Panasz érkezett Borrellhez: szerződésszegéssel vádolják és megbüntetnék Orbán Viktort

2023. november 10. 09:26

A holland baloldali, zöldpárti EP-képviselő szerint Orbán Viktor uniós szerződéseket szegett meg, amikor találkozott Vlagyimir Putyinnal Pekingben, és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat kritizálta.

2023. november 10. 09:26
BORRELL FONTELLES, Josep

Tineke Strik holland európai parlamenti képviselő szerint sérthette az Európai Unióról szóló szerződést Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója – írja a Lenta. Ezzel kapcsolatban kérdéseket intézett Josep Borrellhez, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéhez – ő az, aki azt nyilatkozta nemrég, hogy senki sem kényszeríti Magyarországot arra, hogy az EU tagja legyen.

Ezt is ajánljuk a témában

A baloldali, zöldpárti Strik felidézte, a szerződés kimondja, hogy

a tagállamok a lojalitás és a kölcsönös szolidaritás szellemében aktívan és feltétel nélkül támogatják az Unió kül- és biztonságpolitikáját,

és tartózkodnak minden olyan cselekménytől, amely ellentétes az EU érdekeivel, vagy alááshatja a nemzetközi kapcsolatokban összetartó erő hatékonyságát. (Úgy tűnik, a belső összetartó erő nem számít, Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa például hónapok óta fenyegeti Magyarországot, hogy nem kapja meg a neki tényszerűen járó uniós forrásokat.)

A holland politikus úgy véli, ezeket a szabályokat megsértette Orbán Viktor, amikor Pekingben találkozott az orosz elnökkel és megkérdőjelezte az Ukrajnában kirobbant háborút követő szankciók hatékonyságát.

Ezt is ajánljuk a témában

Milyen intézkedéseket tesz a főképviselő annak érdekében, hogy teljesítse az elvek betartását biztosító kötelezettségeit?

– tette fel a kérdést Strik.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigfater73
2023. november 11. 15:43
Borrello eu idióta! Ti évek óta folyamatos szerződés szegésben álltok Magyarországgal szemben! Petőfi mondaná " Más szemében ő a szálkát. Megleli, S az övében a gerendát. Feledi."
EJP1
2023. november 11. 15:41
Idióta laposföldi.
fatman
2023. november 10. 19:13
baloldali zöldek leszophatnak _I_
Nehidd El
2023. november 10. 16:56
"a tagállamok a lojalitás és a kölcsönös szolidaritás szellemében aktívan és feltétel nélkül támogatják az Unió kül- és biztonságpolitikáját" Így van, te rühös komcsi patkány, de az Uniónak a kül- és biztonságpolitikáját meg kizárólag a kormányfők teljes egyetértésével lehet kialakítani. A magadfajta bolsevikek véleménye, még ha többségi is, nem határozza meg az Unió közös külpolitikáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!