Élete végéig börtönben marad Ratko Mladic

2021. június 08. 16:43

A volt boszniai szerb tábornok a hágai bíróság szerint felelős népirtásért és más bűnökért is.

2021. június 08. 16:43
null

Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi döntésében elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladic fellebbezését, és megerősítette a „Balkán mészárosának” is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet. A Guardian felidézi: Mladic 2017-ben fellebbezett az elsőfokú, életfogytiglani börtönről szóló elsőfokú ítélete ellen, ezt bírálták most el a hollandiai Hágában. 

Mladic a második világháború utáni Európa legsúlyosabb, civilek elleni gyilkosságsorozatának, a srebrenicai népirtás felelőse. Mladicnak tíz vádpontban kell öt bíró előtt felelnie, ezek között van például kivégzés, terrorizmus, túszejtés, civilek elleni jogosulatlan támadások. A népirtás mint vádpont eddig nem volt a listán, de a másodfokú ülés ezt is megtárgyalja Serge Brammertz ENSZ-ügyész indítványára.

Mladic 1992-96 között volt a boszniai szerb hadsereg vezérkari főnöke, majd bujkálni kényszerült háborús bűnössége gyanúja miatt. 2011-ben fogták el végül.

Nyitókép: Peter Dejong / POOL / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
998877
2021. június 09. 10:06
Mladics rendelte el a bosnyák nők tömeges megerőszakolását. Remélem a börtönben megkapja érte a magáét.
BossN
2021. június 09. 09:35
Mladics ugyanolyan tömeggyilkos mint a bolgár tehén nagyapja, Apró Antal.
az ember
2021. június 09. 06:48
Mladicsnak gondolom egy száz négyzetméteres luxusapartmanja van, személyzettel és mindennel ellátva.
matykox
2021. június 08. 22:14
Nürnberg óta nem sok semmi se változott. Na ezekből az itéletekből is látszik, hogy a magasságos jog Brennus óta lényegében semmit se változott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!