Felügyeleti tanácsot állított fel a Facebook

2020. május 06. 21:45

Minden eddiginél erősebb jogosítványokkal rendelkező ellenőrző szervet állított maga fölé a Facebook. Magyar tagja is van.

2020. május 06. 21:45

Új felügyeleti szerv felállítását jelentette be a Facebook – írja az Index. A testület neve Oversight Board, azaz Felügyelőtanács – hangsúlyosan Facebook nélkül, ezzel is jelezve a szervezet függetlenségét. A Facebook saját maga fölé helyezett egy testületet, amely a cégtől függetlenül hoz rá nézve kötelező döntéseket a felületein megjelenő tartalmakról.

A Tanács működésének beindításához és fenntartásához szükséges anyagi forrást a Facebook biztosítja. Acélra szánt 130 millió dollárt (42 milliárd forintot) egy erre létrehozott alapban helyezték el. Ehhez a Facebooknak már nincs hozzáférése, így  forrásmegvonással nem tudják befolyásolni a szerv működését.

A testület a Facebook irányelvei, illetve a nemzetközi jogi sztenderdek alapján fog döntéseket hozni, szem előtt tartva azok várható hatását a felhasználókra és a társadalomra. A felügyeleti szerv döntéseiben nem veheti figyelembe a Facebook gazdasági és politikai érdekeit, nem lehet tekintettel a cég hírnevének esetleges sérülésére.

A Facebook köteles lesz a Tanács minden döntését mérlegelés nélkül végrehajtani, kivéve, ha a döntés a helyi törvényekbe ütközne. A végrehajtásra hét napja lesz a cégnek.

A Tanács munkáját a következő hónapokban fokozatosan kezdi meg.

A Tanácshoz a felhasználók is fordulhatnak, például, ha úgy érzik, a Facebook indokolatlanul tiltotta le egy bejegyzésüket, vagy ha szerintük le kéne tiltani valamit, amit a Facebook nem akar. Idővel hirdetésekkel, csoportokkal, oldalakkal, profilokkal kapcsolatos döntések ellenőrzését is lehet kérni, A Facebook maga is vihet ilyen ügyeket a Tanács elé.

A Felügyelőtanács nem dönt majd az összes vitás ügyben, hanem azokra koncentrál, amelyek a legtöbb embert érintik, vagy társadalmi szempontból jelentősek.

A Felügyelőtanács az induláskor 20 taggal áll fel, ez később körülbelül 40-re fog bővülni. A tagok mindegyike valamilyen releváns terület jogi szakértője, például a szólásszabadságé, a digitális jogoké, a vallásszabadságé, a digitális szerzői jogé, az online biztonságé, az internetes cenzúráé, vagy az átláthatóság vagy az emberi jogok elismert szakértője, van köztük egykori bíró, volt kormányzati tisztviselő és újságíró is. A kiválasztás során minden téren ügyeltek a kiegyensúlyozottságra: a tagok földrajzi, nemzetiségi, nyelvi, nemi és szakterületi eloszlására is. A Tanácsnak van egy magyar tagja is: Sajó András. 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. május 07. 13:11
Szóval a belső cenzorait kiszervezte, de gondosan ügyelt rá, hogy ugyanúgy tudják csinálni, mint eddig. Milyen jó lett nekünk..
csver123
2020. május 07. 09:28
Sajó András olasz állampolgár Soros embere.
zakar zoltán béla
2020. május 07. 08:49
+z
zakar zoltán béla
2020. május 07. 08:49
Nazi rohamostag! Hippynek látszó vírusos maszkban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!