Pert vesztett az állam Strasbourgban – milliós kártérítés három menedékkérőnek

2015. szeptember 22. 16:23

Az Emberi Jogok Európai Bírósága fejenként több mint kétmillió forintos kártérítést ítélt meg három szomáliainak, amiért a testület szerint Magyarország jogtalanul tartotta őket fogva határsértő mivoltukra hivatkozva. A férfiakat 2011-ben iratok nélkül fogták el hazánk területén, majd mindhárman beadták menedékkérelmüket.

2015. szeptember 22. 16:23

Ítélet született kedden egy 2011-ben indult ügyben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol a bírák három szomáliai menedékkérőnek adtak igazat a magyar állam ellen indított perben.

A három férfi 2011 novemberében Görögországon és Szerbián keresztül érkezett Magyarországra, ahol elfogták őket. A magyar hatóságok annak alapján, hogy illegálisan és személyazonosító dokumentumok nélkül léptek be az országba, határsértőnek minősítették őket, elrendelték fogva tartásukat, és kiutasításukat kezdeményezték Szerbiába.

Fogva tartásuk indokoltságát ötször vizsgálta a magyar igazságszolgáltatás, minden egyes alkalommal a kényszerintézkedés meghosszabbítását rendelve el azon az alapon, hogy a migránsok papírok nélkül érkeztek az országba, és fennáll annak veszélye, hogy meghiúsítják kitoloncolásukat.

A három szomáliai ugyanakkor három nappal érkezése után hivatalosan menedékkérelmet nyújtott be Magyarországon, és azért fordultak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, mert úgy vélték, hogy menedékkérőként fogva tartásuk már nem volt indokolt, ezért sértette a szabadsághoz és biztonsághoz fűződő jogaikat. Menedékkérelmüket egyébként Magyarország 2012. március 19-én elutasította, de a bíróság közleménye szerint az eljárás során úgynevezett kiegészítő védelmet kaptak Magyarországtól, így öt nappal később ki is szabadulhattak.

A kedden meghozott első fokú, nem jogerős ítéletben azt állapították meg, hogy a magyar hatóságok 2011. november 8. és 2012. március 3. között valóban megsértették a menedékkérőknek az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett jogait, fogva tartásuk az adott időszakban jogilag nem volt indokolt, ezért fejenként 7500 euró (mintegy 2,3 millió forint) kártérítés illeti meg őket. 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. november 16. 18:23
CSAK AZ IDIÓTA BÜROKRATÁI MENJENEK, NEM MI!
Vezetéknév Utónév
2015. november 18. 12:11
Korrekt ítélet. Remélem a Röszkén az elmúlt hetekben megalázott szírek, irakiak és afgánok is perelnek.
ciseaux
2015. szeptember 25. 10:44
Az EU öngyilkosan hülye? A Strasbourgi EJEB ugyan honnan tudja, kik ezek a szudániak, akik nevét senki nem tudja igazolni, mert nincsenek papírjaik, mert illegálisan léptek az EU területére, stb. Szeretném tudni, ki az ügyvédjük, és ő mennyiért "érdekvédő", milyen "honorárium"-ot kap ettől a három "áldozat"-tól.
Fakutya Vigyora
2015. szeptember 25. 10:44
Iparággá vált a magyar államot fejni, ebben is benne voltak a sorosgeci jogvédők. Ki kell őket tiltani az országból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!