Közérthető ítélkezésre szoktatnák a bírákat

2014. február 08. 12:38

Száműzné az ítéletekből a szükségtelen szakzsargont az a stíluskönyv, amelynek első változata most készült el. A stíluskönyvet a a kúriai bíráknak szánják és leírják benne, hogyan kell közérthetően megfogalmazni a határozatokat. A dokumentum szerint a Kúria nem a doktrínák gyártásának a terepe.

2014. február 08. 12:38

Orosz Árpád kúriai tanácselnök elmondta: Az eljárási törvényekkel összhangban álló útmutató nem kívánja felforgatni a magyar jogi hagyományokat, de szeretné elősegíteni az egységes, áttekinthető, jelenleginél jobban tagolt szerkezetű határozatok megszületését. Száműznék az olyan magyartalan és szükségtelen szakzsargont, mint például az „eszközöl” vagy „levonásba helyez” – mondta. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a jogi szaknyelvet továbbra sem nélkülözhetik a bírói határozatok.

A kúriai joggyakorlat-elemző csoport munkájában bírák mellett jogi informatikusok, nyelvészek és a Vígszínház dramaturgja is részt vett. A munkacsoport most elkészített tervezete elsősorban a legfelsőbb bírói fórum polgári és közigazgatási ügyszakának gyakorlatából indult ki. 

Orosz Árpád, a munkacsoport vezetője elmondta: a stiláris kérdéseket tekintve a legnagyobb problémát a bonyolult mondatszerkezet, zavaró szórend, többszörös zárójelek, nehezen követhető utalások használata jelenti. A hivatkozások terén is egységesítésre van szükség.

A határozatok felépítésében elsősorban az indokolás tagolására helyezett nagy hangsúlyt a munkacsoport. A javaslat szerint alcímekben kell majd jelölni a tematikailag elkülönülő részeket, például a tényállást, a kérelmeket, és ha a döntésnek van elvi tartalma, azt a szövegben tipográfiailag is ki kell emelni. A bekezdések a könnyebb hivatkozhatóság érdekében számozottak lesznek.

A munkacsoport vizsgálatát összegző dokumentum szerint az ítélet még a Kúria esetében sem „doktrínák gyártásának terepe”, itt nincs helyük a teoretikus kinyilatkoztatásoknak, még akkor sem, ha a Kúria mint legfelsőbb bírói fórum feladata túlmutat a jogvita puszta megoldásán, döntésével hozzájárul a joggyakorlat továbbfejlesztéséhez és egységesítéséhez.

A munkacsoport összefoglaló véleményét a Kúria büntető kollégiuma, közigazgatási-munkaügyi kollégiuma és polgári kollégiuma január 27-i együttes ülésén megvitatta és elfogadta.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apoa
2014. február 08. 20:56
Inkább tisztességes ítélkezésre szorítanák őket!
luga
2014. február 08. 16:44
Meglepődnél, ha Jobbik kormány lenne, és állandóan raportra hívnák az USA nagykövetségre, ha valamelyik elvtársat perbe szeretnék vonni.
Potymog
2014. február 08. 16:31
"A kúriai joggyakorlat-elemző csoport munkájában bírák mellett jogi informatikusok, nyelvészek és a Vígszínház dramaturgja is részt vett." Tragikomikus, de a vígszinházi szaki érezhette leginkább illetékesnek magát
Felhasználó név
2014. február 08. 16:30
Egymàst nem fogjàk feleloségre vonni az efftàrsak. Meg kell vele vàrni a Jobbik kormànyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!