Brüsszeli sajtó: A határkerítések vádirattal érnek fel az EU kudarcos menedékpolitikája ellen

2023. február 10. 16:23

2014 és 2022 között a határkerítések összesített hossza az EU külső és belső határain 315 km-ről 2048 km-re nőtt.

2023. február 10. 16:23
null

A határkerítések az uniós államok menekültügyi kudarcainak vádpontjai – írta meg a brüsszeli székhelyű EUobserver. Mint írták, az elmúlt néhány évben az uniós tagállamok rekordidő alatt építettek kerítéseket és akadályokat a határaik mentén.

2014 és 2022 között a határkerítések összesített hossza az EU külső és belső határain 315 km-ről 2048 km-re nőtt.

Csak az EU külső határainak hossza meghaladja a 12 000 km-t. Ennek mintegy 13 százaléka teljes egészében elkerített – derül ki az Európai Parlament tájékoztatójából. Megjegyezték, a migráció ismét bekerült a politikai viták közé a csütörtöki (február 9.) brüsszeli EU-csúcstalálkozón. És ezzel együtt a szolidaritás és a határbiztonság szokásos mantrái is elhangzottak.

Ezúttal azonban a politikai hangulat egyértelműen a biztonság javára változott a nemzetközi védelmet keresők biztonságával szemben.

Az EU-csúcs előtt Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta, hogy

A működő belső uniós menekültügyi rendszer összeomlása és a megrekedt reformok közepette az EU és vezetői egyre kétségbeesettebbnek tűnnek, a lap szerint.

Megemlítették, hogy a költségek óriásiak, a lengyelek 353 millió euróért építettek 186 kilométernyi kerítést Belarus mentén.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gabriela
2023. február 11. 11:23
Haha! Most vakarhatjak a fejüket azok, akik most bontottak le a keritést, hogy jo uniosok legyenek
konfucius
2023. február 11. 08:22
A "menedékpolitika", mint kifejezés nem vonatkozik a fiatal szír, afgán, és egyéb bevándorló férfiak tömegeire. Ők nem menedéket keresnek, nem menekültek, hanem jobb esetben gazdasági migránsok, rosszabb esetben dologtalan, segélyből élni tervező, területfoglaló, időnként erősen bűnöző múlttal tarkított sáskahadak. A menedékpolitika kifejezés használata önmagában már a kudarc első eleme.
Spiltyu
2023. február 10. 23:58
nem kell kerítés... hiszen afrika a fekáké, közel kelet a füstösöké, távol kelet a ferdeszeműeké, európa pedig... európa pedig mindenkié!
Chardonnay99
2023. február 10. 19:51
A cikkíró találkozott a valósággal, csak nem az történt, hogy őt vagy valamely ismerősét kirabolták, megverték és/vagy megerőszakolták az afgán atomfizikusok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!