Zelenszkij a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az atrocitások miatt

2022. február 27. 14:32

A népirtás jeleit hordozza magán az Ukrajna ellen csütörtökön elindított orosz invázió, amely miatt meg kell fosztani Oroszországot vétójogától az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy vasárnapi videoüzenetében.

2022. február 27. 14:32
null

Később az államfő a Twitteren bejelentette, hogy Ukrajna az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságához hivatalos keresetet nyújtott be Oroszországgal szemben. „Követeljük, hogy Oroszországot vonják felelősségre azért, mert az agresszió igazolása érdekében eltorzította a népirtás fogalmát. Arra kérjük a bíróságot, hogy haladéktalanul kötelezze az Oroszországi Föderációt a harci cselekmények beszüntetésére és a jövő hétre tűzzön ki tárgyalást” – hangsúlyozta Zelenszkij a Twitter-bejegyzésében.    

Az elnök a videoüzenetében terrorcselekménynek nevezte Oroszország Ukrajna elleni fellépését.

Emlékeztetett: Oroszország hazudott, amikor azt mondta, hogy az ukrán polgári lakosságnak nem esik bántódása. Zelenszkij vasárnap telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, a megbeszélésről részleteket az elnöki iroda nem hozott nyilvánosságra. Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Fehéroroszország Oroszország oldalán megtámadja Ukrajnát.      

Közben Anna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes vasárnap a Facebookon azt közölte, hogy az orosz invázió kezdete óta

az orosz fegyveres erők mintegy 4300 katonát, 150 harckocsit és több mint 700, egyéb páncélozott harcjárművet veszítettek az ukrajnai harcokban.    

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők parancsnoka videofelvételt tett közzé a Facebookon arról, hogyan robbantanak fel Bajraktar török gyártású harci drón – azaz pilóta nélküli repülőgép – segítségével egy orosz katonai járműkonvojt a Krím- félszigettel határos dél-ukrajnai Herszon megyében.    

Oleh Szinyehubov, a kelet ukrajnai Harkiv megye kormányzója arról adott hírt a Facebookon, hogy a megyeszékhelyt, Harkiv városát százszázalékosan az ukrán fegyveres erők ellenőrzik, jelenleg zajlik a település „megtisztítása a megszállóktól”. Szavai szerint az ellenség teljesen demoralizált, Harkiv városában a haditechnikát az út közepén hátrahagyva 5-10 fős csoportokban adják meg magukat az ukrán katonáknak. Közölte ugyanakkor azt is, hogy a megye területén több irányban még heves harcok zajlanak.

(MTI)

Fotó: Sergey BOBOK / AFP

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2022. február 27. 19:51
Na majd a bíróság megbünteti az oroszokat..
APA152
2022. február 27. 18:33
„Követeljük, hogy Oroszországot vonják felelősségre azért, mert az agresszió igazolása érdekében eltorzította a népirtás fogalmát. Arra kérjük a bíróságot, hogy haladéktalanul kötelezze az Oroszországi Föderációt a harci cselekmények beszüntetésére és a jövő hétre tűzzön ki tárgyalást” És ugyan ebben a keresetünkben követeljük az USA elnökének,külügyminiszterének,és a titkos szolgálatok vezetőinek is a felelősségre vonását. Azért mert belehergeltek minket egy eleve vesztes háborúba,pusztán az USA érdekeit szem előtt tartva. Na ez kb így kerek.
Bokros Birka
2022. február 27. 17:58
Az Ukrán Milosevics!
Thorin
2022. február 27. 17:47
namost ha 200 ukrán és 4000 orosz halt meg, akkor itt az ukránok voltak a népírtók, persze a hazudozást a komcsik szokás szerint még egy mondat erejéig sem bírják kezelni, csak legyen elég nagy, hogy talán elhiszik majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!