Akkor most: megy vagy marad Soros?

2023. augusztus 31. 18:16

Alex Soros egy friss cikkben állítja: nem vonul ki Európából. Ugyanebben az írásban azonban azt is megerősíti: jelentős átalakítások jönnek. Elbocsájtások, pénz átcsoportosítás, és prioritásváltás. Zajosan kezdődik a fiatalabb Soros karrierje a Nyílt Társadalom Alapítványok élén.

2023. augusztus 31. 18:16

Júniusban érkezett a hír: a Soros-birodalom öregedő ura átadja a vezetést a fiának. Tekintettel Soros György korára, a bejelentés nem érthette meglepetésként sem a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) dolgozóit, sem a világsajtót. Ami azonban sokakat meglepett: úgy tűnt, Alex Soros első lépése az, hogy kivonul Európából. 

Sorra íródtak a cikkek a baloldali és liberális sajtóban, melyek

aggódva tették fel a kérdést: Mi lesz Európával Soros nélkül?

A Nyílt Társadalom szóvivője próbálta hűteni a kedélyeket: csak átszervezésről van szó. 

Most pedig a fiatalabb Soros egy Politico cikkben reagált, melyben kijelentette: nem mennek sehová. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Nem visszavonulás”

Alex Soros cikkében félrevezetőnek nevezi azokat a híreket, melyek a kivonulásról születettek. Szerinte mindössze arról van szó: itt az ideje a változásnak. Elmondása szerint már két ilyen nagy változásra került sor az alapítványok életében: a berlini fal leomlása után, amikor Kelet-Európa vált számukra prioritássá, valamint 2008 után, mikor fokozták a tevékenységüket Brüsszelben. 

„Ahogy tehát az OSF globálisan újragondolja miként működjön, ennek megfelelően változtatjuk meg az európai prioritásainkat.

Igen, ez azt jelenti, hogy bizonyos terülteket elhagyunk, miközben a jelen és a jövő kihívásaira koncentrálunk. S igen,  jelentősen csökkentjük a létszámot, hogy több pénz jusson oda, ahol a legnagyobb a szükség van rá” – olvasható a cikkben. 

Lényegében ezzel megerősíti mind a leépítés, mind a részleges kivonulás hírét. Aztán kijelenti, hogy ez nem jelent „visszavonulást”. 

„Ez nem a támogatások mértékéről szól, hanem a prioritásokról, mivel 

a finanszírozás fókusza ismét a kontinens keleti részére helyeződik” 

– írja. 

Alex Soros külön kiemeli Ukrajna iránti elkötelezettségüket és megjegyzi: 2014 óta 250 millió dollárt adtak a kelet-európai országnak. „Ezenkívül továbbra is támogatni fogjuk moldovai és nyugat-balkáni alapítványainkat.” Kiemeli: az európai romaság támogatását jelentősen növelni fogják. Valamint kijelenti, hogy elkötelezettek a Közép-Európai Egyetem (CEU) fenntartása mellett. 

„Nem fogjuk magára hagyni azokat a szövetségeseinket se Európában sem máshol, 

akik kiállnak a demokratikus jogokért, és szembeszállnak az autokratákkal és a diktátor-jelöltekkel” – írja Alex Soros. 

Újratervezés?

Alex Soros cikkével tehát megerősíti az átszervezést. 

Mint korábban megírtuk, a Szabad Európa információi szerint levelet kapott „minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) támogatásából.” A levélből kiderült: „rendkívül korlátozott” lesz az a pénz, ami Európa felé jut. 

Az átszervezésnek már az év elején is voltak jelei, amikor az OSF bejelentette: bezárja barcelonai irodáját. 

A Fortune leírja, hogy az OSF például 

berlini irodája személyzetének 80%-át, brüsszelinek pedig a 60%-át tervezi elbocsájtani. 

„Más nagy adományozóktól vagy az Európai Bizottságtól eltérően az OSF gyakran gyors és rugalmas finanszírozást adott a nonprofit szervezeteknek, és nem pedig projektalapú támogatásokat” – írja a lap. 

Több cikk született az elmúlt hetekben, amelyek azon méláztak mi lesz Európával „Soros után”. 

Alberto Alemanno, a HEC Paris egyetem tanára például a Politico hasábjain aggódott a kontinens jövőjéért. Mint megjegyezte: az alapítványok adták a civil szervezeteknek kiosztott 1,5 milliárd euró közel nyolcadát. Ha ez kiesik és esetleg a jobboldal átveszi a hatalamat több európai országban, akkor bizonyos liberális civil szervezetek támogatásoktól eshetnek el. 

Alex Soros cikkéből nem derül ki, vajon a pénz milyen mértékben fog csökkenni,

de a létszámcsökkentés, valamint az utalás arra, hogy „bizonyos területeket elhagynak”, azt jelzi, hogy jelentős összegekről lehet szó. 

Az átszervezés tehát úgy tűnik, egy részleges kivonulást jelent. De nem azt, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok véglegesen áthajóznak az Egyesült Államokba. Hiszen éppen néhány nappal ezelőtt érkezett a hír: két meghatározó lengyel lapban is többségi tulajdont szerzett egy Soros Györgyhöz köthető vállalat. Hogy az átszervezés végül mennyire lesz érezhető Európában, az valószínűleg csak akkor derül ki, ha tisztázódnak az átalakítás részletei.

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
johannluipigus
2023. augusztus 31. 19:31
Ha nem megy, akkor viszi az ördög, és nagyon remélem, hogy van pokol.
Zsolt75
2023. augusztus 31. 19:28
Állam az államok felett. Egy elítélt spekuláns bandájának zsebében a nyugati politikusok nagy része.
Zsolt75
2023. augusztus 31. 19:25
Van arról bármi adat hogy hány befogadóközpontot építettek ezek az alapítványok? Vagy csak a beáramlás segítése a cél, a többit majd az adófizetők?
connorj
2023. augusztus 31. 19:18
https://mandiner.hu/belfold/2023/08/a-repuloteri-buszjarat-megbizhatosaga-kerult-veszelybe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!