Német AB: Hordhatnak kendőt a muszlim tanárnők

2015. március 13. 09:22

A német alkotmánybíróság feloldotta a muszlim tanárnők kendőviseletére vonatkozó tiltást. A testület szerint ha keresztet lehet viselni az iskolában, akkor kendőt is.

2015. március 13. 09:22
A döntést a testület még nem jelentette be: a német sajtó azután kapta fel a hírt, hogy valaki kitette az alkotmánybíróság honlapjára, majd röviddel azután el is tüntette onnan.
Ez a mostani döntés egy korábbi, 2003-as ítéletet helyesbít. Akkor egy muzulmán tanárnő fordult bírósághoz, hogy viselhessen kendőt tanítás közben. Azzal utasították el, hogy a német állami iskolákban a közalkalmazottak semmiféle hit jelképeit nem népszerűsíthetik.
 
Most két másik tanárnő beadványával kapcsolatban kellett állást foglalnia a német alkotmánybíróságnak: a testület arra jutott, hogy a kendőviselet egészen addig megengedett kell, hogy legyen, amíg nem válik konfliktus vagy békétlenség forrásává. A bírák szerint ugyanis igazságtalan, hogy keresztet bárki hordhat a nyakában, de például kendőt nem köthet a fejére.
 
Az alkotmánybíróság időközben kiadott közleménye kitér arra is, hogy aggasztja ennek a döntésnek a kiszivárogtatása.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2015. május 18. 18:21
A kendőben semmi kivetnivalót nem látok. Magyarországon is az idősebb falusi öregek még hordják. Az én néhai nagymamám is viselte, aki egy áldott jó asszony volt. Számomra a jóságot szimbolizálja. Szerintem egy megöregedett, sokat megélt idős hölgy öltözetéhez hozzátartozik a kendő. Németország bírái helyesen döntöttek. Szebb Jövőt!
lenhardt
2015. április 15. 01:09
Nesze neked keresztény Európa! Most már a bevándorlók szeretnének dirigálni. Kellett az a nagy befogadás?! Épülnek az iszlám vallás templomai (lehetőleg magasabb toronnyal, mint a Kölni dóm...), aztán a kereszténység jelképei kezdik zavarni a betelepülteket... Mi lesz ebből? Merkel asszony eszét is megzavarta valami... Ki védi meg Európát?
thymian
2015. április 15. 01:08
Én meg úgy gondolom, hogy a vendégnek illik a vendéglátó szokásaihoz igazodni és nem fordítva.
thymian
2015. április 15. 01:08
Azért nagyanyáink nagy hőségben levették. Ezek 30 fokban is fejkendőben és hosszú kabátban járnak és nem csak az idősek. Ha jól tudom, Törökországban viszont nem viselhetik. (legalábbis néhány éve még így volt)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!