Francia kémfőnök: Katasztrofális hiba volt Kadhafi megbuktatása

2023. július 10. 15:47

A Külső Biztonsági Főigazgatóság korábbi vezetője szerint erkölcstelen volt elpusztítani Líbiát 2011-ben.

2023. július 10. 15:47

Franciaország akkori líbiai kémfőnöke szerint a Kadhafi ezredes megbuktatására 2011-ben Nagy-Britanniával közösen indított, francia ihletésű hadjárat katasztrofális hiba volt – írta a Times. A líbiai diktátor megbuktatására irányuló titkos műveletek zűrzavaros történetét Jean-François Lhuillier, a Külső Biztonsági Főigazgatóság (DGSE) egykori tripoli állomásfőnöke mesélte el új könyvében.

A 69 éves Lhuillier, aki 2014-es nyugdíjba vonulásakor alezredes volt, a DGSE-t is zavarba hozta azzal, hogy feltárta az ügynökség működési zavarait. A „Tripoli ember: Egy titkosügynök visszaemlékezései” című könyvében Lhuillier Nicholas Sarkozyt súlyosan bírálta, hogy megdöntötte Kadhafi hatalmát. 

„A katonai művelet ragyogóan sikerült, de politikailag nem volt átgondolt, és katasztrofális következményei voltak.

Voltak trükkök, mert Kadhafi kezet nyújtott a Nyugatnak. Nemcsak hogy nem fogtuk meg a felénk nyújtott kezet, de még a fejét is levágtuk. Teljesen erkölcstelennek tartom, hogy ezt tettük” – mondta a France 2 televíziónak adott interjúban. Hozzátette,

„megsemmisítettük Kadhafit és elpusztítottuk az országát

anélkül, hogy aggódtunk volna amiatt, hogy az iszlamista terrorizmus elleni védőbástya volt. Ennek a katasztrofális hadjáratnak a következményeit nem láttuk előre. Érthetetlen volt, hogy Sarkozy a skalpját akarta”. Lhuillier azt viszont tagadta, hogy francia ügynökök ölték volna meg Kadhafit, de azt elismerte, hogy a DGSE erői együttműködtek a lázadókkal a felkelés idején, és hozzátette, hogy a brit SAS is jelen volt az országban. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Alapjogokért Központ

Alapjogokért Központ

Idézőjel

Számos kapcsolódási pont fedezhető fel a nyílt társadalom hálózata és a Franciaországban dúló migránslázadás között.

A DGSE, amelyet jelenleg Bernard Émié, egy 64 éves diplomata vezet, felháborodott, hogy nem kérték fel a könyv előzetes ellenőrzésére, amely a szervezet tudta nélkül jelent meg – írta a Times. „Az ilyen művek közzétételével a szolgálat volt tagjai megszegik a titoktartási esküjüket és kárt okoznak az intézménynek” – közölte a szervezet.

***

Nyitókép: Getty Images /  Michel Dufour

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. július 12. 17:32
Az iraki vegyifegyverek miatt volt szükség rá." a három fehér port tartalmazó boríték miatt, amit a CIA adott postára...
catalina11
2023. július 11. 09:05
"Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy egy tudatos, baloldalinak mondható szellemi konstrukció megvalósításának a kapujában állunk, ami a nemzetállamokat Európában zárójelbe akarja tenni. ... Megjegyezte, ha most a Soros Alapítványra gondolnak, az nem indokolatlan.” és lám SOROS elvtárs meg is jelent a maga teljes valóságában. Elgondolkoztató, hogy a mostani hullám előzményeként, először az „arab tavasz” címen felvezetett amerikai-izraeli provokációsorozattal legyengítették a földközi tenger déli partjain fekvő arab országokat, majd Berlusconi és Sarkozy megbuktatásával legyengítették az északi partok amúgy sem erős védelmét. Aztán egy rozsdás zsanérokon nyikorgó, rossz ajtózárral, és folytonalvó portással rendelkező Görögországot hagytak Európa déli kapujának, az EU pedig gondosan vigyázott arra, hogy az alvó portást föl ne ébressze, nehogy az kérje a belépőjegyeket..
catalina11
2023. július 11. 07:15
A Külső Biztonsági Főigazgatóság korábbi vezetője szerint erkölcstelen volt elpusztítani Líbiát 2011-ben." hát még emlékszem, hogy a zsidóktól hemzsegő libsimédia, hogy uszított Kadhafi ellen. Bernard-Henri Lévi dúsgazdag zsidó sztárfilozófus " bőszen verte a tamtamot az Irak megtámadására készülő Bush-kormányzat mellett, azt állítva, hogy Szaddámnak tömegpusztító fegyverek vannak a birtokában. Megjárta Grúziát, Darfourt, hangosan üdvözölte Izrael 2009-es „Öntött ólom”-hadműveletét Gáza ellen, megingathatatlan cionistaként a zsidó állam nagy támogatója. 2011-ben kameráktól kísérve Líbiába látogatott, ahol a Kadhafi-ellenes felkelőket biztosította szimpátiájáról, és nagy szerepe volt abban, hogy Sarkozy kapcsolatba lépett velük, majd katonailag beavatkozott az oldalukon. Az országban eluralkodó káosz kapcsán annyit mondott, hogy az „sajnos szükséges lépés a demokrácia megteremtésében”.
Beszélgető
2023. július 10. 20:53
Alapvetően igaz az, hogy nem lehet egy népet több száz évnyi ugrásra késztetni a fejlődésben. Be kell járni az útjukat, hogy tudják értékelni a demokráciát. Nem szabad rájuk kényszeríteni idő előtt, mert annak rombolás és öldöklés lezs a vége. Az arab világ ma sem érett még a demokráciára!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!