A tálibok megtiltják az afgán nőknek, hogy civil szervezeteknek dolgozzanak

2022. december 24. 18:12

Mióta tavaly visszavették az ország irányítását, a tálibok folyamatosan korlátozzák a nők jogait, annak ellenére, hogy azt ígérték, szabályaik enyhébbek lesznek, mint az 1990-es években látott rezsimé.

2022. december 24. 18:12
null

Tovább korlátozták a nők szabadságát Afganisztánban, miután a tálibok megtiltották nekik, hogy civil szervezetekben (NGO-k) dolgozzanak – írja a BBC. Az iszlamista vezetők szerint a női NGO-alkalmazottak megszegték a saría törvényeit azzal, hogy nem viselték a hidzsábot. Ez néhány nappal azután történt, hogy a női diákokat kitiltották az egyetemekről.

A szombati rendeletet a gazdasági minisztérium levélben jelentette be a nemzeti és nemzetközi nem kormányzati szervezeteknek. A tálibok szóvivője megerősítette, hogy a rendelet további intézkedésig érvényes. Az azonban nem volt azonnal világos, hogy ez érinti-e az ENSZ szerveit, amelyek nagy számban vannak jelen az országban segélyezési és fejlesztési munkát végző szervezetekkel. A levélben azzal fenyegetőztek, hogy visszavonják minden olyan szervezet engedélyét, amely nem tesz gyorsan eleget a felszólításnak.

Az Amnesty International dél-ázsiai részlege a tiltást újabb sajnálatos kísérletnek nevezte, amely arra irányul, hogy a nőket kitöröljék Afganisztán politikai, társadalmi és gazdasági életéből.

Mióta tavaly visszavették az ország irányítását, a tálibok folyamatosan korlátozzák a nők jogait, annak ellenére, hogy azt ígérték, szabályaik enyhébbek lesznek, mint az 1990-es években látott rezsimé. A legtöbb tartományban a lányok számára fenntartott középiskolák továbbra is zárva vannak. A nőket többek között a parkokba és a tornatermekbe való belépést is megtiltották.

Nyitókép: Afgán diáklányok a kabuli egyetem előtt 2022. december 21-én. Az afgán felsőoktatásért felelős miniszter december 20-i döntése szerint azonnali hatállyal kitiltják a nőket az egyetemekről Afganisztánban. A tálibok tavalyi hatalomátvétele után nemek szerint különítették el az oktatási intézményeket Afganisztánban, a legtöbb iskolából, köztük a középiskolákból is kizárták a nőket. Jelentősen korlátozták azt is, hogy milyen területeken tanulhatnak: női hallgatókat csak nők vagy idősek taníthattak, és szigorúan megtiltották a részvételüket az állatorvos-tudomány, a mérnöki tudományok, a közgazdaságtan, a mezőgazdaság és az újságírás területén.MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B I L
2022. december 25. 08:26
Afgán belügy.
critical man
2022. december 25. 01:41
Mi lesz így Timi kémmel?
remi
2022. december 24. 23:35
Én csak azt nem értem, hogy hogy működhetnek ott az úgynevezett civil szervezetek, ha mán eccer diktatúra meg ilyesmi. Amúgy a tálibok azt jól látják, hogy ha engedik a nőket a "nyugati" utat járni akkor ott is az lesz ami itt: elleszbulnak, elgenderednek de már előtte is mindennel is akarnak foglalkozni csak családdal meg gyerekszüléssel nem, pont mint erre mifelénk. Az nem biztos, hogy ez a brutális megoldás helyes, de valószínűleg működőképes.
NullaSalus
2022. december 24. 23:31
Az irány jó. Már csak a férfiaknak kell megtiltani a CIA-vil szervezetesdit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!