A brüsszeli terror az európai bevándorláspolitika kudarcát mutatja

2016. március 23. 21:45

A merénylet bizonyította, hogy egy-két ember letartóztatása nem akadályozza a terrorista szervezet cselekvőképességét, hiszen Európában élő radikálisok sora vár bevetésre.

2016. március 23. 21:45
Migrációkutató Intézet

„A közösségek rendkívül szorosan zárnak, amit Abdeszlam négy hónapig sikeres bujkálása is bizonyít. Az ilyen közösségek szervezeteibe időigényes és nagyon kockázatos a beépülés. A terrorsejtek az európai bűnszervezeteken keresztül jutnak fegyverekhez. Fizetőképességüket többek között a Közel-Keletről származó olaj és műkincsek Iszlám Állam általi értékesítése biztosítja. Ehhez – újabb ágazatként – komoly bevételekkel járul hozzá az embercsempészet és a migránsok mozgatása a folyamatosan megújuló útvonalakon. A merénylet bizonyította, hogy egy-két ember letartóztatása nem akadályozza a terrorista szervezet cselekvőképességét, hiszen Európában élő radikálisok sora vár bevetésre.

Az európai radikális iszlamista körökben Abdeszlamnak számos követője, támogatója és rajongója van. Ezt mutatták a letartóztatást követő molenbeeki zavargások is, amikor helyi fiatalok az utcára vonulva, a belga rohamrendőröket éles tárgyakkal dobálva fejezték ki a »hősüknek« nevezett Adbeszlam támogatását. Az Iszlám Állam Európa ellen háborút hirdető ideológiája készséges befogadókra talál a súlyos integrációs deficittel küzdő muszlim közösségek esetében, amihez az elkövetők környezete is aktívan vagy hallgatólagosan hozzájárul. (...)

Az unós tagállamokban a büntetőjognak tükröznie kell, hogy a közel-keleti harctereket megjárt egyének mind rövid, mind hosszú távon a legnagyobb fenyegetést jelentik Európa számára. Az európai válasz, a harcokban és a terrorsejtekben részt vevő fiatalok nézeteinek békés megváltoztatására irányuló úgynevezett »deradikalizálás«, zsákutcát jelent. Az elkövető személyek bebörtönzése, a tágabb közeget érintő megtorló intézkedések foganatosítása – például a rokonság kitoloncolásának, állampolgárságtól megfosztásnak lehetősége – is megfontolandó. Tagállami szinten egységesen bűncselekménnyé kellene minősíteni a terrorista szervezethez csatlakozást. A tagállamoknak előtérbe kell helyezniük a megelőző intézkedéseket, ehhez azonban elengedhetetlen a bevándorlási politika és az integrációs elképzelések alapos felülvizsgálata. Riasztó, hogy a 2015–2016-ban migránsként Európába érkezett másfél milliós tömegből becslések[2] szerint több százezer ember tartózkodási helyéről nincs információja a hatóságoknak, mivel ők nem folyamodtak menedékjogért.”

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
popzene
2016. szeptember 19. 01:52
"Migrációkutató Intézet" :DDDDDDDDDD Ami abból áll, hogy a kormány intézkedéseit alátámasztó, háromoldalas "tanulmányokat" adnak ki időnként, olyan részekkel, hogy deportálni kellene a terrorizmussal gyanúsított európai állampolgárok szintén európai állampolgár _rokonságát_ bazmeg. A vonatokat mikor indítjátok? Mindeközben a magyar "terrorelhárítás" megfelelő tudás és kiképzés nélküli rendőrségi verőemberekből áll a tetejétől az aljáig. http://index.hu/belfold/2016/03/24/esz_nelkul_nehez_lesz_harcolni_a_terroristak_ellen/
választópolgár
2016. május 09. 02:37
Ehhez a felismeréshez külön kutatóintézet szükséges.
Vezetéknév Utónév
2016. május 05. 02:21
A migrációkutatásnak az embercsoportok kollektív vándorlási, letelepedési és integrációs szokásainak tárgyilakos, szociológiai elemzése a témája. Nem pedig büntetőjogi fejtegetések és biztonságpolitikai prognózisok felállítása, ami egyébként a belügyminisztériuma és a titkosszolgálatok feladata. Újabb szereptévesztés egy közpénzből működő, állami kamuintézettől.
Akitlosz
2016. április 17. 20:51
"Az unós tagállamokban a büntetőjognak tükröznie kell, hogy a közel-keleti harctereket megjárt egyének mind rövid, mind hosszú távon a legnagyobb fenyegetést jelentik Európa számára." Ez nem így van. A legnagyobb fenyegetést azok a politikusok jelentik, akik szándékosan idetelepítik őket. Törvényesen, vízummal, útlevéllel egy sem tudna idejönni. De illegálisan is sokkal nehezebben, ha EU tagállamok ellenőriznék és védenék a határaikat. Egyiptom, Izrael, kérdezés nélkül azonnal lelövik, aki kimerészkedik a gázai gettóból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!