénz- csináló mániákus, aki mindenható akart lenni. Úgy tudom, hogy a napi munka most már a... Na , hogy is mondjam... Fia? (Oké , legkisebb gyereke...) vézna vállaira nehezedik. Az a gyermek meg éppenséggel nem a nagy eszéről hírhedt.... Ez lehet a háttérben.
csapláros
2024. január 29. 22:41 Szerkesztve
Typhoon 2024. január 29. 19:35 ..."'A Financial Times cikke kész bohózat.' Egy nappal az FT cikk után, 1 Euro = 389.3. Akkor lehet hogy Picklington az aki nem érti hogy merre hány óra?"... Ez a szabad piac, bazdmeg! Ha a piacon elkiáltod magad, hogy a Józsi bácsi első osztályú körtéje húgyos, akkor mondd azt, hogy nem ritkulnak meg egy pillanatra a vevők a standjánál!? Azután egy idő múlva visszamennek. A civil és a gazdasági életben erre már van jogorvoslat, a jó hírnév rontása címen. A nemzetközi pénzügyi piacon egyelőre még csak a kirívóan durva spekulációs trükkökre vannak eljárások. Gyuri bácsit is elítélte már egynéhány állam (a britek, a ruszkik és Izrael is kitiltotta), azonban még mindig szabadon űzheti a kisded játékait. Bízunk benne, hogy bankáraink értik a dolgukat a FT általi esetekre is. Nem egy forintbuktatási kísérletet kivédtek már, bárki is volt a kezdeményezője.
csapláros
2024. január 29. 22:30
Typhoon5m007h 0p3ra70r 2024. január 29. 21:06 ..."25-26 EU-s ország, akik egy irányt szeretnének, mi azonban nem vagyunk hajlandók erre. Az EU a federációs berendezkedést választotta,"... Ezt csak az Eu VEZETŐI erőltetik! Ez olyan, mint a nemzeti kisebbségek asszimilálásának felgyorsítása azzal, hogy a népek és kultúrák összeolvadásáé, a homogén társadalmak kialakulásáé a jövő. Közben a többségi nemzetnek esze ágában sincs a nemzeti identitásából egy jottányit sem engedni. Ugyanígy, igen, az Uniós tagság egyik lényege, hogy a nemzetállamok engedjenek a szuverenitásukból a kölcsönös haszonnal járó célok érdekében. Mindaddig, amíg a migrációs válság kirobbantásában is részes Soros bejáratossá nem vált az Európai Parlamentbe, és nem alakította ki a 270 képviselőből álló hívő követőit, ez a dolog rendben volt. Mára azonban olyan célok és ügyek mellett követelik a brüsszeliták a nemzetállamok szuverenitásának a feladását, amely azoknak és NEKÜNK is VÁLLALHATATLAN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!