Strasbourgi bíróság: Jogsértő a migránsok „visszakényszerítése”

2021. július 08. 12:45

Khuram Shahzad pakisztáni migránst a Magyar Helsinki Bizottság képviselte.

2021. július 08. 12:45
null

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtök reggel a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt ügyben meghozott ítéletével arról döntött, hogy az öt éve életbe lépett magyarországi szabályozás alapján mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül Szerbiába történő visszakényszerítés a kollektív kiutasítás tilalmába ütközik. Mint a Magyar Helsinki Bizottság írja: 

közel 72 000 visszakényszerítést hajtott végre saját állítása szerint a magyar rendőrség – azaz legkevesebb 72 000 jogsértő intézkedést követett el.”

A pakisztáni Khurram Shahzad 2016 augusztusában szabálytalanul lépte át a határt, majd menedéket kért angolul, ám mivel Magyarországon 2016 tavaszától érvényben volt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, Shahzad kérelmét nem regisztrálták. A szabályozás értelmében ugyanis ha egy harmadik országbeli beérkező nem tudja magát igazolni például érvényes útlevéllel, vízummal, akkor visszatoloncolják Szerbiába.

Ez történt Khurram Shahzaddal is: visszaparancsolták Szerbiába a szervezet szerint mindenben együttműködő férfit, majd később súlyosan bántalmazták is. Az ügyről Strasbourgban döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága, miután a Magyar Helsinki Bizottság azt kérte: állapítsa meg a bíróság, hogy azzal, hogy mindenféle eljárás nélkül embereket automatikusan Szerbiába „kényszerítenek” a magyar hatóságok, Magyarország megsérti a kollektív kiutasítás tilalmát.

Nyitóképen: Migránsok a röszkei határátkelőnél 2015-ben. Illusztráció. Fotó: MTI / Sóki Tamás

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2021. július 08. 19:18
A bekényszerítés a jogsértő!
luisbathhelena
2021. július 08. 18:58
szabálytalanul lépte át a határt, a szervezet szerint mindenben együttműködő férfit, Lóf@szt mama! Magyarországi pályafutását rögtön egy durva szabálysértéssel kezdte (illegális határátlépés) a "mindenben együttműködő". Ja, a HB-vel volt együttműködő.
matykox
2021. július 08. 18:38
Itt lenne az ideje a "helsinki bizottság", TASZ és társai betiltásának. Semmi keresnivalójuk itt ezeknek az Idegen Ügynökségeknek.
matykox
2021. július 08. 18:36
Ki kell lépni és ott kell hagyni ezt a szar EJEB-et is. Elmebetegek. A pakik meg takarodjanak. Követni kéne a "3 korner egy tizenegyes" elvet - harmadik betörési kísérlet után egy laza tarkólövéssel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!