Nincs gyógyszerhiány, csak ne tárazzunk be! – Gyógyszerész vezetők a Mandinernek

2020. március 24. 08:31

Nincs gyógyszerhiány, valószínűleg nem is lesz, a hiány érzetét a hirtelen lakossági felvásárlások okozzák a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke és a Hungaropharma vezetője szerint. Szerintük felesleges a felhalmozás: a gyógyszertársak ellátása ugyan kicsit lassul, de folyamatos, és a jövőben sem várható nagyobb fennakadás.

2020. március 24. 08:31
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Pusztán a hirtelen lakossági gyógyszerfelvásárlás miatt jelentkezett némi átmeneti gyógyszerhiány, de hamarosan ezt is pótolhatják Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint.

Hankó Zoltán a Mandinernek elmondta: a veszélyhelyzet kihirdetése után ugrásszerűen megnőttek a gyógyszerigények, ráadásul az EMMI intézkedései miatt könnyebbé vált a készítmények kiváltása is, mivel nem szükséges papíron felírni, és a rokonok, szomszédok is kiválthatják a betegek gyógyszereit.

Így aztán

a napokban a négyszeresére növekedett a felvásárolt gyógyszerek mennyisége,

a nagykereskedők logisztikai rendszere azonban nem tud ekkora igénynövekedésre egyik napról a másikra reagálni, mivel átlagosan is 80 százalékos kihasználtsággal dolgoznak. A készletek rendben vannak, ami esetleg hátráltatja időlegesen a szállítmányok célba érését, az az, hogy a kamionok nagyon feltorlódtak a határállomásokon, mint arról külön riportban is beszámoltunk.

 

 

Ezzel együtt a két fő országos nagykereskedelmi beszállító, a Phoenix és a Hungaropharma is eljut minden gyógyszertárba.

A Hungaropharma korlátozta ugyanakkor, hogy mennyi doboz gyógyszert ad egy nap egy gyógyszertárnak,

de ez a korlátozás napról napra és a patika mérete szerint is változik, ez tehát Hankó szerint egy „rugalmasan működő rugalmatlan rendszer”.

A kamarai elnök rámutatott: nincs gyógyszerhiány, ezt az érzetet csak a hirtelen megnövekedett felvásárlások alakítják ki az emberekben, szerinte ugyanakkor „inkább tíz embernél legyen egy doboz, mint egy embernél tíz doboz” gyógyszer.

Ezért

arra kérik az embereket, ne halmozzanak fel szükségtelen gyógyszerfajtákat. 

A patikák felé az a kérés, hogy az indokolatlan kérésekről próbálják lebeszélni a vevőket, az orvosok felé pedig az, hogy a háromhavi gyógyszert is havi bontásban, három vényre írják fel, hogy ne egyszerre kelljen kiváltani. 

Ami konkrétan a koronavírus elleni védekezést jelenti: Hankó Zoltán szerint az a lényeg, hogy az immunrendszerünket karban tartsuk, ami megoldható hagyományos gyógyszerekkel. Aki viszont kórházba kerül, annak úgyis a kórházban kell biztosítani a gyógyszereit. Nem indokolt tehát, hogy a patikákban fellelhető minden készítményből betárazzunk otthon. Ráadásul a helyettesítő gyógyszerekből sincs hiány. 

Mindent egybevetve a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke önmérsékletre int, rámutatva, hogy a hirtelen felvásárlás okozza a gyógyszerhiány képzetét.

Megkerestük a Hungaropharmát is: Feller Antall, a Hungaropharma vezérigazgatója elmondta, 

gyógyszerhiány jelenleg nincs, viszont óriási a terhelés a kereskedőházaikon.

Mivel a következő hónapokban is szeretnék biztosítani a termelést, ezért óvintézkedéseket vezettek be a dolgozóik védelme érdekében, nem engedik például, hogy kiszálljanak a beszállító kamionok sofőrjei, s mindezek lassítják a beszerzési folyamatot. Emellett az áruszállító teherautók lassabban érik el az országhatárt és nehezebben jutnak át a határon, de ettől még az ellátás folyamatos.

Mindezek miatt a Hungaropharma valóban maximálta, egy-egy gyógyszertárba mennyi árut visz ki naponta, de ez a mennyiség gyógyszertártól függően változó. A legtöbb gyógyszertárba továbbra is naponta kétszer viszik ki az árut, s mindenhová eljutnak naponta legalább egyszer.

Feller elmondta: leginkább a tüneti kezelés gyógyszerei fogynak, tehát a fájdalom-, láz- és köhögéscsillapítók, illetve az immunerősítő készítmények. A roham a lakosság által rendszeresen és folyamatosan szedett gyógyszerekért indult meg.  
Az igazgató

arra kér mindenkit, hogy ne készletezzünk,

lesz gyógyszer, aki tehát nagyobb mennyiséget akar vásárolni, az más elől viszi el a gyógyszert, ami nem indokolt. 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
medve
2020. március 24. 11:25
A szigorítások óta 3-szor voltam gyógyszertárban (magunknak és család idős tagjainak). Őszintén szólva, leszámítva azt, hogy kint kellett sorban állni, én mindent kaptam, illetve a várakozás nem tűnt többnek, mint amennyit várnom kellett korábban egy patikában például munkaidő után hazamenet.
my fair lédig
2020. március 24. 11:21
"Nincs gyógyszerhiány, valószínűleg nem is lesz" Valószínűleg. Ettől aztán nyilván jól megnyugszanak a pánikvásárlók.
Vidėken újrakezdő
2020. március 24. 10:17
Múlt héten még arra buzdították a lakosságot, hogy több havi adagot irassanak fel, váltsanak ki, hogy ne kelljen gyakran menni a patikába. Nem kellene átgondolni a lakosság felé közvetített üzeneteket?
Gregorius
2020. március 24. 09:51
Kell bizonyos önkorlátozás. Nekem is háromhavi adagot lőttek fel a felhőbe, de csak egy havit váltottam ki. Persze a többi sem vész el csak tudom azt, hogy mennyire hiányzik, ha nincsen és más is így lehet vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!