„Tisztességtelenül járt el a magyar kormány a Dunaferr kapcsán” – ukrán cég vádolja az Orbán-kabinetet

2023. július 21. 13:07

A Metinvest szerint a kormány áron alul adta el a csődbe ment Dunaferrt.

2023. július 21. 13:07

Az ukrán Metinvest (acél- és bányászati ​​vállalatok nemzetközi csoportja) azzal vádolta meg a magyar kormányt, hogy áron alul adták el a csődbe ment ISD Dunaferr Zrt-t Sanjeev Gupta indiai befektetőnek – olvasható a Bloombergen.

Mint írják, az ajánlattételi eljárásából kizárt Metinvest csütörtöki közleményében azt állította, hogy az árverés nem volt átlátható, és az eljárás kivizsgálását kérte az Európai Uniótól. Az ukránok szerint a magyar kormány eleve úgy írta ki a pályázatot, hogy legitimálja az üzem nem piaci értéken történő átruházását egy konkrét vevő, a Liberty Steel számára. Amikor a minisztérium bejelentette, hogy a Liberty Steel lesz az új tulajdonos, a kormányt és a kiválasztott vevőt is a Dunaferr megmentőjeként tüntették fel – olvasható a cikkben.

A Metinvest szerint a Dunaferr ára 200 millió euró lehetett volna egy „átlátható aukción”, de ehelyett a Liberty egyike volt annak a két befektetőnek, akik versenyezhetnek, és mindössze 55 millió euró felajánlásával nyerte meg a licitet.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Titi
2023. július 21. 15:38
Van még valami, amibe nem tudtok belekötni? Ez már nem a ti dolgotok, foglalkozzatok a saját bajotokkal! Vagy nálatok minden rendben van? Ez a legnagyobb gondotok?
Zoltan70
2023. július 21. 15:30
Érdekes ez az ukrán álláspont, ha ugyanis a Gyurcsányék által áron alul történő ukrán kézre kerüléskor nem volt problémájuk, akkor most is fogják be a szájukat. Csődbe vitték a céget, mint mindent, amire a csöves ukrán ráteszi a kezét, aztán sír a szája. Otthon sírjatok fiúk, amíg még van olyan!
tetx
2023. július 21. 15:25
Eléggé szétkúrtátok már ti barom fuckránok azt a céget, hiába sír a pofátok.
ekeke1
2023. július 21. 14:01
A nicsak ki beszél újabb esete... Kiknek is játszották át a gyurcsányok,veréssel a Dunaferrt? Magánkézbe került tegnap az ország vezető acélipari társasága, a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. Az eddig állami kézben lévő 79,48 százalékos hányad új tulajdonosa az ukrán Donbass Ipari Szövetség Korporáció vezette kvartett. Ennek egy acéltermelő tagja van, az ukrán Alcsevszki Vaskohászati Kombinát és két kereskedő: a svájci Duferco International Trading Co. Ltd., valamint a lich-tensteini bejegyzésű Kundax AG. A konzorcium 2003 decemberében nyerte meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. pályázatát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!