Jogvédő szervezetek kritizálják a kvótareferendumról szóló Kúria-döntést

2016. május 04. 13:11

A kvótareferendumról szóló Kúria-döntést kritizálta az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital. A szervezetek szerint a kormány kérdése népszavazásra alkalmatlan, mert alkotmányellenes, nem egyértelmű és nem is tartozik az Országgyűlés hatáskörébe.

2016. május 04. 13:11

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital szerint népszavazásra alkalmatlan kérdést akar feltenni a kormány a kötelező betelepítési kvótáról szóló referendumon, ezért a Kúriának nem lett volna szabad átengednie a kezdeményezést. 

A négy szervezet közös közleményében úgy vélekedett: a kérdés alkotmányellenes, nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe és nem felel meg az egyértelműség követelményének.

A Kúria kedden döntött úgy, hogy lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében, a testület elutasította a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat. A kormány által kezdeményezett, és a Kúria által jogerősen hitelesített népszavazási kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

„Sokan próbáltak jogszerűen országos népszavazást kezdeményezni, ám szinte kivétel nélkül kudarcot vallottak”

A jogvédő szervezetek és a Political Capital közleménye szerint a népszavazás intézménye arra hivatott, hogy a választópolgárok akár a politikai elit elképzeléseivel szemben is meghatározhassák, a parlament miről alkosson törvényt, milyen tartalommal. A népszavazás tehát ideális esetben „a képviseleti hatalomgyakorlás kiegészítésére, olykor annak ellensúlyozására szolgál”.

A kormány azonban 2010 után átalakította a népszavazás jogszabályi és intézményi környezetét – folytatták –, emiatt a mindenkori hatalom ellenérdekeltjei csak rendkívül nehezen tudnak sikerre vinni egy referendumot. Az elmúlt bő egy évben „sokan próbáltak jogszerűen országos népszavazást kezdeményezni, ám szinte kivétel nélkül kudarcot vallottak” – tették hozzá.

Azt írták: a kormány kérdésének ezzel szemben még az sem állta útját, hogy nem felel meg az alaptörvényben foglalt követelményeknek. Véleményük szerint a Kúria „jogszabálysértő döntése” a kormány érdekeit szolgálja.

Nem egyértelmű kérdés és nem is tartozik az Országgyűlés hatáskörébe

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital álláspontja szerint a kormány által kezdeményezett népszavazási kérdés nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, és hamisan sugallja azt, hogy a referendum olyan parlamenti döntést eredményezhet, amely felülírná a közösen elfogadott uniós döntéseket. A menekültügyi kvótaszabályozásról az Európai Unióban (EU) képviselt magyar álláspontot a kormány határozza meg, azt az Országgyűlés nem befolyásolja – írták, hozzátéve: az unióban a más tagállamokkal közös döntéshozatalnak megvannak a maga szabályai, amelyeket egyszer már elfogadott Magyarország az EU-csatlakozással.

Másrészt, a kérdés nem egyértelmű – emelték ki. A választópolgároknak továbbra sem világos, mi a népszavazás tárgya, valamint az Országgyűlés sem kap útmutatást arra vonatkozóan, hogy milyen jogalkotási kötelezettsége keletkezik az emberek döntéséből, ezért biankó felhatalmazásként értékelheti a referendum eredményét.

A közlemény szerint a tervezett népszavazás tehát nem szolgálhatja a népakarat kifejeződését, legfeljebb a kormány politikai céljait.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2357
2016. október 07. 21:36
Népszavazást megtartani. Inváziót megfékezni. Ha kell kilépni az kurnijó-ból. Jogvédőket kimiskárolni.
bini
2016. október 07. 21:36
Ugye ez költői kérdés volt, mivel mindenkinek egyértelmü, hogy a ballib eus maisztrem koriferiusoknak akik az egész migráninváziot ránkszabaditották. Azokét akiknek 2010 öta Orbán Kormánya és Magyarország a fekete segü mert tükröt tartott és tart a nagyképü, nagyarcú arrogáns eu bürokratáknak. Nem véletlen volt az, hogy Schulcz ur elöszőr félrebeszélt és hazudozott s mikor lebukott akkor vöröslő fejjel puffogott, hogy aljas Orbán Népszavazás kezdeményezése. Ő legalább tisztába van azzal, hogy a népszavazás eredményét nem írhatja felül az EU semmilyen körülmények között. Ez az egyetlen olyan eszköz amit nem lehet kívülről megtorpedozni. Ezért indultak be a hazai kollaboráns csapatok hátha ellenkampányt tudnak inditani és riogatni hazugságokkal félrevezetni a hazai társadalmat.
Vezetéknév Utónév
2016. október 07. 21:35
Egyetértek a civilekkel. A kvótanépszavazás alkotmánysértő és abszurd, az AB-nek el kell kaszálnia.
Berecskereki
2016. október 07. 21:33
Jav. AET = ET
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!